Moscova se pregătește pentru o ofensivă de vară. Unde va ataca și care sunt obiectivele sale strategice probabile?

Moscova se pregătește pentru o ofensivă de vară. Unde va ataca și care sunt obiectivele sale strategice probabile?

Forțele ruse s-ar putea pregăti pentru o ofensivă pe scară largă la sfârșitul primăverii sau în vară, cu scopul de a ocupa mai mult teritoriu în regiunile parțial ocupate ale Ucrainei Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie, a informat Financial Times pe 13 aprilie, citând oficiali ucraineni și occidentali.

Mobilizare de trupe ruse la granita cu Ucraina FOTO The Sun

Ziarul notează că, după așa-numitele alegeri prezidențiale, Vladimir Putin a prins curaj. De aceea, rușii vor încerca să pună mâna pe majoritatea regiunilor ucrainene relevante, pe care Putin le-a anexat ilegal în septembrie 2022.

FT mai scrie că oficialii de la Kiev sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că Rusia ar putea planifica un atac asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Moscova mobilizează sute de mii de soldați și trage rachete asupra orașului pregătind ofeniva, cred anașiștii.

Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirilo Budanov, a mai remarcat că Ucraina se așteaptă ca forțele de ocupație ruse să intensifice acțiunile ofensive, în special în apropiere de Donețk, la sfârșitul primăverii – începutul verii. Potrivit acestuia, nu vor exista schimbări semnificative pe front înainte de ofensiva așteptată a armatei ruse.

Analiștii Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW) au remarcat că rușii pun deja bazele unei viitoare ofensive, atacând industria energetică ucraineană. ISW a explicat că acest lucru este necesar nu numai pentru distrugerea infrastructurii civile, ci și pentru epuizarea apărării antiaeriene ucrainene.

"Forma ofensivei rusești care va urma este destul de clară", spune generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie.

"Vedem cum Rusia bate pe linia frontului, folosind un avantaj de cinci la unu în materie de artilerie, muniție și un surplus de oameni întăriți prin folosirea de arme noi”.

Acestea includ bomba cu planare FAB, o „bombă mută” din epoca sovietică, echipată cu aripioare, ghidaj GPS și 1500 kg de exploziv puternic, care face ravagii apărării ucrainene.

„La un moment dat în această vară,” spune generalul Barrons, „ne așteptăm să vedem o ofensivă rusă majoră, cu intenția de a realiza mai mult decât mici câștiguri și pentru a încerca să spargă liniile ucrainene.

„Și dacă se întâmplă acest lucru, am risca ca forțele ruse să pătrundă și apoi să exploateze zone din Ucraina unde forțele armate ucrainene nu le pot opri”.

Dar unde ar putea da lovitura rușii?

Anul trecut, forțele Moscovei au știut exact unde va ataca Ucraina - din direcția Zaporojie spre sud, spre Marea Azov. Au planificat în consecință și au reușit să frâneze cu succes avansul Ucrainei.

Acum situația este invers, în timp ce Rusia își adună trupele, face Kievul să ghicească unde va ataca în continuare.

„Una dintre provocările pe care le au ucrainenii”, spune dr. Jack Watling, cercetător în războiul terestru la Royal United Services Institute (RUSI), „este că rușii pot alege unde își angajează forțele.

„Este o linie de front foarte lungă, iar ucrainenii trebuie să poată apăra totul”.

Ceea ce, desigur, nu pot.

„Armata ucraineană va pierde teren”, spune dr. Watling. „Întrebarea este: cât de mult și care centre de populație vor fi afectate?”

Este foarte posibil ca Statul Major General al Rusiei să nu se fi hotărât încă ferm asupra direcției pe care să o desemneze ca fiind efortul lor principal. Dar este posibil să împărțim în linii mari diferitele lor opțiuni în trei mari locații.

Harkov

„Harkov”, spune Dr. Watling, „este cu siguranță vulnerabil”.

Fiind al doilea oraș al Ucrainei, situat periculos de aproape de granița cu Rusia, Harkov este un obiectiv tentant pentru Moscova.

În prezent, este lovit zilnic cu lovituri de rachete rusești, Ucraina neputând să dispună de suficiente mijloace de apărare antiaeriană pentru a evita amestecul letal de drone, rachete de croazieră și rachete balistice îndreptate în direcția sa.

Cred că ofensiva din acest an va avea ca prim obiectiv ieșirea din Donbas”, adaugă generalul Barrons, „și ochii lor vor fi pe Harkov, care se află la aproximativ 29 km de granița cu Rusia, un premiu major. "

Ar mai putea Ucraina să funcționeze ca o entitate viabilă dacă Harkovul ar cădea? Da, spun analiștii, dar ar fi o lovitură catastrofală atât pentru moralul, cât și pentru economia sa.

Donbas

Zona din estul Ucrainei cunoscută sub numele colectiv de Donbas este în război din 2014, când separatiștii susținuți de Moscova s-au autoproclamat "republici populare".

În 2022, Rusia a anexat în mod ilegal cele două regiuni din Donbas, Donețk și Lugansk. Aici au avut loc cele mai multe lupte pe uscat în ultimele 18 luni.

Ucraina a depus eforturi enorme, atât în ceea ce privește personalul militar, cât și resursele, pentru a încerca să păstreze mai întâi orașul Bahmut și apoi Avdiivka.

Le-a pierdut pe amândouă, precum și unele dintre cele mai bune trupe ale sale, în această încercare.

Kievul a replicat că rezistența sa a provocat rușilor pierderi disproporționat de mari.

Este adevărat, câmpul de luptă din aceste locuri fiind supranumit „mașina de tocat carne”.

Dar Moscova are mult mai multe trupe de aruncat în luptă - iar Ucraina nu are.

Comandantul forțelor americane în Europa, generalul Christopher Cavoli, a avertizat că, dacă SUA nu trimit mult mai multe arme și muniții în Ucraina, atunci forțele sale vor fi depășite pe câmpul de luptă cu zece la unu.

Masa contează. Tactica, conducerea și echipamentul armatei ruse pot fi inferioare celor ale Ucrainei, dar are o asemenea superioritate în număr, în special artilerie, încât, dacă nu face nimic altceva în acest an, opțiunea implicită va fi să continue să împingă forțele Ucrainei înapoi în direcția vestică, luând sat după sat.

Zaporojie

Și acestă regiune este un premiu tentant pentru Moscova.

Orașul din sudul Ucrainei cu peste 700.000 de locuitori (în timp de pace) se află periculos de aproape de liniile frontului rusești.

Este, de asemenea, un ghimpe în coasta Rusiei, având în vedere că este capitala unei regiuni cu același nume pe care Rusia a anexat-o ilegal și, totuși, orașul încă trăiește liber în mâinile ucrainene.

Dar formidabilele structuri de apărare pe care Rusia le-a construit anul trecut la sud de Zaporojie, în așteptarea corectă a unui atac ucrainean, ar complica acum un avans rusesc acolo.

Așa-numita Linie Surovikin, constând din trei straturi de apărare, este împletită cu cel mai mare și mai dens câmp minat din lume. Rusia ar putea demonta parțial acest lucru, dar pregătirile sale ar fi probabil detectate.

Zdrobirea spiritului de luptă al Ucrainei

Este posibil ca obiectivul strategic al Rusiei în acest an să nu fie nici măcar teritorial. Ar putea fi pur și simplu acela de a zdrobi spiritul de luptă al Ucrainei și de a-i convinge pe susținătorii săi occidentali că acest război este o cauză pierdută.

Dr. Jack Watling crede că obiectivul Rusiei este "să încerce să genereze un sentiment de deznădejde".

"Această ofensivă [rusă] nu va pune capăt în mod decisiv conflictului, indiferent de modul în care va decurge pentru oricare dintre părți", spune el.

Generalul Barrons este, de asemenea, sceptic că, în ciuda situației dezastruoase în care se află acum Ucraina, Rusia își va impune automat avantajul cu un avans decisiv.

"Cred că rezultatul cel mai probabil este că Rusia va avea câștiguri , dar nu va reuși să pătrundă.

"Nu va avea forțe suficient de mari sau suficient de bune pentru a străpunge până la râul Nipru... dar războiul va fi întors în favoarea Rusiei."

Un lucru este sigur: Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu are nicio intenție de a renunța la asaltul său asupra Ucrainei.

El este ca un jucător de poker care își joacă toate jetoanele pe un câștig. El se bazează pe faptul că Occidentul nu reușește să furnizeze Ucrainei mijloace suficiente pentru a se apăra.

În ciuda tuturor reununilor NATO, a tuturor conferințelor și a tuturor discursurilor emoționante, există o șansă ca acesta să aibă dreptate, spune fostul șef al al Comandamentului Forțelor Comune ale Marii Britanie

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri