Motive solide de optimism privind revenirea la normalitate. Tratamentul cu anticorpi, o posibilă „zonă tampon” până la sosirea vaccinului
Pandemia nu dă semne că se va finaliza prea curând, dar asta nu înseamnă că, în acest nor negru de oboseală psihică, nu avem și câteva motive de optimism. Care sunt acelea? Ni le prezintă Donald G. McNeil Jr., editorul paginii de Știință și Sănătate al cotidianului The New York Times.
Suntem acum puși în fața unei situații inevitabile, a unui scenariu cunoscut încă de la începutul verii, dar pe care am încercat să nu-l înmagazinăm emoțional până la proba contrarie. Proba contrarie a venit: Covid-19 își va lua o voltă periculoasă la pragul dintre toamnă și iarnă. Vedem deja în mai multe state europene mobilizarea pentru impunerea a diverse forme de restricții, fie la un pas de lockdown, fie variațiuni mai „blânde” ale stării de urgență.
În legătură cu impactul Covid-19 în SUA, jurnalistul susține că nu au exista mai multe valuri de coronavirus, ci un singur „val gigantic”, cu „trei părți”.
„Ceea ce s-a petrecut în SUA este un val gigantic, cu diferențe geografice. În primăvară, Nord-Estul a fost lovit puternic – New York, Boston și alte orașe. A fost o foarte intensă, foarte concentrată epidemie. Apoi a venit marele val de vară, care a măturat mai mult în Sud, în statele sudice. Iar acum, partea a treia a acestui val gigantic izbește în Vestul mijlociu al Statelor Unite”, a explicat McNeil. Jr. în podcast-ul „The Daily” al New York Times.
Numai că, între timp, un nou focar masiv a explodat în New York, poate cea mai amplă recrudescență virală din primăvară încoace. Primarul metropolei, Bill de Blasio a anunțat zilele trecute că nouă cartiere din Brooklyn și Queens vor fi trecute în carantină.
Vești bune
Acestea sunt veștile proaste. Pe ce bazează, însă, veștile bune?
„Sunt optimist în privința finalului, momentul în care toate astea se vor termina și vom reveni la normalitate. Când vorbeam acum ceva vreme despre vaccinuri, am spus că perioada cea mai scurtă în care vom obține un vaccin viabil este de patru ani. Și m-am gândit, OK, asta nu este încurajator, poate că am putea reduce asta la jumătate, poate am putea obține ceva bun în doi ani. Acum se pare că vom avea niște vaccinuri aprobate până la sfârșitul lui decembrie, începutul lui ianuarie. Și dacă trei din cele opt care se află în dezvoltare vor funcționa, vom avea în cele din urmă suficiente doze pentru toți americanii. Și dacă te uiți și la testele clinice, la faza 1 și 2, acestea merg destul de bine”, a subliniat Donald G. McNeil Jr.
Odată aprobate vaccinurile, următoarea probă de foc va fi timpul de producție – cât de repede vor ajunge la populație dozele. Apoi, depășită și această provocare, vine următoarea întrebare: Vor fi de acord oamenii să se lase vaccinați? O întrebare cu atât mai spinoasă cu cât tema vaccinului a fost profund politizată în SUA.
„Chiar dacă există acum scepticism, sunt de părere că oamenii vor fi de acord. Și pot explica asta. În plus, înțeleg oarecum acest scepticism, deoarece subiectul vaccinurilor a fost intens politizat. Dacă un vaccin este aprobat înainte de ziua alegerilor și este aprobat de către un singur om, Donald Trump, atunci eu devin sceptic și voi refuza să mi-l fac. Dar dacă voi vedea vaccinuri care primesc undă verde la Anthony Fauci și Francis Collins și toți experții în vaccinuri pe care îi vedem adesea citați la televiziuni, atunci voi fi printre primii la rând. Cred că la început multă lume va fi sceptică, dar se vor uita în jur la prietenii și vecinilor lor vaccinați și, presupunând că nimic rău nu se va întâmpla, își vor spune: Da, pot evita acest vaccin pe care îl consider dăunător, dar asta înseamnă că trebuie să fac o veșnicie homeschooling cu copiii mei, că nu voi pune piciorul într-un cinematograf, că nu voi urca într-un avion, că nu voi mai mânca vreodată într-un restaurant – sau pot pur și simplu să accept vaccinul”, este de părere jurnalistul.
„Nu mă aștept la apariția vaccinului până în ziua alegerilor, dar mulți experți familiarizați la prima mână cu ceea ce se petrece la testele clinice, se așteaptă ca unul, două sau trei vaccinuri să fie aprobate la sfârșitul acestui an și începutul anului viitor. Sunt motive rezonabile pentru o asemenea fereastră de timp. Până atunci vor avea timp să vadă destule infecții în decursul testelor pentru a putea trage concluzia privind eficiența vaccinului. Și, de asemenea, vaccinul va fi testat pe un număr suficient de oameni ca să poți vedea dacă există sau nu efecte secundare.”
REGN-COV2 și revenirea la normalitate
Într-un scenariu aproape ideal, în care există o cantitate suficientă de vaccinuri, fără efecte secundare considerabile, iar oamenii acceptă să se vaccineze, Donald G. McNeil Jr. prevede o întoarcere la normalitate undeva spre finalul primăverii, începutul verii lui 2021.
Un alt motiv de optimism provine din eficiența pe care a dovedit-o tratamentul cu anticorpi monoclonali, cocktailul (REGN-COV2) folosit și în tratamentul liderului de la Casa Albă.
„Sunt o versiune Superman a plasmei convalescente. Iei anticorpii din plasma unor supraviețuitori și îi cauți pe cei mai buni anticorpi, cei cu adevărat eficienți în neutralizarea virusului, și-i clonezi. Iar dacă cineva este infectat și bolnav, îi dai o doză mare, sperând că-i va curăța toată cantitatea virală din fluxul sanguin. Și mai există o formă de a folosi anticorpii, pentru protecție, un soi de vaccinare. Dacă faci asta cum trebuie, poți încetini considerabil împrăștierea virusului”, atrage atenția McNeil Jr.
Testele clinice legate de acest tratament, în fruntea cărora se află compania inovatoare Regeneron, sunt aproape de faza finală. Prin urmare, până la vaccin, e posibil să avem acest cocktail care ar putea acționa ca o „zonă tampon” în fața coronavirusului până la obținerea vaccinului.
Miercuri, Agenția Națională a Medicamentului a confirmat începerea testelor clinice în România pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali, scrie Universul.net .