Moscova îi vizează pe etnicii germani din Rusia într-o nouă companie de propagandă, în căutare de carne de tun
Rusia a lansat o campanie de propagandă care vizează vorbitorii de limbă germană pentru a-i atrage de partea armatei sale și pentru a se înrola în forța mercenară Wagner, în cel mai recent caz în care Rusia se află în căutare de minorități etnice pentru a-i servi drept carne de tun, relatează The Telegraph.
În războiul declanșat de Rusia ar fi murit peste 500.000 de soldați ruși FOTO SHUTTERSTOCK
În ultimele luni, organizațiile ce pretind că reprezintă interesele etnicilor germani din Rusia au bombardat grupul minoritar cu propagandă de război, cu un accent deosebit pe atragerea tinerilor.
Dezvăluirea este tulburătoare și potențial jenantă pentru Berlin, în măsura în care practic Rusia ar folosi cultura germană drept armă împotriva Ucrainei.
Totodată, Germania se confruntă cu problema spionajului intern și comploturi în care sunt implicate persoane cu dublă cetățenie, rusă și germană, inclusiv o conspirație recentă în Bavaria pentru a arunca în aer situri militare care oferă sprijin Ucrainei.
Se estimează că aproximativ 400.000 de ruși-germani trăiesc în Rusia. Aceștia s-au confruntat cu persecuții în perioada sovietică și sunt încă marginalizați de către Kremlin.
The Telegraph a văzut materiale de propagandă publicate de Casa regională ruso-germană din Tomsk. Acesta este însemnat cu steagurile împletite ale Germaniei și Rusiei și îndeamnă etnicii germani să doneze pentru forțele armate și să participe la concerte gratuite pro-război.
Alte grupuri, cum ar fi Casa regională ruso-germană din Novosibirsk, au găzduit împreună summituri pro-invazie. Tineri bărbați ruso-germani s-au confruntat cu apeluri de a se înscrie în Grupul Wagner în masă, un lider al comunității ruso-germane provocându-i să demonstreze că nu sunt lași.
„Ruso-germanii din Rusia ar trebui să facă ceva neobișnuit, extraordinar pentru a fi salvați și a supraviețui”, a declarat Victor Dietz pentru Realnoe Vremia, un ziar rus, în martie anul trecut. „Am sfătuit întreaga populație masculine a poporului nostru [să aplice pentru Wagner Group – ca echipă, într-un mod organizat.”
The Telegraph a văzut, de asemenea, „foi de luptă” - pliante de propagandă ale armatei ruse - care conțin extrase despre activitatea Casei regionale ruso-germane din Tomsk, inclusiv despre proiectele sale de „educație patriotică”.
Valentina Hertzen, o poetă de origine germană, a apărut la evenimente comemorative în Rusia, unde a citit din opera sa pentru soldații „participanți la operațiunea militară specială” - eufemismul lui Putin pentru războiul din Ucraina.
Materialul de propagandă a fost dezvăluit pentru prima dată de Societatea Germanilor din Zaporojie, un grup de etnici germani care trăiesc în Ucraina și care a cerut omologilor lor ruși să facă campanie împotriva invaziei. Societatea speră că guvernul german va lua măsuri după ce limba și cultura sa au fost folosite în propaganda de război.
Într-o scrisoare recentă adresată Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, aceștia au scris: „Ne-am adresat public etnicilor germani din Federația Rusă, cerându-le să refuze să participe la războiul împotriva Ucrainei.
„Considerăm că acest pas este crucial, având în vedere condițiile de propagandă informațională zilnică în care trăiesc etnicii germani din Federația Rusă. Îi îndemnăm pe reprezentanții organizațiilor ruso-germane care trăiesc în Germania să ne urmeze exemplul.”
De la invazia Ucrainei, Putin a evitat în mare măsură recrutarea moscoviților sau a clasei de mijloc, bazându-se în schimb pe grupuri etnice precum buriații, din sud-estul Siberiei, care reprezintă o proporție semnificativă a victimelor de război rusești.
Doar că apelul la o minoritate vorbitoare de limbă germană este neobișnuit, în măsura în care aceasta provine dintr-un stat membru al UE și al NATO care a promis miliarde de euro pentru Kiev, precum și sisteme de apărare aeriană, tancuri și vehicule de luptă pentru infanterie.
Societatea Germanilor din Zaporojie a subliniat, totodată, că etnicii germani din Rusia s-au confruntat cu abuzuri îngrozitoare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și că statul „face acum același lucru” în Ucraina.
Grupul și-a exprimat îngrijorarea că ruso-germanii care se opun războiului nu au putut cere azil în Germania și că grupurile care se opun războiului lui Putin au fost forțate să se mute în Georgia și în SUA.
Sursa: adevarul.ro