Moscova promite un 'răspuns adecvat' în cazul apariției tancurilor americane în estul Europei
Rusia va fi capabilă să răspundă în mod adecvat în cazul amplasării de tancuri, sisteme de artilerie și alte arme grele ale SUA și țărilor NATO în state din Europa de Est și țările baltice, a declarat luni pentru Interfax generalul de armată Iuri Iakubov, coordonatorul Direcției inspectorilor generali din Ministerul rus al Apărării.
Presa internațională informase anterior despre planurile SUA de a instala armament greu în țările baltice, Polonia, România și Bulgaria.
'Dacă tehnica militară grea a SUA, compusă din tancuri, sisteme de artilerie și alte echipamente militare, va apărea într-o serie de țări din Europa de Est și țările baltice, acesta va fi pasul cel mai agresiv al Pentagonului și al NATO de la Războiul rece', din secolul trecut, a afirmat generalul rus.
'Rusiei nu-i rămâne altceva decât să-și sporească forțele și mijloacele în direcția strategică Vest', a spus Iakubov.
El apreciază că, 'în primul rând, va fi consolidată gruparea militară pe întreg perimetrul frontierei de vest a Rusiei, inclusiv cu noi formațiuni de tancuri, de artilerie și unități aeriene'.
'Brigada de rachete din regiunea Kaliningrad va fi reînarmată rapid cu noi sisteme de rachete tactice "Iskander", va fi supus unor modificări substanțiale grupul interarme din Belarus etc', a avertizat același înalt responsabil militar rus, comentând informațiile apărute în mass-media potrivit cărora Casa Albă și Pentagonul intenționează să concentreze în apropiere de granița cu Rusia tehnică militară grea (tancuri, artilerie, vehicule de luptă pentru infanterie) la baze din țări din Europa de Est și țările baltice, inclusiv în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, România, Bulgaria și, probabil, Ungaria.
Rusia, a subliniat generalul rus, s-a retras definitiv din Tratatul privind forțele convenționale din Europa (CFE), astfel, în cazul unui răspuns nu va fi legată de limitări pe flancuri, așa cum a fost înainte, după numărul de tancuri, avioane, sisteme de artilerie în zonele de frontieră.
El a reamintit că, până în 2007, Rusia a respectat prevederile Tratatului CFE și putea ține în partea de vest a Europei un număr strict limitat de arme grele, inclusiv tancuri și avioane.
În același timp, Kremlinul a refuzat să comenteze informațiile din mass-media privind dislocarea armelor grele americane în Europa de Est.
'Nu a existat nicio declarație din partea SUA, de aceea nu am nimic de spus. Când va fi, atunci vom comenta', a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, citat de Interfax. AGERPRES