Moscova inventează pericole pentru trupele sale din Transnistria și avertizează că își va proteja „compatrioții”
Rusia condamnă vineri o pretinsă concentrare de soldați ucraineni către Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din estul Republicii Moldova, și amenință, la fel cum a procedat în cazul Donbasului, că își va apăra „compatrioții” prin orice mijloace.
Kremlinul anunță că armata rusă va apăra ,,compatrioții săi” din Transnistria FOTO EPA-EFE
„În legătură cu acumularea semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene în apropierea graniței Ucrainei cu Transnistria, după cum a înregistrat Ministerul Apărării al Federației Ruse, desfășurarea artileriei la punctele de tragere, precum și creșterea fără precedent a dronelor ucrainene deasupra teritoriului Transnistriei, atenționăm Statele Unite ale Americii, țările membre NATO și acoliții lor ucraineni să nu întreprindă pași aventuroși”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.
Deși MAE rus susține că optează pentru o soluționare pe cale diplomatică, totuși amenință că-și va apăra ,,compatrioții” prin diverse mijloace.
,,Susținem în mod constant soluționarea oricăror probleme prin mijloace politice și diplomatice. În același timp, nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli că Forțele Armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la provocarea regimului de la Kiev, iar dacă va urma, totuși, acestea vor asigura protecția compatrioților noștri, contingentului rus de menținere a păcii, personalului militar al Grupului Operațional al Forțelor Ruse și depozitelor militare de acolo. Orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa securității acestora va fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, ca un atac asupra Federației Ruse”, se menționează în comunicat, care insinuează că regiunea transnistreană ar fi un teritoriu rusesc.
Acest comunicat urmează celui al Ministerului rus al Apărării, care a acuzat joi seara Ucraina că pregătește provocări sub steag fals în Transnistria.
,,După cum s-a raportat anterior, această acțiune a Forțelor Armate ale Ucrainei va avea loc ca răspuns la presupusa ofensivă a trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei. Ministerul Apărării al Federației Ruse înregistrează în prezent o acumulare semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene în apropierea frontierei ucrainene-transnistrene, desfășurarea de artilerie la punctele de tragere, precum și o creștere fără precedent a zborurilor cu aeronave fără pilot ale Forţelor Armate ale Ucrainei peste teritoriul RMN. Implementarea provocării planificate de către autoritățile ucrainene reprezintă o amenințare directă la adresa contingentului rus de menținere a păcii dislocat legal în Transnistria. Forțele Armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat provocării iminente a părții ucrainene”, a acuzat Ministerul rus al Apărării.
Ministerul Apărării de la Chișinău: Nu există amenințări la adresa securității Republicii Moldova
Tot vineri, Ministerul Apărării de la Chișinău a menționat în contextul acuzațiilor din partea Federației Ruse că nu există amenințări la adresa securității Republicii Moldova și a îndemnat cetățenii să se informeze numai din surse oficiale.
,,Nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului. Ministerul conlucrează cu toate celelalte autorități de securitate ale statului ca, împreună, să prevenim orice tentativă de destabilizare, să menținem pacea și stabilitatea în țară, astfel încât cetățenii noștri să fie în siguranță. Efectivul Armatei Naționale din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii din Zona de Securitate activează în regim normal. În cazul în care vor fi identificate eventuale pericole pentru securitatea țării, Ministerul Apărării va informa imediat opinia publică. Informațiile false distribuite au scopul să creeze panică și confuzie în rândul oamenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru”, informează Ministerul moldovean al Apărării.
Ucraina neagă acuzațiile repetate ale Rusiei
Consilierul prezidențial ucrainean Mîhailo Podoliak a respins acuzațiile Rusiei cu privire la acumulări de trupe și pregătiri de provocări sub steag fals.
„Nu ascultați niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării. Ei folosesc permanent și primitiv aceleași istorii despre pretinse provocări (...). Dependența de Rusia, inclusiv și din punct de vedere economic, întotdeauna va genera sărăcie și instabilitate politică. Decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești. De jure, partea moldovenească, dacă are nevoie de susținerea Ucrainei, trebui să se adreseze președintelui Zelenski și acesta, la rândul său, să ia deciziile respective. Repet încă o dată, Ucraina nu va veni cu inițiative fără consultări cu Moldova, România și țările Uniunii Europene. Ceea ce ține de acțiuni provocatoare, unica țară care poate face acest lucru în Moldova și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”, a declarat Podoliak pentru postul public de radio din Republica Moldova.
Armata rusă menţine în Transnistria un contingent de circa 2.000 de militari şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniţii.
Republica Moldova a cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație. Moscova refuză să facă acest lucru, pretinzând că soldații săi asigură pacea.
Rețea de spionaj destructurată la Chișinău
Acuzațiile Rusiei despre provocări sub steag fals în Transnistria intervin după ce autoritățile din Republica Moldova au anunțat destructurarea unei rețele ce pregătea o lovitură de stat la Chișinău.
Cinci cetățeni moldoveni au fost deconspirați în acest caz, fiind acuzați pentru spionaj și trădare de patrie.
Potrivit procurorilor pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale (PCCOCS) și reprezentanților Serviciului de Informații și Securitate (SIS), doi cetățeni ai Republicii Moldova au statutul de învinuit, fiind arestați, iar celorlalți trei le-a fost atribuită calitatea de suspect.
„Aceste persoane au fost cooptate de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț, cu rol de asistare a acestora, rol descris în Codul penal ca acțiuni care țin de „înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova” - inclusiv acțiuni de destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență”, anunță SIS.
Cei cinci moldoveni erau „dirijați și finanțați” de cetățeni străini, aflați acum în vizorul autorităților de la Chișinău. Atât SIS, cât și PCCOCS evită să spună despre serviciile cărui stat este vorba.
Acum câteva zile, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat la Chișinău în care vor fi implicate „grupări criminale, precum formațiunea (oligarhului pro-rus fugar Ilan, n. red.) Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.
Kremlinul neagă și acuză că Ucraina a lansat aceste versiuni pentru a atrage Republica Moldova într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova ș-a înmulțit amenințările la adresa Chișinăului. De exemplu, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a amenințat că Republica Moldova ar putea să urmeze calea Ucrainei.
Decret privind suveranitatea Republicii Moldova, anulat de Putin
Marți, Vladimir Putin a anulat un decret datând din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova.
„Rusia va continua să participe la căutarea unor căi de rezolvare a conflictului transnistrean în baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului de neutralitate a Republicii Moldova, prin acordarea unui statut special Transnistriei”, se arată în decretul din 2012 privind măsurile de realizare a cursului extern al Kremlinlui.
Marți, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse în ucraina, Vladimir Putin a anulat acest decret sub pretextul că ar fi „învechit”.
„În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse în contextul modificărilor substanțiale, care au avut loc în relațiile internaționale, dispun ca decretul președintelui Federației Ruse din 7 mai 2012 privind Măsurile de realizare a cursului politicii externe a Federației Ruse să fie recunoscut drept învechit”, se arată în decretul publicat marți.
Conform deciziei lui Putin, decretul din 2012 nu mai este valabil de marți, 21 februarie 2022.
Sursa: adevarul.ro