Moscova amenință cu represalii după noile sancțiuni ale SUA

Moscova amenință cu represalii după noile sancțiuni ale SUA

Kremlinul a promis să răspundă cu măsuri de retorsiune "adecvate" la sancțiunile anunțate joi de Barack Obama, inclusiv expulzarea a 35 de agenți ruși, după acuzațiile de amestec al Moscovei în prezidențialele americane. Administrația SUA acuză Rusia că ar fi orchestrat atacurile informatice, care au dus la furtul și publicarea a mii de e-mailuri ale unor responsabili democrați, subminând mesajul candidatei democrate Hillary Clinton - notează vineri AFP.

Kremlinul a respins joi "categoric" aceste "acuzații nefondate", afirmând că Washingtonul dorește să "distrugă" relațiile cu Rusia, și a promis măsuri de retorsiune "adecvate".

Oficiali americani au declarat vineri că au primit informații potrivit cărora autoritățile ruse au ordonat închiderea Școlii anglo-americane din Moscova, frecventată de mulți copii ai diplomaților, dar fără a putea confirma aceste date.

Câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA, republicanul Donald Trump, care a spus în repetate rânduri că nu crede acuzațiile de amestec al Rusiei în campania prezidențială americană, s-a abținut să critice sancțiunile decise de către Barack Obama.

Măsurile anunțate de Barack Obama prevăd inclusiv expulzarea a 35 de agenți ai serviciilor secrete ruse și închiderea a două centre utilizate de aceste servicii la New York și în statul Maryland, în apropiere de Washington. Conform Reuters, autoritățile americane le-au dat un termen de 72 de ore pentru a părăsi teritoriul SUA.

Serviciile de informații ruse, GRU (serviciul de informații al armatei) și FSB (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB), fac de asemenea obiectul unor sancțiuni economice, la fel ca patru lideri ai GRU — directorul său, Igor Korobov, și trei adjuncți ai acestuia—Vladimir Alekseev, Igor Kostiukov și Serghei Ghizunov.

Sancțiunile vizează și trei companii ruse, între care Esage Lab, care — potrivit lui Obama — au asigurat sprijinul material pentru operațiunile cibernetice ale GRU.

Sancțiunile nu se vor opri aici, a precizat președintele american în exercițiu, avertizând că SUA vor lua și alte măsuri "la momentul pe care îl vor alege", inclusiv operațiuni secrete despre care publicul larg nu va fi informat.

Măsurile anunțate vizează de asemenea "nivelul inacceptabil de hărțuire" suferit anul trecut de către diplomații americani, aflați în post la Moscova, din partea poliției sau a serviciilor de securitate rusești.

"Suntem dispuși, atunci când este necesar, de a lucra cu Rusia" cu privire la cele mai importante chestiuni de securitate, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat."Dar este responsabilitatea președintelui de a proteja securitatea națională și în acest context el a luat aceste decizii," a adăugat el.

În acest context, Barack Obama a lansat un apel la unitate internațională pentru a determina Moscova să revină pe calea corectă și a o împiedica să desfășoare acțiuni de destabilizare în țări străine.

Sancțiunile impuse de Obama la mai puțin de o lună înainte de a părăsi Casa Alba sunt o piatră aruncată în curtea lui Trump, care nu crede în amestecul Moscovei și vrea o încălzire a relațiilor americano-ruse, notează AFP.

Dar Obama știe că mulți lideri republicani nu împărtășesc opiniile succesorului său la Casa Albă și sunt favorabili sancțiunilor împotriva Moscovei.

Paul Ryan, președintele republican al Camerei Reprezentanților, a salutat măsurile anunțate, estimând că "ele nu au făcut decât să întârzie prea mult".

John McCain și Lindsey Graham, doi senatori republicani importanți, au estimat că Moscova a ieșit cu bine din această situație și au promis "să ducă ofensiva în Congres pentru a impune sancțiuni mai puternice".

Obama a ordonat ca un raport complet privind pirateria informatică efectuată în timpul campaniei prezidențiale din SUA să-i fie prezentat înainte de a-și încheia mandatul la Casa Albă.

Mulți observatori estimează că obiectivul amestecului Rusiei a fost în primul rând subminarea încrederii în legitimitatea alegerilor din SUA pentru a slăbi viitoarea administrație americană.

Un raport al CIA, scurs în presă, merge mai departe, susținând că Moscova a efectuat aceste operațiuni pentru a favoriza victoria miliardarului, care a lăudat adesea calitățile de lider ale președintelui rus Vladimir Putin.

Aceste acuzații au alertat Europa, în condițiile în care Franța și Germania organizează alegeri în 2017.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!