Motive pentru care bebelușul refuză somnul
Una dintre marile provocări pentru proaspeții părinți este atunci când bebelușul refuză să doarmă. Adulții se pot simți copleșiți, atunci când micuțul lor pare să evite, cu orice preț, somnul pe timpul nopții.
Refuzul de somn al bebelușului, o provocare pentru părinți FOTO Shutterstock
Totuși, există numeroase motive pentru care bebelușii pot dezvolta obiceiuri de somn neregulate, pe care părinții trebuie să le cunoască, astfel încât să le și poată gestiona mai ușor.
1. Dezvoltarea fizică și cognitivă
Bebelușii se dezvoltă cu o viteză uimitoare în primele luni și ani de viață. În timpul acestor perioade de creștere intensă, pot deveni mai curioși și mai dornici să exploreze lumea din jurul lor. Acest lucru poate afecta obiceiurile lor de somn , întrucât schimbările fizice și cognitive pot determina micuțul să fie mai alert în timpul nopții și să dorească să exploreze mediul înconjurător. În aceste cazuri, răbdarea și asigurarea unui mediu liniștit pot ajuta la stabilirea unui ritm mai regulat al somnului. Părinții pot ajuta prin stabilirea unor ritualuri de relaxare înainte de somn, cum ar fi cititul unei povești liniștitoare sau ascultarea muzicii.
2. Colici, alergii sau intoleranțe alimentare
Uneori, bebelușii pot avea dureri de burtică sau disconfort gastrointestinal, ceea ce îi face să fie agitați și să refuze să doarmă. De asemenea, bebelușii pot avea reacții adverse la anumite alimente sau la alimentele consumate de mamă (în cazul alăptării). Aceste reacții pot cauza agitație și disconfort, făcându-i să aibă dificultăți în a adormi și a rămâne în somn. Este importantă o vizită la medicul pediatru, în astfel de cazuri.
3. Schimbări în rutină
Bebelușii au nevoie de rutină și predictibilitate. Schimbările majore în rutina lor pot duce la dificultăți de somn. De exemplu, o călătorie sau o schimbare de mediu poate perturba ritmul obișnuit al somnului. În aceste situații, părinții pot încerca să mențină o anumită coerență în obiceiurile de somn, chiar și departe de casă.
4. Supra-stimulare
Bebelușii pot deveni suprasolicitați de mediul înconjurător. Luminile puternice, zgomotele și agitația le pot împiedica trecerea lor lină către somn. Înainte de culcare, creați un mediu liniștit și întunecat pentru a-i ajuta pe cei mici să se calmeze și să se pregătească pentru somn.
5. Dezvoltarea legăturii de atașament
În unele cazuri, bebelușii pot refuza să adoarmă pentru a rămâne în preajma părinților . Își pot dezvolta un puternic sentiment de atașament și pot simți nevoia să fie aproape de adulți. În aceste situații, puteți încerca să creați o rutină de relaxare care să implice timp petrecut aproape de bebeluș. Nu este nimic greșit nici în a dormi împreună cu copilul.
Nevoia de odihnă a bebelușului
Nevoile de somn ale bebelușilor variază în funcție de vârstă. În medie, un nou-născut are nevoie de aproximativ 14-17 ore de somn pe zi, distribuite în reprize scurte de somn intercalate cu mese și schimbări de scutec. Pe măsură ce bebelușul crește, numărul de ore de somn de noapte va crește, iar reprizele de somn de zi se vor reduce treptat. De exemplu:
2 luni: Aproximativ 14-16 ore de somn pe zi, împărțite în reprize scurte.
6 luni: În jur de 12-15 ore de somn, cu mai multe ore petrecute în somnul de noapte.
1 an: Aproximativ 11-14 ore de somn pe zi, cu două reprize de somn de zi.
În final, fiecare bebeluș este unic și poate avea motive diferite pentru refuzul somnului. Înțelegerea nevoilor și semnalelor sale, împreună cu stabilirea unei rutine sănătoase și oferirea de confort și afecțiune, poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului, pentru întreaga familie.
Sursa: adevarul.ro