Motivul pentru care stațiunile românești au nume de planete: Cine a venit cu ideea și de ce

Motivul pentru care stațiunile românești au nume de planete: Cine a venit cu ideea și de ce

Care este motivul pentru care stațiunile de pe litoralul românesc au denumiri de planete și cine a decis numele lor?

foto planete spațiu

Motivul neștiut pentru care stațiunile românești au nume de planete

Spre deosebire de alte litorale din alte țări, multe stațiuni din România poartă nume de planete, acestea fiind singurele din lume cu nume de acest gen.

S-a ajuns la aceste nume deoarece marea majoritate ale stațiunilor de pe litoralul românesc au fost construite la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, între anii 1968 și 1970. În acel moment, dictatorul și-a dorit să promoveze turismul într-un mod aparte, astfel încât turiștii străini să poată reține ușor numele și să fie ușor de pronunțat pentru ei.

În plus, un profesor de istorie care a practicat această meserie și pe perioada comunismului susține că aceste nume au fost inspirate și de fascinația cetățenilor din acea perioada cu lumea spațială, iar alegerea unor astfel de nume era gândită astfel încât să încurajeze turismul și să ajute autoritățile.

„Denumirile au fost alese pentru a fi mai ușor de reținut de către turiștii străini care veneau pe litoralul românesc în perioada comunistă. În plus, comuniștii erau fascinați de lumea spațială”, a explicat profesorul.

Istoria stațiunilor românești cu nume de planete

Jupiter a fost prima stațiune cu nume de planetă de pe litoralul românesc la care au avut acces turiștii, fiind deschisă la finele anului 1970. Pentru ca următoatele trei astfel de stațiuni să apară pe litoral, atât turiștii români cât și cei străini au mai așteptat încă doi ani. Astfel, stațiunile situate în arealul Comorova, Neptun, Venus și Saturn, au fost date în uz începând cu anul 1972.

Deși la început reprezentau bijuteriile turismului de pe coasta românească, după căderea comunismului au urmat ani întregi de paragină, însă investitorii au văzut potențialul zonei și au început să facă unele schimbări, încet, dar sigur.

Neptun este recunoscută datorită vegetației din abundență, fiind în apropierea Pădurii Comorova și a fost preferata fostului dictator. În continuare, există vile de protocol unde se cazează demnitarii țării. Jupiter a apărut în jurul lacului artificial Tismana și are cea mai mică plajă de pe litoral. În Venus, turiștii vor remarca faptul că majoritatea unităților de cazare poartă nume de fete: Brânduşa, Claudia, Lidia, Raluca, Dana. Iar ultima dintre „planetele” litoralului românesc este Saturn care oferă peste 13.000 de locuri de cazare pentru cei care vin să facă plajă sau vor să beneficieze de proprietățile terapeutice oferite de izvoarele termale sulfuroase.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii