Moștenitoarea Disney cere retragerea lui Joe Biden de la președinție și întrerupe donațiile pentru democrați. Pe cine ar sprijini

Moștenitoarea Disney cere retragerea lui Joe Biden de la președinție și întrerupe donațiile pentru democrați. Pe cine ar sprijini

Abigail Disney spune că alegerea de a suspenda donațiile se bazează pe "realism, nu pe lipsă de respect" și o sugerează pe Kamala Harris ca alternativă.

Kamala Haris, vicepreședinte SUA  și Joe Biden, președinte SUA FOTO: Arhivă

Kamala Haris, vicepreședinte SUA și Joe Biden, președinte SUA FOTO: Arhivă

În minutele de după ce Joe Biden și Donald Trump au pășit pe scenă pentru prima dezbatere a campaniei prezidențiale din 2024, marea narațiune a acestui an electoral s-a deplasat de pe axa sa și, în cuvintele veteranului John King de la CNN, "o panică profundă, largă și agresivă" s-a instalat în rândul democraților, scrie theguardian.com.

După o săptămână, Biden a declarat că nu pleacă nicăieri, dar numărul donatorilor democrați importanți care se pronunță împotriva președintelui s-a transformat într-un flux.

Joi, Abigail Disney - moștenitoarea averii familiei Disney și un important donator al partidului - a anunțat că va reține donațiile dacă Biden nu se retrage din cursă.

"Acesta este realism, nu lipsă de respect", a declarat Disney pentru CNBC, adăugând că "dacă Biden nu se retrage, democrații vor pierde. De asta sunt absolut sigur. Consecințele pierderii vor fi cu adevărat cumplite."

În declarația sa, Disney a spus că vicepreședintele Kamala Harris ar putea fi un candidat alternativ pentru a-l învinge pe Trump. "Dacă democrații ar tolera oricare dintre neajunsurile ei percepute chiar și o zecime din cât le-au tolerat pe cele ale lui Biden ... putem câștiga aceste alegeri cu mult", a spus ea.

Deocamdată, Disney reprezintă o minoritate de donatori, însă în cadrul campaniei lui Biden se desfășoară un efort clar și concertat de a atenua panica în rândul finanțatorilor campaniei.

Luni, campania a organizat o teleconferință programată în grabă cu sute de donatori democrați de top, potrivit agenției de știri Reuters. În cadrul acestei convorbiri, echipa lui Biden ar fi promis că îl va face pe președinte mai vizibil la primării și prin interviuri pentru a liniști publicul.

În ciuda asigurărilor lor, campania ar fi fost forțată să răspundă la întrebări "punctuale" din partea donatorilor, inclusiv "poate președintele să reziste unei campanii și unui alt mandat?"

Potrivit Reuters și Associated Press, o altă convorbire telefonică cu aproximativ 40 de donatori de top în cursul weekendului a devenit tensionată după ce directorul de campanie al lui Biden a fost întrebat dacă campania va oferi o rambursare în cazul în care Biden nu va candida.

În zilele care au urmat, un important colector de fonduri pentru campania lui Biden a declarat că unii donatori au aflat rapid cât de puțină influență au în această situație. "Există o mulțime de oameni care se cred mai importanți decât sunt de fapt", a spus finanțatorul.

Unii donatori au ales aceeași cale ca Disney: să oprească finanțarea până când candidatul democrat nu se schimbă.

Scenaristul Damon Lindelof, care a contribuit în mod semnificativ la partid, a propus miercuri un "DEMbargo", reținând finanțarea până când Biden se va da la o parte.

"Atunci când o țară nu se comportă așa cum ne dorim, aplicăm sancțiuni economice dure. Este un dă și ia - răni pe termen scurt pentru vindecare pe termen lung", a scris Lindelof în Deadline.

Potrivit CNBC, filantropul Gideon Stein va întrerupe aproape toate donațiile planificate în valoare de 3 milioane de dolari. "Practic, fiecare donator major cu care am vorbit crede că avem nevoie de un nou candidat pentru a-l învinge pe Donald Trump", a declarat Stein.

Miercuri, Reed Hastings, cofondatorul Netflix și un megadonator al Partidului Democrat, s-a alăturat apelurilor pentru ca Biden să se retragă din cursa prezidențială.

Hastings și soția sa, Patty Quillin, au fost susținători prolifici ai Partidului Democrat, donând peste 20 de milioane de dolari în ultimii ani, inclusiv aproximativ 1,5 milioane de dolari pentru Biden în timpul campaniei sale din 2020, potrivit New York Times.

Campania lui Biden este nerăbdătoare să demonstreze că puterea sa de strângere de fonduri se menține după dezbatere și a evidențiat nivelul record de strângere de fonduri "la nivel local" în zilele care au urmat evenimentului. Ziua dezbaterii și ziua de vineri care a urmat au fost cele mai bune zile de până acum pentru strângerea de fonduri de la micii donatori, cu peste 27 de milioane de dolari strânși în ambele zile.

Dar poziția lui Biden în sondajele de opinie a fost afectată, 59% dintre democrații care au răspuns la un sondaj Reuters/Ipsos afirmând că președintele propriului partid este prea bătrân pentru a lucra în guvern și 32% afirmând că ar trebui să renunțe la candidatura sa pentru realegere.

Biden avea un avantaj de finanțare de 100 de milioane de dolari față de Trump în urmă cu doar câteva luni, dar campania sa și Comitetul Național Democrat au intrat în iunie cu 212 milioane de dolari în bancă, comparativ cu 235 de milioane de dolari pentru operațiunea Trump și Comitetul Național Republican.

Cu toate acestea, analiștii prevăd că, dacă Biden poate continua să atragă donații în săptămânile premergătoare convenției democrate, el va putea oferi strategilor partidului și colegilor din Congres un motiv pentru a rămâne candidat.

Reid Hoffman, cofondator al LinkedIn și un donator influent, a continuat să își pună greutatea în spatele lui Biden, spunându-i rețelei sale de donatori într-un e-mail că i se pare contraproductiv să "mediteze asupra defectelor lui Biden" și că ar trebui să se "organizeze în jurul defectelor lui Trump".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii