Motivul pentru care Zelenski l-a demis pe șeful diplomației ucrainene. Soarta lui Dmitro Kuleba a fost decisă în aprilie

Motivul pentru care Zelenski l-a demis pe șeful diplomației ucrainene. Soarta lui Dmitro Kuleba a fost decisă în aprilie

Rada Supremă a votat, joi, 5 septembrie, pentru demiterea lui Dmitro Kuleba din funcția de ministru de externe. Această decizie a fost susținută de 240 de deputați, a declarat Iaroslav Jelezniak, parlamentar din fracțiunea „Vocea”.

Dimitri Kuleba, fostul șef al diplomației ucrainene/FOTO:EPA:EFE

Dimitri Kuleba, fostul șef al diplomației ucrainene/FOTO:EPA:EFE

Acesta a adăugat că Kuleba nu a venit la sesiunea Parlamentului. Andri Sibiga ,în prezent prim-viceministru, îl va înlocui pe Kuleba în fruntea diplomației ucrainene .

Dmitro Kuleba a devenit șeful Ministerului Afacerilor Externe în martie 2020. În august 2019, când Rada Supremă a aprobat noua componență a Guvernului Kuleba a ocupat funcția de viceprim-ministru pentru integrarea europeană și euro-atlantică.

Cu o zi înainte, parlamentul i-a demis pe șefii a trei ministere - Ministerul Justiției, Ministerul Industriei Strategice și Ministerul Mediului, precum și pe viceprim-ministrul pentru reintegrare europeană și euro-atlantică Olga Stefanișina .

Președintele Volodimir Zelenski a decis să-l înlocuiască pe ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, după eșecul de a obține permisiunea aliaților occidentali de a lovi Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune, scrie publicația britanică The Telegraph.

Zelenski a explicat că reînnoirea componenței ministeriale ar trebui să ofere „o nouă forță” instituțiilor statului. În același timp, jurnaliștii atrag atenția asupra faptului că au loc schimbări de personal în perioada de intensificare a operațiunilor militare rusești în partea de est a regiunii Donețk. Moscova a crescut recent numărul bombardamentelor, lovind în toată Ucraina, în special, la Liov, unde cel puțin șapte persoane au murit în urma atacurilor.

Potrivit publicației, aceste remanieri sunt cele mai mari de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022. Dmitro Kuleba a fost unul dintre jucătorii cheie în negocierile diplomatice cu partenerii occidentali, inclusiv în eforturile de a obține sisteme de apărare aeriană Patriot. El a acuzat recent un număr de aliați că nu și-au îndeplinit promisiunile de a furniza mijloace de apărare aeriană.

Politologul ucrainean Volodimir Fesenko crede că Zelenski vrea să actualizeze ministerele pentru a evita stagnarea. El a menționat că personalul nou poate aduce idei proaspete și mai multă motivație, totuși a subliniat că cele mai importante decizii se iau în prezent la Președinție.

Schimbările de personal ridică îngrijorări cu privire la o posibilă centralizare a puterii, despre care experții spun că ar putea afecta eficacitatea procesului decizional.

Rada Supremă trebuia să ia în considerare demisia lui Kuleba pe 4 septembrie, dar reprezentanții formațiunii „Slujitorului Poporului” s-au opus și votul a fost amânat.

Tensiunile dintre președintele Volodimir Zelenskii și ministrul de externe Dmitro Kuleba au crescut de la începutul invaziei pe scară largă în 2022, scrie The Economist.

După cum scrie publicația, în 2019, Zelenski l-a scos pe diplomatul „tocilar” dintr-o relativă obscuritate, făcându-l prim-viceprim-ministru, iar mai târziu ministru al afacerilor externe . The Economist îl descrie pe ministru ca pe un comunicator ascuțit, cu ochelari rotunzi – care seamănă mai mult cu Harry Potter decât cu John Lennon – purtând o cravată Vivienne Westwood. Kuleba este respectat de diplomații străini de la Kiev și din Occident. Dar, în cele din urmă, diplomația sa sofisticată nu a fost întotdeauna de acord cu retorica uneori aspră și emoționantă a președintelui ucrainean.

În biroul președintelui, scrie publicația, consilierii s-au plâns că Kuleba a evitat munca dificilă de rutină.

„Ei cred că îi place doar să adune victorii. Nu vede lucrurile până la capăt”, a comentat unul dintre deputații din blocul prezidențial.

Surse din interior sugerează că soarta lui Dmitro Kuleba a fost decisă în aprilie, când Andri Sibiga, care urma să îl înlocuiască, a fost transferat de la biroul președintelui la postul de ministru adjunct.

Mai multe surse apropiate președintelui au sugerat că presiunile Departamentului de Stat al SUA au împiedicat demisia ministrului la acea vreme. Potrivit uneia dintre surse, acum în America campania electorală e în toi, așa că atenția este concentrată pe alte probleme.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Operațiunea secretă care va schimba lumea

3 Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele: „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”

4 Misterioasa sinucidere a secretarei-șefe de la UMF București

5 Șoșoacă și-a abandonat partidul? / ANAF a declarat SOS România „inactiv”. Formațiunea riscă să nu poată participa în alegeri