Moscova să cumpere de la China fostul portavion sovietic „Variag”, propune un deputat rus
Un deputat rus a propus ca Moscova să cumpere de la Beijing fostul portavion sovietic „Variag” care a devenit primul portavion al Chinei, relatează Insider.
Portavionul Amiral Kuznetov se află într-o condiție proastă Foto Directia de Informatii a Ucrainei
Amiralul Kuznețov, portavionul Moscovei, este într-o condiție foarte proastă și nu se mai poate deplasa prin mijloace proprii, iar în prezent se află pentru reparații la un șantier naval din Murmansk. Lansat în 1985, acest portavion a avut o istorie nefericită, după ce a suferit numeroase defecțiuni și accidente, unele de-a dreptul bizare.
Deputatul din partea Partidului Liberal Democrat din Rusia Serghei Karghinov, membru al Comisei pentru Orientul Îndepărtat și Arctica din Duma de Stat, a deplâns faptul că după destrămarea URSS, nava a ajuns la Ucraina care a vândut-o „pe câteva sticle de votcă, la preț de fier vechi”.
Propunerea lui Karghinov este ca Moscova să cumpere acestă navă de la partea chineză și să devină noua navă-amiral a Flotei Mării Negre.
„Variag” considerată nava-soră a Amiralului Kuznețov era în construcție în 1991, când, odată cu destrămarea URSS, navele din Flota Mării Negre au fost împărțite între Rusia și Ucraina.
Portavionul a revenit Ucrainei, care a decis să vândă Variag unui cumpărător chinez contra sumei de 20 de milioane de dolari după ce acesta s-a arătat interesat să-l transforme într-un cazino plutitor.
Aproape că s-a scufundat în timp ce era remorcat spre China, astfel că a ajuns într-un șantier naval unde a fost recondiționat pentru scopul lui original și a devenit „Liaoning”, primul portavion al marinei chineze.
Lansat la apă în 2012, portavionul este dotat acum cu o flotă de 40 de avioane de luptă și elicoptere. Pentru ca povestea să devină și mai bizară, portavionul transportă avionul de luptă J-15, o copie nelicențiată chineză a avionului rusesc Suhoi-33.
China a achiziționat un prototip Su-33 din Ucraina pe care l-a folosit pentru a dezvolta J-15. Totuși exemplarele chinezești aveau obiceiul de a se prăbuși, lucru pe care presa rusă l-a aplaudat.
China lansat în 2022 al treilea portavion al său, Fujian ale cărui capabilități se apropie de portavioanele propulsate nuclear ale US Navy.
Puterea aeriană și navală a Rusiei i-a fost remarcabil de nefolositoare de-a lungul războiului din Ucraina, scrie Insider. Avioanele sale de luptă s-au limitat, în cea mai mare parte, la atacuri cu rază lungă de acțiune, iar navele sale de război au fost mai puțin active de la scufundarea Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre.
Sursa: adevarul.ro