Moscova notifică Atena cu privire la măsurile 'reciproce' după expulzarea unor diplomaţi ruşi

Moscova notifică Atena cu privire la măsurile 'reciproce' după expulzarea unor diplomaţi ruşi

Ambasadorul Greciei la Moscova a fost convocat luni la sediul Ministerului de Externe rus, unde a fost informat cu privire la răspunsul Rusiei în urma 'acţiunilor neprietenoase' din partea Atenei în luna iulie, pe fondul unei dispute diplomatice între cele două ţări, a anunţat MAE rus, citat de Reuters.

Ambasadorului Greciei, Andreas Friganas, i-a fost înmânată o notă cu privire la măsurile 'reciproce' luate împotriva Greciei după expulzarea a doi diplomaţi ruşi de către Atena, care a acuzat Moscova de amestec în relaţiile dintre Grecia şi Macedonia, relevă AFP.

Contactat de France Presse, MAE rus nu a dorit să ofere nicio precizare despre natura acestor măsuri prezentate ca 'reciproce', ceea ce sugerează că Moscova va expulza doi diplomaţi greci.

Luna trecută, Atena a expulzat doi diplomaţi ruşi şi a interzis accesul pe teritoriul Greciei pentru alţi doi pentru că ar fi încercat să mituiască responsabili locali şi să incite la demonstraţii pentru a submina acordul încheiat între Atena şi Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei privind viitorul său nume, 'Republica Macedonia de Nord'.

Atena a explicat atunci că nu a dorit decât să-şi 'apere interesul naţional' după o 'ingerinţă' a responsabililor ruşi în rezolvarea disputei sale cu Macedonia.

Macedonia şi Grecia au semnat pe 17 iunie un acord istoric pentru redenumirea actualei Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în 'Macedonia de Nord'. Acest acord este menit să soluţioneze o dispută veche de 27 de ani privind utilizarea numelui Macedoniei, ceea ce ar permite fostei republici iugoslave să ia în considerare aderarea la NATO.

Potrivit presei elene, Atena a reproşat diplomaţilor ruşi că au încercat să influenţeze comunitatea monahală de pe Muntele Athos - reputată pentru patriotismul său excesiv - şi autorităţile locale din nordul Greciei pentru a organiza manifestaţii împotriva acordului cu Skopje.

La rândul său, Moscova a apreciat că 'aceste decizii antiruseşti ale guvernului grec'au fost motivate de desfăşurarea summitului NATO din 11 şi 12 iulie, în cadrul căruia Alianţa Nord-Atlantică a invitat Skopje să deschidă negocierile de aderare, în urma acestui acord cu Atena. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…