Motivul pentru care noul premier al Slovaciei detestă Ucraina. „Fico era roșu de furie. A fost un dezastru”

Motivul pentru care noul premier al Slovaciei detestă Ucraina. „Fico era roșu de furie. A fost un dezastru”

Noul premier al Slovaciei, Robert Fico, a făcut valuri în timpul recentei campanii electorale din această țară, avertizând că nu va trimite „un alt glonț” pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă, relatează Politico.

FOTO: EPA-EFE

FOTO: EPA-EFE

Schimbarea sa dramatică față de poziția puternic pro-ucraineană a guvernului demisionar se bazează în parte pe simpatia istorică a Slovaciei față de Rusia, dar există și un motiv foarte personal pentru care Fico detestă Ucraina.

Totul datează din 2009, când Fico era prim-ministru al Slovaciei. La 7 ianuarie a acelui an, o dispută de lungă durată între Rusia și Ucraina pe tema gazelor naturale a ajuns la un punct culminant, iar fluxurile de gaze rusești care traversează Ucraina către țările UE s-au oprit - o criză pentru Slovacia în mijlocul iernii.

Această întrerupere a costat economia slovacă aproximativ 100 de milioane de euro pe zi, deoarece fabricile au fost nevoite să se închidă. Fico, disperat, i-a sunat atât pe Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru rus, cât și pe premierul ucrainean Iulia Timoșenko pentru a obține repornirea gazului.

În dimineața zilei de 14 ianuarie, o delegație slovacă condusă de Fico a aterizat la Kiev pentru a se întâlni cu guvernul ucrainean. Ucrainenii i-au făcut să aștepte.

La trei ore după sosire, slovacii au fost invitați la o întâlnire la care, spre surprinderea lor, au fost prezenți și membri ai presei. În fața camerelor de filmat, Timoșenko a petrecut 20 de minute reproșându-i lui Fico că a luat partea Moscovei în disputa privind gazele naturale.

„A fost o situație absolut neplăcută. Fico era roșu de furie. A fost un dezastru”, a declarat un oficial slovac de rang înalt care cunoaște cele întâmplate în 2009, care a vorbit cu Politico doar cu condiția de a i se asigura anonimatul. „A fost umilit”.

Slovacii au zburat apoi la Moscova, unde au fost întâmpinați de Putin în cadrul unei ceremonii elaborate care a avut loc în opulenta Sală Sfântul Gheorghe de la Kremlin.

„După aceea, [Fico] a început să adopte o poziție deschis antiucraineană”, a declarat Alexander Duleba, de la Asociația slovacă de politică externă. „El a spus că nu trebuie să îi sprijinim pe ucraineni, Ucraina nu are nevoie de noi, ei nu au discuții serioase cu noi. Asta este ceva personal”

Timoșenko, care este încă activă în politica ucraineană, nu are detalii specifice despre acea întâlnire, a declarat purtătoarea sa de cuvânt Natalia Lysova.

Acesta nu a fost singurul pas greșit al Kievului în timpul crizei gazelor.

La 16 ianuarie, președintele slovac de atunci, Ivan Gašparovič, a zburat, de asemenea, la Kiev pentru a se întâlni cu omologul său Viktor Iușcenko, care îi spusese că Naftogaz, compania energetică ucraineană, ar putea relua unele fluxuri de gaz către Slovacia. Însă, în timpul unei întâlniri care ar fi trebuit să ducă la încheierea acordului, șeful Naftogaz i-a informat pe cei doi președinți că nu va putea face acest lucru.

„Ucrainenii au reușit să îi umilească atât pe premierul, cât și pe președintele Slovaciei”, a declarat oficialul de rang înalt.

Chiar dacă Timoșenko și Putin au negociat un sfârșit al crizei și fluxurile au fost reluate la 20 ianuarie, gustul amar al acelor experiențe de la Kiev rămâne.

„Anumite cercuri politice din Slovacia nu au încredere în ucraineni”, a declarat oficialul.

Acest lucru se întoarce acum să bântuie Kievul.

Slovacia a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei. I-a trimis vecinului său estic un sistem de apărare aeriană S-300 din epoca sovietică și a fost prima țară, alături de Polonia, care a trimis avioane de luptă - întreaga sa flotă de MiG-29. Fabricile de armament din Slovacia vând, de asemenea, arme și muniții Ucrainei.

Însă, în timpul campaniei electorale, Fico a cerut o schimbare radicală a politicii, afirmând că UE ar trebui să ajute la negocierea unui acord de pace în loc să trimită arme.

De asemenea, el a acuzat Ucraina pentru război.

„Războiul din Ucraina nu a început acum un an, ci în 2014, când naziștii și fasciștii ucraineni au început să ucidă cetățeni ruși în Donbas și Luhansk”, a declarat el.

La alegerile din 30 septembrie, partidul populist Smer al lui Fico a ieșit pe primul loc, cu 23,4% din voturi. El urmează acum să preia puterea în fruntea unei coaliții formate din trei partide.

După alegeri, guvernul interimar a oprit livrările de arme către Ucraina

„Guvernul birocratic demisionar din Slovacia nu va mai trimite niciun fel de material militar în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Fico a fost mult timp simpatizant față de Moscova și Uniunea Sovietică, așa că schimbarea de politică nu se bazează doar pe amintirile sale amare legate de tratamentul la care a fost supus în 2009 la Kiev - dar a avut un impact.

„Cu siguranță își amintește ce s-a întâmplat în 2009”, a declarat ministrul de externe slovac demisionar Miroslav Wlachovský la summitul GLOBSEC Tatra din această lună.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!