Motanul rotofei şi nonşalant Tombili din Istanbul, care a devenit viral, onorat cu o statuie - FOTO, VIDEO
Tombili, motanul rotofei iubit de locuitorii cartierului Ziverbey din Istanbul, a fost comemorat de autorităţile oraşului, după ce localnicii au cerut să i se aducă tribut. Poveştile despre iubirea pe care Instanbulul o poartă pisicilor este bine documentată: oraşul adăposteşte mulţi maidanezi.
Montanul rotofei şi nonşalant Tombili din Istanbul, care a devenit viral, onorat cu o statuie - FOTO, VIDEO
Viceprimarul din Kadıköy a declarat în cadrul ceremoniei de inaugurare a statuii pisicii Tombili că 17.000 de oameni au pledat pentru o sculptură memorială.
"Tombili", motanul rotofei iubit de locuitorii cartierului Ziverbey din Istanbul, a fost comemorat de către autorităţile oraşului după ce localnicii au cerut să i se aducă tribut. Tombili - un cuvânt turcesc des folosit pentru a desemna animalele de companie durdulii - era cunoscut de locuitorii din Ziverbey, o parte din districtul Kadıköy, pentru comportamentul său neglijent şi nonşalant faţă de oamenii care doreau să se joace cu el.
Pisica a devenit celebră în lumea largă la începutul acestui an, după ce o fotografie în care apare culcat în locul său preferat de pe trotuar a fost distribuită de mii de ori în social media. Mulţi utilizatori au editat imaginea cu mesaje glumeţe sau pahare de alcool suprapuse în Photoshop sau alte obiecte pentru a ilustra caracterul vicios, frivol şi dezinvolt al motanului. Pisica a devenit faimoasă la vârstă înaintată. A murit în luna august, după o boală misterioasă, spun proprietarii felinei, potrivit Hurriyet News.
Bileţele au fost depuse în jurul cartierului în care motanul era deplâns: "Vei trăi în inimile noastre, tu eşti mascota străzii noastre". Răvaşele în memoria motanului au apărut înaintea cererii locuitorilor pentru un tribut permanent. O petiţie de pe change.org a adunat 17.000 de semnături prin care oamenii cereau municipalităţii Kadıköy să comemoreze oficial contribuţia lui Tombili la viaţa publică, şi sculptorul local, Seval Şahin a fost de acord să facă o sculptură de bronz în care să recreeze celebra postură a pisicii.
Statuia a fost inaugurată la 4 octombrie, de Ziua Mondială a Animalelor. Sute de oameni au venit să-şi etaleze omagiile, lăsând lângă statuie lumânări, mâncare pentru pisici şi flori. Evenimentul a ajuns subiect la televiziunile din Turcia. La ceremonie, viceprimarul Basar Necipoğlu din Kadikoy a mulţumit iubitorilor de animale din zonă pentru că au făcut posibilă această comemorare. Poveştile despre iubirea pe care Istanbulul o poartă pisicilor este bine documentată: oraşul adăposteşte sute de mii de maidanezi, care sunt bine îngrijiţi de localnici.
"Dacă omori o pisică, trebuie apoi să contruieşti o moschee pentru a obţine iertarea lui Dumnezeu", spune un proverb turcesc. Dragostea pentru pisici pare să provină de la un animal de companie de basm, iubit de Profetul Mohammed, o pisică numită Muezza. Mai degrabă decât să perturbe pisica ce dormea pe mâneca hainei sale de rugăciune, Mohamed a folosit foarfeca pentru a tăia manşonul şi a lăsat-o să doarmă netulburată. Într-o altă versiune a poveştii, Muezza l-a salvat pe Profetul de un şarpe legendar care voia să-l omoare. Când Mohammed a mângâiat pisica în semn de gratitudine, toate pisicile şi-au câştigat abilitatea de a ateriza mereu în picioare.