Motivul pentru care a fi „prea frumoasă" este un dezavantaj la locul de muncă

Motivul pentru care a fi „prea frumoasă" este un dezavantaj la locul de muncă

Mulți oameni sunt de părere că a avea un aspect plăcut reprezintă un avantaj, însă studiile sugerează că femeile frumoase au parte de dificultăți la locul de muncă decât cele drăguțe. Același lucru este valabil și în cazul bărbaților, conform Daily Mail.

Persoanele atrăgătoare au mai multe șanse să aibă succes la interviuri. Foto: shutterstock (Arhivă)

Persoanele atrăgătoare au mai multe șanse să aibă succes la interviuri. Foto: shutterstock (Arhivă)

Femeile care arată bine sunt considerate mai puțin demne de încredere, mai manipulatoare și „periculoase".

„Femeile foarte atrăgătoare pot fi considerate periculoase", a spus pentru San Diego Union Tribune Stefanie Johnson, un profesor de Leadership organizațional și analiză a informațiilor la Universitatea din Colorado, care a studiat acest subiect.

Sunt, totuși, și vești bune. Conform unui studiu realizat la Harvard în 2022, persoanele atrăgătoare au mai multe șanse să aibă succes la interviurile de angajare și să câștige mai mulți bani decât persoanele cu un aspect mediu.

În plus, într-un studiu efectuat în urmă cu un an de Academia Poloneză de Științe s-a constatat că cei care au fost considerați atrăgători chiar și în adolescență aveau mai multe șanse să aibă venituri mai mari decât părinții lor după o perioadă de 20 de ani decât cele care nu au fost considerate atrăgătoare.

Totuși, aceste beneficii au fost mult mai evidente în cazul bărbaților decât al femeilor.

Chiar dacă femeile atrăgătoare au un avantaj în ceea ce privește obținerea unui nou post, poate fi mai greu pentru ele să demonstreze că și-au câștigat funcția și că merită să și-o păstreze.

„Femeile frumoase își vor folosi înfățișarea pentru a manipula oamenii”

Două studii importante au confirmat această teorie, a spus Wendy Patrick, avocat specializat în drept penal și lector la Fowler School of Business de la San Diego Statue University.

Primul studiu, făcut public în anul 2012 de profesoara Susanne Braun, specializată în psihologie și leadership la Durham University Business School din Marea Britanie, a arătat că femeile atrăgătoare erau considerate mai puțin competente atunci când aplicau pentru „locuri de muncă masculine”, precum construcțiile.

Al doilea studiu de acest gen a fost publicat în 2018 de profesorul Johnson și Leah Sheppard, profesor asistent la Universitatea de Stat din Washington, și a stârnit numeroase reacții.

În cadrul studiului participanții au fost rugați să evalueze performanțele bărbaților și femeilor atrăgătoare și neatrăgătoare în cazul unor disponibilizări ipotetice. De asemenea, au fost întrebați dacă persoana respectivă ar trebui să fie concediată.

Autorii au descoperit că participanții au considerat că femeile atrăgătoare trebuie concediate, întrucât sunt mai puțin demne de încredere și mai puțin cinstite decât omologii lor de sex masculin și decât persoanele de sex feminin neatractive.

Bănuim că este vorba de o anxietate subconștientă în rândul oamenilor de ambele sexe că femeile frumoase își vor folosi înfățișarea pentru a manipula oamenii, mai ales bărbații", a spus profesorul Sheppard pentru Harvard Business Review.

În plus, femeile atrăgătoare sunt mai predispuse să fie obiectificate sexuale decât femeile care nu sunt atrăgătoare - ceea ce poate duce la situații primejdioase și neprofesionale în mediul de lucru, a declarat dr. Patrick.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!