Motivul pentru care nu ar trebui să încălzești mâncare în recipiente de plastic la microunde. Avertismentul experților
Încălzirea mâncării în recipiente din plastic poate afecta fertilitatea, avertizează experții. Substanțele chimice din plastic, eliberate sub căldură, pot perturba echilibrul hormonal și sănătatea reproductivă, având un impact negativ asupra organismului.
Plasticul încălzit în microunde poate afecta fertilitatea, spun experții FOTO Arhivă
Dr. Shanna Swan, o expertă în domeniul substanțelor care perturbă sistemul endocrin, a sfătuit oamenii să nu pună niciodată mâncarea în microunde în recipiente din plastic, din cauza impactului potențial asupra fertilității, transmite Daily Mail.
Ea a vorbit recent într-un podcast popular despre riscurile ca substanțele chimice din plastic să pătrundă în mâncare atunci când sunt expuse la căldură.
„Nu puneți niciodată plastic în microunde”, a spus ea. „BPA, ftalații și plastifianții sunt adăugați în plastic, dar nu sunt legați chimic de acesta. Dacă puneți orice într-un recipient care conține aceste substanțe chimice și apoi îl puneți într-un mediu fierbinte, ele vor ieși din plastic și vor ajunge în mâncare.”
BPA, cunoscut sub denumirea de bisfenol A , și ftalații sunt uneori adăugați în plastic în timpul procesului de fabricație pentru a-l face mai durabil. Studiile multiple leagă consumul acestor substanțe de probleme de fertilitate, deși autoritățile de reglementare afirmă că dovezile actuale sugerează că nivelul de expunere la care este supusă persoana medie în viața de zi cu zi este sigur.
Totuși, experți precum Dr. Swan sunt tot mai preocupați de impactul pe care aceste substanțe chimice îl pot avea asupra sănătății reproductive, cum ar fi scăderea numărului și calității spermatozoizilor la bărbați.
Vorbind pe podcastul Huberman Lab, ea a avertizat asupra riscurilor combinate ale surselor de căldură și plasticului . Dr. Swan, care lucrează la Icahn School of Medicine din New York, a spus că acest lucru include chiar și lăsarea unei sticle de apă într-o mașină pe o zi însorită.
„Nu vrei să amesteci aceste substanțe chimice cu mâncarea ta, dar, dacă totuși o faci, cel mai rău lucru este să o faci într-un mediu încălzit.”
„Dacă îți permiți, cumpără organic”, a recomandat ea, parțial pentru a evita pesticidele, care pot fi și ele o sursă de ftalați.
BPA, precum și materiale similare, precum bisfenolul S (BPS) și bisfenolul F (BPF), au fost legate nu doar de probleme de fertilitate, ci și de un risc crescut de anumite tipuri de cancer.
BPA este considerat capabil să imite chimic hormonul feminin estrogen, care, în doze mari, poate perturba echilibrul hormonal normal, ceea ce ar putea contribui la dezvoltarea tumorilor.
Autoritățile au interzis utilizarea BPA în obiectele destinate bebelușilor și copiilor mici, precum biberoanele, și au interzis utilizarea unor ftalați specifici în ambalajele alimentare.
Se crede că ftalații afectează fertilitatea prin perturbarea hormonilor , în special a hormonului masculin, testosteronul. Cu toate acestea, dovezile sugerează că ovarele femeilor sunt, de asemenea, afectate.
Expunerea la substanțele care perturbă sistemul endocrin a fost sugerată ca un factor posibil pentru scăderea globală a ratelor de fertilitate.
Dr. Huberman împărtășește sfaturi de sănătate cu cei 6 milioane de urmăritori ai săi de pe Instagram și 5,2 milioane de abonați la canalul său YouTube, Huberman Lab.
Acesta a fost protagonistul unui scandal după ce o investigație a descoperit că era plătit de 15 branduri de wellness pentru a promova produse care făceau promisiuni de îmbunătățire a sănătății, despre care experții spuneau că erau doar parțial adevărate.
Sursa: adevarul.ro