Moțiunea de cenzură, pe muchie de cuțit. Cine face jocurile și cum s-a schimbat situația în ultimele zile

Moțiunea de cenzură, pe muchie de cuțit. Cine face jocurile și cum s-a schimbat situația în ultimele zile

Presedintele PSD are probleme tot mai mari in interiorul partidului. Opozitia la Liviu Dragnea a prins contur. Sunt tot mai multi deputati care nu mai asculta de "vointa suprema" a liderului partidului, dar numarul acestora nu a atins un punct critic care poate genera o schimbare, scrie jurnalistul Emilian Isăilă pe  Ziare.com

Axa Firea-Stanescu-Tutuianu are de partea sa cel putin 30 de deputati si 15 senatori. Acest calcul se poate face cu usurinta daca se aduna numarul parlamentarilor care au ramas fideli presedintilor de consilii judetene care i-au propulsat pe listele electorale.

O parte dintre parlamentarii de Bucuresti o sustin pe Gabi Firea, cei doi deputati din Ilfov sunt de asemenea de partea sa, deputatii si senatorii din Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Buzau, Olt, in marea lor parte au statutul de rebeli si nu mai raspund la comenzile lui Liviu Dragnea.

Supravietuirea politica, singurul program politic al liderului PSD

Dar aceasta noua realitate din PSD, in care avem o revolta oficializata in organizatiile din Dambovita si Ialomita si una ferita de ochii opiniei publice in mai toate filialele din sudul tarii, situatia nu e deloc roz pentru presedintele PSD, dar el nu cedeaza si incearca sa-i cumpere pe revoltati.

"S-au facut tot felul de lucruri in stilul cunoscut, s-au impartit functii la acest Comitet Executiv, iar Dragnea si-a asigurat in continuare o tutelare excesiva a organismului de conducere curenta a activitatii partidului", a declarat senatorul Adrian Tutuianudescriind modul in care isi pastreaza Liviu Dragnea influenta in partid.

Cu toata aceasta situatie incurcata din PSD, e putin probabil ca o motiune de cenzura depusa de Opozitie sa treaca de Parlament fara o negociere politica.

In aceste zile se desfasoara mii de discutii intre alesi. Presedintii de partide au intalniri cu proprii deputati si senatori, au loc discutii informale intre reprezentantii diferitelor formatiuni, totul e in desfasurare, dar nimic nu se concretizeaza.

Ce conditii trebuie indeplinite pentru a trece motiunea

Pentru ca motiunea sa aiba sanse sa treaca trebuie indeplinite concomitent cateva conditii:

1. Aripa Firea-Tutuianu-Stanescu trebuie sa primeasca garantii ca ramane la guvernare.

2. Aceasta grupare ar trebui sa-si asume ca poate livra un numar suficient de voturi ca motiunea sa treaca.

3. UDMR sa treaca de partea Opozitiei.

Daca aceste trei conditii sunt indeplinite, lucrurile se pot pune in miscare. In opinia mea si conform unor informatii venite dinspre reprezentanti ai Opozitiei, exista cateva scenarii in care factiunea PSD desprinsa de gruparea Dragnea poate ramane la guvernare.

Marea problema e ca aripa social-democrata Firea-Tutuianu-Stanescu nu poate oferi garantii in ce priveste numarul de deputati si senatori care sunt dispusi sa voteze motiunea.

E un cerc vicios. Parlamentarii PSD stiu ca partidul e pe un drum inchis, sansele la europarlamentare s-au diminuat, sansele ca un candidat propus si sustinut de PSD in cursa prezidentiala sa castige tind catre zero si chiar supravietuirea partidului dupa 2020 e pusa sub semnul intrebarii, dar acum, atata vreme cat Liviu Dragnea are acces la toate resursele publice ale acestei tari, orice politician PSD care vrea sa o ia pe alt drum poate fi deturnat.

Sanse nesigure in ce priveste demiterea Guvernului

Conform declaratiilor unor lideri din PSD, dinspre gruparea Dragnea zboara ofertele cu job-uri pentru rude, functii si tot felul de alte privilegii pentru ca acesta sa-si pastreze influenta in partid si in Camera Deputatilor.

Din acest motiv, e foarte greu pentru grupul protestatarilor sa formeze o masa critica, una care sa poata vota alaturi de Opozitie pentru trecerea motiunii.

Astfel suntem tot mai aproape de situatia in care motiunea va fi depusa oricum de catre liberali pentru a nu pierde oportunitatea cenzurii guvernului, ce poate fi facuta o singura data intr-o sesiune parlamentara.

In acest moment, in complicatele negocieri din jurul motiunii a aparut si dosarul "spaga austriaca" pentru Tariceanu. Cererea procurorilor DNA adresata Senatului pentru aprobarea inceperii urmaririi penale impotriva sa va complica si mai mult relatiile de putere din coalitie.

Acest dosar ii va oferi lui Liviu Dragnea oportunitatea unica de a avea o parghie impotriva liderului ALDE pe care o poate folosi pentru a-l convinge sa sustina adoptarea ordonantei de amnistie si gratiere atat de dorita de seful PSD.

Calin Popescu Tariceanu s-a aratat ingrijorat zilele trecute de faptul ca partenerul sau de coalitie nu mai poate garanta o majoritate parlamentara pentru trecerea legilor.

De asemenea, declaratia liderului ALDE semnala si faptul ca acesta se gandeste tot mai mult la posibilitatea de a gasi o noua modalitate de a ramane la guvernare in cazul in care motiunea de cenzura depusa de liberali va fi votata in Parlament, dar asta se intampla inainte ca scandalul "spaga din Austria" sa explodeze.

In noul context, evenimentele pot curge in directii neasteptate si nu neaparat in sensul maririi sanselor motiunii de a fi sustinuta de o majoritate din Parlament.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”