Moscova respinge un posibil schimb cu Washingtonul, între cetăţeni americani acuzaţi de spionaj şi hackeri ruşi

Moscova respinge un posibil schimb cu Washingtonul, între cetăţeni americani acuzaţi de spionaj şi hackeri ruşi

Rusia a respins sâmbătă un posibil schimb de cetăţeni americani reţinuţi sau închişi pentru spionaj în această ţară cu hackeri ruşi deţinuţi de SUA, calificând informaţiile despre un astfel de schimb drept „speculaţii" ale mass-media, transmite EFE.

Gershkovich a fost arestat în timp ce realiza un reportaj în Ekaterinburg FOTO Shutterstock (Arhivă)

Gershkovich a fost arestat în timp ce realiza un reportaj în Ekaterinburg FOTO Shutterstock (Arhivă)

Asemenea speculaţii despre posibilele schimburi de prizonieri între Rusia şi SUA apar în mod regulat în presa americană. După cum am spus în mai multe rânduri, acest lucru se întâmplă doar din motive politice interne la Washington", a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, agenţiei oficiale de presă RIA Novosti, scrie Agerpres .

În acest context, ea a deplâns faptul că, pentru Washington, „importantă nu este soarta anumitor oameni, ci câştigarea de puncte la nivel politic".

Facem din nou apel la SUA în ceea ce priveşte posibilele schimburi să se concentreze pe dialogul profesional exclusiv prin canalele speciale stabilite de preşedinţii Rusiei şi SUA în 2021", în cadrul summitului lor de la Geneva, a subliniat ea.

Zaharova a amintit că datorită „diplomaţiei tăcute" a fost realizat primul schimb între fostul puşcaş marin Trevor Reed şi pilotul rus Konstantin Iaroşenko în 2022 - primul schimb de prizonieri între cele două puteri în 12 ani -, iar mai târziu între baschetbalista Brittney Griner şi comerciantul de arme Victor But, cunoscut drept „negustorul morţii".

Presa americană a relatat săptămâna aceasta despre un posibil schimb între mai mulţi hackeri ruşi aflaţi în închisoare în SUA şi doi americani: Evan Gershkovich şi Paul Whelan.

Forţele de securitate ruse l-au arestat în martie pe Gershkovich , jurnalist care lucra în această ţară pentru The Wall Street Journal. Gershkovich, care a fost arestat în timp ce realiza un reportaj în capitala Uralului, Ekaterinburg, a fost acuzat de spionaj de către Serviciul Federal de Securitate.

În 2020, fostul puşcaş marin Paul Whelan a fost condamnat la 16 ani de închisoare tot pentru spionaj.

Preşedintele american Joe Biden a cerut eliberarea ambilor, iar Kremlinul a recunoscut că au loc discuţii cu Washingtonul despre un viitor schimb.

Săptămâna aceasta, justiţia rusă a dispus arestarea unei cetăţence americane de origine rusă, Evghenia Spektor, sub acuzaţia de spionaj, care ar putea duce la o pedeapsă de la zece la douăzeci de ani de închisoare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…