Motivul pentru care unii oameni sunt matinali. Legătura dintre neanderthalieni și trezitul de dimineață
Oamenii de știință au descoperit că genele moștenite de la verii noștri preistorici cresc tendința de a ne trezi devreme - abilitate utilă în regiunile cu zile scurte, de iarnă.
ADN-ul de Neanderthal: Motivul pentru care unii oameni sunt matinali FOTO Arhivă
Oamenii care se merg la culcare devreme și se trezesc în zorii zilei ar putea să le mulțumească strămoșilor lor antici pentru obicei – sau cel puțin neandertalienilor, cu care au procreat strămoșii lor, spun oamenii de știință, potrivit The Guardian .
ADN-ul moștenit de la aceștia poate contribui la tendința unor oameni de a fi matinali, arată noile descoperiri ale cercetătorilor. Deși majoritatea genelor pe care oamenii moderni le-au câștigat prin încrucișarea antică au fost eliminate de evoluție, o mică parte a rămas, cel mai probabil pentru că i-au ajutat pe oamenii moderni timpurii să se adapteze la noul mediu când au părăsit Africa pentru Eurasia.
„Prin analizarea fragmentelor de ADN de Neanderthal care rămân în genomul uman modern, am descoperit o tendință izbitoare”, a spus John Capra, epidemiolog la Universitatea din California din San Francisco.
Multe dintre ele au afectat genele care guvernează ceasurile biologice ale oamenilor moderni, a spus el, în majoritatea cazurilor decoperindu-se „creșterea tendinței de a fi o persoană matinală”.
Valurile de Homo sapiens au migrat din Africa în Eurasia în urmă cu aproximativ 70.000 de ani. La sosire, ei i-au întâlnit pe oamenii de Neanderthal, care se adaptaseră deja la viața în climatul rece , întrucât ocupaseră teritoriul cu sute de mii de ani mai devreme. Datorită încrucișării dintre grupuri, oamenii din ziua de astăzi poartă până la 4% din ADN-ul de Neanderthal, inclusiv gene legate de pigmentarea pielii, păr, grăsime și imunitate.
Capra și colegii săi au analizat ADN-ul de la oamenii moderni și de la neanderthalieni și au descoperit diferite variante genetice implicate în ceasurile biologice sau ritmurile circadiene ale celor două grupuri. Din moment ce strămoșii oamenilor moderni s-au împerecheat cu oamenii de Neanderthal, exista posibilitatea ca unii oameni în viață să poarte genele de Neanderthal, au motivat ei.
Pentru a verifica, cercetătorii au apelat la UK Biobank, care deține informații genetice despre sănătate și despre stilul de viață pentru o jumătate de milion de oameni. Nu numai că mulți oameni sunt purtători ale genelor, dar ele au fost în mod constant legate de trezitul devreme, notează oamenii de știință în Genome Biology and Evolution.
Dar a fi o persoană matinală nu necesită gene de Neanderthal. Sute de gene diferite pot contribui, existând, de asemenea, și o mulțime de influențe de mediu și culturale. În general, genele Neanderthal au doar un mic impact.
Capra bănuiește că mulți oameni moderni poartă genele Neanderthal, deoarece i-au ajutat pe strămoșii lor să se adapteze la viața la latitudini mai înalte.
„Nu credem că a fi o persoană matinală era, de fapt, un beneficiu. Mai degrabă, credem că este un semnal al unui ceas care rulează mai rapid, care este mai capabil să se adapteze la variațiile sezoniere ale nivelurilor de lumină”, a spus Capra.
Profesorul Mark Maslin, de la University College London, care nu a fost implicat în studiu, a spus:
„Când oamenii au evoluat în Africa tropicală, durata zilei era în medie de 12 ore. Vânătorii și culegători își petrecea doar 30% din timpul lor strângând mâncare, deoarece 12 ore înseamnă mult timp. Dar cu cât mergi mai spre nord, cu atât zilele devin din ce în ce mai scurte în timpul iernii, când hrana este deosebit de rară, așa că are sens faptul că oamenii de Neanderthal au înceaput să colecteze alimente de îndată ce exista lumină pentru a lucra.”
Sursa: adevarul.ro