Motivul pentru care Rusia a desfășurat soldați în Belarus. Ce spune un jurnalist de la Minsk

Motivul pentru care Rusia a desfășurat soldați în Belarus. Ce spune un jurnalist de la Minsk

Noul val de desfășurare de trupe rusești în Belarus reprezintă o cacealma adresată publicului occidental, nu o amenințare cu un nou atac asupra Kievului, consideră jurnalistul belarus Tadeusz Giczan.

Soldați ruși sosind în Belarus FOTO Twitter

Soldați ruși sosind în Belarus FOTO Twitter

Rusia și Belarus au anunțat săptămâna trecută constituirea unui grup militar comun. Circa 9.000 de soldați ruși ar face parte din acest grup. Noile desfășurări de forțe rusești în Belarus au început deja.

Și totuși, jurnalistul Tadeusz Giczan, cercetător la CEPA, consideră că nu există motive de îngrijorare în legătură cu un nou atac asupra Kievului. El prezintă o serie de argumente în acest sens.

Analizând fotografiile cu noii soldați, Giczan afirmă că aceștia nu fac parte din armata regulată a Rusiei, ci sunt rezerviști proaspăt mobilizați.

Giczan mai constată că trenurile militare rusești nu transportă echipamente grele în Belarus, ci doar camioane, rezervoare petroliere și mașini de pasageri cu soldați.

„Înregistrările video care au circulat pe Twitter în ultimele zile, care ar fi arătat tancuri rusești, transportoare blindate de personal și obuziere cu <<noi însemne tactice amenințătoare>> sosind în Belarus nu sunt reale. Sau, mai degrabă, înregistrările sunt reale dar ele arată trenuri ale armatei belaruse”, scrie Tadeusz Giczan pe contul său de Twitter.

În plus, jurnalistul belarus subliniază că rezerviștii ruși sunt duși la baze de antrenament din nordul Belarusului, nu la granița cu Ucraina, așa cum s-a întâmplat înainte de începutul războiului.

„Cu alte cuvinte, în acest stadiu suntem aproape siguri că vorbim despre instruirea unor rezerviști ruși în Belarus, toate poligoanele rusești fiind suprasolicitate”, remarcă el.

Deși Ministerul belarus al Apărării oferă informații despre tancuri rusești ce ajung în țară, situația pare să stea invers. De exemplu, Belarusul a dispus săptămâna trecută transferarea a 92 de tancuri T-72A și a zeci de camioane militare în Rusia.

„Așadar, dimpotrivă, flancul belarus este slăbit, nu întărit, și tot ce poate face Belarusul este să păstreze aparențele și să anunțe zgomotos că Ucraina ar trebui să fie speriată”, precizează Giczan.

În ceea ce privește amenințările lansate recent de Aleksandr Lukașenko și ministrul său al Apărării Viktor Hrenin, acestea nu sunt noi, doar că sunt repetate întruna pentru a crește efectul.

„Principala țintă a acestor afirmații este Occidentul. Pentru prima dată de când își poate aminti cineva, Ministerul belarus al Apărării a decis să comunice acțiunile sale și în engleză și spaniolă. Un contrast puternic față de luna februarie, când atacul a fost real și Ministerul Apărării din Belarus tăcut”, constată jurnalistul belarus.

„Singurele lucruri reale pe care le-am văzut până acum au fost sosirea unor recruți ruși, predarea a peste 100 de tancuri și camioane Rusiei și <<exerciții de pregătire a mobilizării>> în unele zone din Belarus, acestea arătând la fel de jalnic ca în Rusia”, conchide Tadeusz Giczan.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”