Motivul incredibil pentru care Cristian Ţopescu a fost pedepsit de comuniști. Elena Ceauşescu l-a dat afară din TVR VIDEO

Motivul incredibil pentru care Cristian Ţopescu a fost pedepsit de comuniști. Elena Ceauşescu l-a dat afară din TVR VIDEO

În perioada comunistă, marelui comentator sportiv Cristian Țopescu i s-a interzis să mai comenteze meciurile de fotbal sau evoluția de nota 10 a gimnastelor după ce a spus că ar trebui ca marii sportivi să poată evolua la cluburile din străinătate.

Legenda Cristian Țopescu

Legenda Cristian Țopescu

După meciul de fotbal România -Suedia, care s-a disputat în anul 1983, partidă încheiată cu victoria României scor 1-0, Cristian Țopescu a făcut o afirmaţie care i-a adus o suspendare de șapte ani. Marele comentator a spus pe postul de televiziune că unii dintre fotbalişti români, printre care şi Cămătaru, autorul golului victoriei, ar trebui să fie lăsaţi să plece din ţară pentru a juca în străinătate.

Regimul comunist nu permitea transferul fotbaliștilor la grupări din străinătate, astfel că toți marii jucători au fost nevoiți să joace doar în campionatul intern. Mai multe nume grele au ratat astfel șansa lor : Rodion Cămătaru, Nicolae Dobrin, Gheorghe Hagi sunt doar câteva exemple.

După mulți ani, el a povestit totul într-un interviu acordat cotidianului Adevărul:Am comentat meciul Suedia-România de la Stockholm, câştigat de ai noştri cu 1-0, gol marcat de Cămătaru, Lucescu - antrenor. Se discuta, în anturajul echipei naţionale şi prin presă - Adrian Păunescu era un susţinător al ideii - ca fotbaliştilor români care au oferte de la echipe din străinătate să li se permită să plece. Eu aveam obiceiul ca, la fiecare întrerupere de meci, să spun câte o chestie despre ţara în care mă aflam, despre stadion, despre public. La un moment dat, Ilie Balaci a fost faultat şi a stat pe teren două-trei minute, primind îngrijiri medicale, iar mie mi-a revenit în minte această idee cu fotbaliştii români peste hotare. Am spus exact următoarele cuvinte: «Având în vedere că mai mulţi fotbalişti români de valoare internaţională şi-au făcut datoria faţă de echipa României - Lung, Ştefănescu, Bölöni, Balaci, Cămătaru, dintre cei care erau atunci pe teren -, cred că ar fi bine să li se permită să joace în echipele de valoare din străinătate care-i solicită pentru că asta ar avea efecte pozitive asupra lor, cluburilor lor, federaţiei române şi fotbalului românesc, în general»“.

Imediat, Constantin Dăscălescu a sunat-o pe Elena Ceaușescu i-a raportat: „Ţopescu a îndemnat tinerii din România să plece din ţară!". A venit, evident, sentinţa. „Când am ajuns pe aeroport, colegul meu de la Steaua, Octavian Vintilă, fost campion la scrimă, a venit şi mi-a şoptit: «Te-a dat afară din televiziune!»“.

Cristian Ţopescu nu a mai apărut la Televiziune până după Revoluţie. După ce a fost dat afară din televiziune, Cristian Țopescu s-a întors la Steaua, unde a lucrat în biroul de presă în perioada de aur a echipei.

Cupa tatălui a devenit microfon

Născut la 26 martie 1937, Cristian George Ţopescu a moştenit dragostea pentru sport de la tatăl său, Felix Ţopescu, membru al echipei hipice a României, participantă la Olimpiada de la Berlin din 1936. Tocmai de aceea, primele relatări sportive le-a şi făcut din universul familiar al hipismului. Regretatul comentator a vorbit constant despre rigurozitatea documentării, fiind iubit şi respectat de sportivi prin felul în care readucea în atenţie, cu fiecare ocazie, performanţele fiecăruia în parte.

„Tatăl meu a practicat sportul hipic de performanţă, a participat la Jocurile Olimpice, a câştigat premii internaţionale. Normal, din fragedă copilărie, m-a molipsit. Cum sunt toţi taţii care vor ca fiii să le urmeze tradiţia. Aşa că m-am împrietenit cu aceste animale care, de multe ori, sunt mai bune, mai generoase, mai prietenoase decât mulţi oameni. M-a urcat în şaua unui cal la 7 ani. Am început să particip la concursurile de juniori la 13 ani şi, la maturitate, am câştigat două titluri de campion naţional. Evident, neridicându-mă la valoarea internaţională a tatălui meu“, a rememorat fostul comentator pentru „Weekend Adevărul“ în 2012.

Trecerea lui Cristian Ţopescu de la statutul de sportiv de performanţă la comentator al evenimentelor sportive a avut legătură tot cu hipismul. Rădăcinile acestei treceri au fost însă în copilăria reputatului jurnalist, după cum a povestit chiar el, în cadrul aceluiaşi interviu. „Obişnuinţa mea cu microfonul se trage din casă: stăteam la geam, luam una dintre cupele tatălui meu şi ziceam că e microfon. Mă uitam pe geam şi descriam ce vedeam pe stradă: trecători, tramvaie, maşini. Mă jucam de-a crainicul străzii. Nu pot să spun că lucrul ăsta a fost hotărâtor, dar, oricum, m-a învăţat să vorbesc liber, adică să descriu ceea ce văd“, şi-a amintit Ţopescu.

Cristian Țopescu a murit la 15 mai 2018, la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”