Motivația, elementul care dispare din viețile oamenilor. Ce spun psihologii despre rezolvarea acestei probleme
Conform specialiștilor, o problemă de actualitate a societății în care trăim este lipsa motivației. Cu toate acestea, psihologii vin cu o serie de sfaturi care pot scoate oamenii din impas.
Motivație SURSĂ Arhiva Adevărul
Pentru a face acest lucru, trebuie, spun psihologii, să înțelegem ce este motivația și unde poate fi găsită.
Ce trebuie să înțelegem prin motivație
Când vorbim despre găsirea motivație trebuie, întâi de toate, să înțelegem ce este și nu în ultimul rând la ce ajută. Astfel, psihologul Alina-Elena Vornicu a vorbit pentru Adevărul despre această problemă și despre rolul motivației în viața de zi cu zi.
,,Putem spune faptul că motivația este una dintre forțele motrice din spatele comportamentului nostru de zi cu zi. Aceasta alimentează competivitatea și generează conexiuni sociale. În esență, motivația cuprinde dorința de a continua eforturile către sensul propus, scop și viața pe care ne-o dorim. În ceea ce privește formele motivației, putem spune că aceasta poate fi extrinsecă, fiind evidențiată de faptul că persoana este inspirată de forțe exterioare, dar și intrinsecă, prin care inspirația vine din interior", a precizat psihologul Alina-Elena Vornicu.
Cum pot fi motivați oamenii?
Cu siguranță, în funcție de fiecare persoană, există anumiți factori care motivează. Astfel, fie că este vorba despre rezultatul final sau despre curiozitate, există o mulțime de elemente care pot transforma o persoană delăsătoare într-una motivată .
,,Oamenii apropiați mie, precum și clienții mei au spus că în unele cazuri sunt motivați de stimulente externe, cum ar fi motivația de a lucra pentru ceea ce putem obține, câștiga, sau plăcerea internă, cum ar fi motivația de a crea diverse obiecte de decor, amenajarea unor spații ambientale în timpul liber. Alții mi-au spus că, în unele situații, au fost motivați de curiozitatea a ceea ce pot obține în final, de autonomie, dar și de validarea identității și a credințelor cuiva, prin crearea unei imagini de sine pozitive", a adăugat psihologul ieșean.
Lipsa motivației, o problemă de actualitate
Specialiștii spun că ste normal ca într-un anumit moment al vieții, o persoană să se confrunte cu această problemă. Dar, cu siguranță, există și o rezolvare.
,,Din experiența mea ca om, mamă și psiholog, pot spune faptul că este firesc ca la un moment dat să ne găsim blocați într-un proiect, într-o problemă sau pur și simplu să ne dorim mai multă eficiență în ceea ce facem, fie la locul de muncă, fie acasă sau în relații. Tocmai din aceste motive, indiferent de unde începe motivația, există întotdeauna modalități de a o crește. În astfel de momente este recomandat să experimentăm disconfortul creat de situația în sine, să auzim discuțiile negative de la sine și apoi să acționăm", mai spune psihologul ieșean.
Cu siguranță, multe persoane se întreabă cum pot face acest lucru. Pentru această problemă, psihologii vin cu o serie de idei.
,,De exemplu, să ne imaginăm că tocmai te-ai întors acasă după o zi lungă de muncă și vrei doar să te relaxezi. Ești extrem de nemulțumit de ceea ce faci la job și ți-ai dori altceva. În loc să faci ceea ce îți place, precum vizionarea unui film, shopping sau ieșit în oraș, recunoaște că este obosit și frustrat și apoi provoacă-te să mai lucrezi câteva zeci de minute la visul tău, la ceea ce te-ar face un om fericit pe termen lung.
Gândește-te la cum ai putea ieși din situația în care te afli și nu înceta să cauți resursele necesare. Dar, un lucru este sigur. Fără a depune puțin efort cu privire la visul tău, sunt slabe șanse să îl îndeplinești. Această abordare oferă spațiu pentru gânduri și sentimente negative, ajutându-vă în același timp să schimbați tiparele înrădăcinate", încheie psihologul Vornicu Alina Elena.
Sursa: adevarul.ro