Moscova contraatacă: Finanţistul britanic William Browder, acuzat de otrăvirea lui Serghei Magnitski
Rusia a scos luni de la naftalină Dosarul Serghei Magnitski pentru a acuza un finanţist britanic, critic virulent al Kremlinului, că ar fi ordonat otrăvirea cu o substanţă chimică a fostului jurist Serghei Magnitski, decedat în arest preventiv după ce a fost bătut şi nu i s-au acordat deliberat îngrijirile necesare. Aceasta este considerată o încercare a Moscovei de a contracara acuzaţiile că se află în spatele otrăvirii cu agent neurotoxic Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulie în martie la Salisbury (Anglia), după ce agenţii săi - implicaţi în acest caz - au fost demascaţi atât în Marea Britanie, cât şi în Olanda şi Elveţia, conform presei ruse.
Astfel, parchetul rus a anunţat luni deschiderea unei anchete privind 'asociere criminală' împotriva finanţistului britanic William Browder, un critic vocal al Kremlinului în Occident, fostul patron al juristului Serghei Magnitski, care a decedat în 2009 într-o închisoare rusă, sugerând că ar fi comandat otrăvirea acestuia, relatează AFP şi mass-media ruse.
Patronul Fondului de investiţii Hermitage Capital, William Browder, deja condamnat de două ori de justiţie şi a cărui extrădare Moscova o cere fără rezultat de mai mulţi ani, este vizat de data aceasta de o anchetă privind o 'asociere criminală', a declarat într-o conferinţă de presă un responsabil al Parchetului rus, Nikolai Atmoniev.
Conform mass-media ruse, care citează surse ale parchetului, Browder este suspectat că l-ar fi otrăvit pe Magnitski şi alţi asociaţi ai săi cu ' substanţe chimice cu compuşi de aluminiu'. Browder riscă cel puţin 20 de ani de închisoare în acest nou caz.
Potrivit lui Atmoniev, 'această asociere (criminală) a fost creată pe teritoriul rus şi continuă să acţioneze şi astăzi din 1997'. 'Scopul acesteia este a comite infracţiuni economice deosebit de grave în Rusia şi dincolo de frontierele ei', mai susţine el.
Într-o postare pe Twitter , Browder a ironizat pe seama acestor acuzaţii, indicând că a 'atins un punct sensibil' prin faptul că a obţinut ca SUA să introducă din 2012 o serie de sancţiuni împotriva unor persoane implicate într-un fel sau altul în moartea lui Serghei Magnitski, ceea ce a declanşat o gravă criză diplomatică între Washington şi Moscova.
Arestat în 2008, după ce denunţase o amplă escrocherie financiară urzită - potrivit lui - de către responsabili din poliţie şi fisc în detrimentul statului rus şi al Hermitage Capital, Serghei Magnitkski a decedat în 2009 în închisoare la 37 de ani după ce fusese bătut şi privat deliberat de îngrijiri, potrivit unui raport, care nu a avut urmări juridice.
Parchetul a insinuat luni că Browder, devenit un critic virulent al autorităţilor ruse, ar fi putut comanda moartea lui Serghei Magnitski.
'Parchetul a ajuns la concluzia că Browder avea un interes precis în moartea lui Magnitski, care l-ar fi putut acuza că l-a obligat să depună o mărturie falsă', a declarat Atmoniev.
'Este foarte probabil ca Browder să fie responsabil de moartea lui Magnitski întrucât se temea că va fi denunţat', a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al parchetului, Aleksandr Kurennoi.
Browder, care trăieşte în străinătate şi refuză să revină în Rusia, a fost condamnat în două rânduri, în contumacie, de către justiţia rusă: o dată în 2013 la nouă ani de închisoare pentru 'evaziune fiscală la scară mare' şi, în 2017, la o pedeapsă asemănătoare pentru 'faliment deliberat' şi 'evaziune fiscală'.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: (c) Bill Browder / Twitter