MOTIVAREA condamnării lui Cătălin Voicu: Fostul senator a lăsat să se creadă că autorităţile sunt aservite intereselor proprii

MOTIVAREA condamnării lui Cătălin Voicu: Fostul senator a lăsat să se creadă că autorităţile sunt aservite intereselor proprii

Fostul senator Cătălin Voicu a lăsat să se înţeleagă că autorităţile statului sunt aservite intereselor proprii, se arată în motivarea Completului de cinci judecători de la instanţa supremă, care a decis condamnarea sa la şapte ani de închisoare cu executare.

"Având în vedere şi amploarea activităţii infracţionale desfăşurată de acesta ( Cătălin Voicu - n.red.), determinată de numărul mare de infracţiuni comise, precum şi încercarea inculpatului de a zădărnici aflarea adevărului prin influenţarea unui martor, instanţa de recurs apreciază că scopul preventiv şi educativ al pedepselor (...) nu poate fi atins decât prin executarea acestora în regim de detenţie", arată cei cinci judecători în motivarea deciziei de condamnare a fostului senator.

Magistraţii constată, în documentul citat, şi atitudinea lui Voicu de "folosire abuzivă şi discreţionară, în dispreţul normelor de drept şi a moralei", a autorităţii cu care a fost investit.

"Inculpatul Voicu Cătălin a creat nu doar prejudicii de imagine autorităţii din care făcea parte, dar şi o stare de neîncredere a societăţii în autorităţile statului, cu privire la care inculpatul a lăsat să se creadă că sunt aservite intereselor sale personale", punctează judecătorii în motivarea deciziei.

Referitor la alţi doi inculpaţi din dosar, respectiv Costel Căşuneanu şi Florin Costiniu, instanţa arată că deşi nu aveau antecedente penale, totuşi "nivelul înalt de instruire pe care inculpaţii îl au nu i-a împiedicat să comită infracţiunile deduse judecăţii", fapt ce dovedeşte "un real dispreţ" pentru valorile apărate de legea penală.

"Instanţa de recurs apreciază că modalitatea în care inculpaţii au desfăşurat activitatea infracţională, prejudiciul semnificativ produs, numărul faptelor ce intră în concursul de infracţiuni, gravitatea concretă a fiecăreia dintre acestea, poziţia procesuală a inculpaţilor care nu au recunoscut săvârşirea faptelor, refuzând practic să îşi asume fiecare răspunderea pentru activitatea sa, perseverând în a considera că modalitatea în care au acţionat ar fi fost una legală, justifică modalitatea de executare a pedepselor stabilită de prima instanţă, singura aptă a asigura îndeplinirea scopului de exemplaritate şi educativ al pedepsei", se menţionează în documentul citat.

Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv, în 22 aprilie 2013, de instanţa supremă, la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie.

Totodată, instanţa a dispus majorarea pedepsei în cazul fostului judecător Florin Costiniu, de la trei la patru ani de închisoare cu suspendare, instanţa stabilind un termen de încercare de nouă ani.

Omul de afaceri Marius Locic a rămas cu pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare, dispusă în iunie 2012, de un complet de trei judecători de la instanţa supremă.

În cazul lui Costel Căşuneanu, instanţa a menţinut pedeapsa de patru ani de închisoare cu suspendare, dar a majorat termenul de încercare la nouă ani.

Decizia Completului de cinci judecători al instanţei supreme este definitivă, astfel că atât Cătălin Voicu, cât şi Marius Locic au fost încarceraţi.

Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată în 21 mai 2010, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În 1 iunie 2012, Cătălin Voicu a fost condamnat de un complet de trei judecători de la instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare, Locic a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare. Florin Costiniu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, iar Costel Căşuneanu primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron