Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.
Un fenomen interesant începe să își facă apariția în România. FOTO Pexels.
Bucureștiul, Clujul și Oradea, dar și alte mari orașe din România încep să se confrunte cu un fenomen asemănător cumva cu ceea ce se întâmplă în China, unde milioane de apartamente sunt nelocuite. Evident, în România fenomenul este la o scară mult mai mică, iar cauzele par a fi altele, însă a devenit suficient de evident ca să fie remarcat de către unii.
Printre cei care au remarcat acest fenomen se numără unul dintre administratorii grupului de Facebook Viața și banii , care a adus acest subiect în atenția colegilor de forum.
„Că tot suntem pasionați de imobiliare... hai să facem un sondaj: câte apartamente goale sunt la voi în bloc? În ce zona și DE CE? Încep eu: 12 din 70 apartamente sunt goale, lângă Piața Dorobanți, București. Foarte mult, după mine, pentru zona asta. Probleme legale, frică de chiriași, moșteniri, lene...”, a scris el.
A fost suficient pentru ca pe grup să înceapă o adevărată dezbatere pe această temă. Iar oamenii au venit cu diverse opinii, unele dintre ele chiar interesante, cu atât mai mult cu cât printre cei care au comentat se numără și oameni care au tengențe sau chiar lucrează în domeniul imobiliarelor.
„O parte dintre apartamente sunt goale pentru că cei care le cumpără se uită doar la aprecierea lor. Având în vedere activitatea lor de bază (de unde își câștigă veniturile active) cel mai convenabil pentru ei ca și efort/implicare este să le lase așa. Iar asta se întâmplă în special în zona de Nord sau ansamblurile noi. Randamentul în imobiliare nu este dat doar de cashflow-ul din chirii”, a explicat cineva.
Proprietari vs chiriași neserioși
Alții au pus această problemă pe marginea faptului că mulți proprietari se tem de chiriași, de faptul că aceștia fie nu își vor plăti chiria, fie vor distruge apartamentul, mobila sau aparatura electronică.
„Ca proprietară m-am săturat de țepe și de nespălați”, a scris o proprietară.
Altcineva i-a confirmat punctul de vedere, dar cu un limbaj mai puțin dur. „Cei care au avut probleme mari cu chiriașii fac trieri și așteaptă mult, până găsesc chiriași ok, cel puțin la prima vedere. Sunt situații în care pagubele sunt mai mari decât lipsa chiriei, câteva luni. Mulți au început să ceară garanție mai mare, adeverință de venit, recomandări de la foștii proprietari și asta deranjează unii chiriași. Spun unii, căci sunt și chiriași care nu au o problemă să aducă cele solicitate, până la urmă, lași niște bunuri unor străini, pe baza unei copii după cartea de identitate”, a fost altă opinie.
„Eu nu locuiesc la bloc, dar știu pe cineva care stă la casă și apartamentul în care au stat e gol. Am întrebat de ce nu închiriază, răspunsul a fost: cum să-l închiriez? E mobilat frumos, de noi, pentru noi, cu mobilă italiană de calitate, cum să las niște străini să-l strice? Acolo îmi țin vara hainele de iarnă și pantofii nepurtați. Apartamentul stă bine gol, și când nu vom mai fi, să-l închirieze sau să-l vândă copiii. Ok... Și mai știu așa apartamente goale la care nu lasă la preț la vânzare, dar nici nu-l închiriază ca să nu-și facă de lucru cu chiriașii. Cred că treaba cu închiriatul nu e pentru toată lumea și gata”, a nuanțat altul.
Un alt internaut a vorbit despre un fenomen care, spune el, devine din ce în ce mai vizibil în România, dar care ar urma să devină banal peste un deceniu.
„Un fenomen din ce în ce mai vizibil cu tendința clară de creștere pentru următorii 10 ani, timp în care o să cam dispară generația părinților noștri. Nu vând, nu închiriază, pentru că în general locuințele au un singur proprietar, iar sarcina fiscală este minimă. Peste ăștia 10 ani o să fie inflație de locuințe din '70-'80 scoase la vânzare din dorința de a împărți «moștenirea»”, a fost un alt punct de vedere interesant.
„E un fenomen de turmă”
Altcineva a dat exemplu din Oradea, acolo unde, spune el, procentul de locuințe nelocuite ar fi chiar mai mare decât în alte orașe.
„Domnule, răspunsul e foarte simplu. Mulți oameni cu bani au cumpărat din plictiseală, fenomenul de turmă. Ăia nu au nevoie de bani de chirie că au destul, și chiar dacă să zicem le-ar trebui acei mărunți pentru ei, nu au chef să umble după banii de chirie și întreținere etc. Aici la Oradea, cred că procentul este mai mare de 12/70. Au bani românii, nu-i stres. Că de unde, atâția? Nu mă întrebați, că nu știu. Oricum, să cumperi un apartament cu minim 100.000 de euro și să-l închiriezi cu 380-400 euro/lună. Mare afacere. De aceea vă spun, și cei care au investit, cu mobilă, mobilat complet, dau circa 120-130.000 de euro și închiriază cu 400 euro/lună, ăia nu au nevoie nici de cei 400 de euro, l-au dat să nu stea chiar gol”, a opinat un membru al grupului din Oradea.
„Nu ține de vreo criză imobiliară, ține de alte fenomene. Suntem o nație de proprietari, nu suntem ca neamțul care e migrator și se mută din chirie în chirie pentru că nu are bani de casă”, a dat altcineva asigurări.
Sursa: adevarul.ro