Moscova acuză UE de „furt” de active rusești. Avertismentul Kremlinului

Moscova acuză UE de „furt” de active rusești. Avertismentul Kremlinului

Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a ameninţat cu confiscarea activelor aparţinând statelor membre ale UE pe care Moscova le consideră neprietenoase, în cazul în care blocul comunitar va trece la ceea ce el a numit „furtul" de fonduri ruseşti îngheţate în scopul de a finanţa Ucraina, informează Reuters, citată de Agerpres.

Viaceslav Volodin. FOTO EPA EFE

Viaceslav Volodin. FOTO EPA EFE

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declarase vineri că executivul european lucrează la o propunere privind colectarea profiturilor (dobânzile) produse de activele financiare ale statului rus îngheţate în UE, în vederea direcţionării acestor beneficii către reconstrucţia Ucrainei.

„Au început din nou să vorbească despre furtul fondurilor îngheţate ale ţării noastre”

Duminică, Viaceslav Volodin, care este un important apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că Moscova va riposta într-un mod care va fi şi mai costisitor pentru blocul comunitar dacă UE va acţiona împotriva activelor ruseşti, multe dintre acestea fiind deţinute în Belgia.

„Mai mulţi politicieni europeni, în frunte cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, au început din nou să vorbească despre furtul fondurilor îngheţate ale ţării noastre pentru a continua militarizarea Kievului", a afirmat Volodin într-o declaraţie postată pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Potrivit preşedintelui Dumei de Stat, „o astfel de decizie va necesita un răspuns simetric din partea Federaţiei Ruse".

Amenințarea lui Volodin

Viaceslav Volodin a ameninţat că, în acest caz, Moscova ar putea confisca mult mai multe active aparţinând unor ţări neprietenoase decât „fondurile noastre îngheţate în Europa".

Ursula Von der Leyen a declarat vineri că valoarea activelor suverane ruseşti îngheţate este de 211 miliarde de euro (223,15 miliarde de dolari) şi a reamintit că blocul a decis că Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei.

Volodin a mai spus că politicienii din UE iau în considerare această mişcare "în efortul de a-şi păstra locurile de muncă şi din cauza situaţiei financiare proaste la care şi-au adus ţările", notează Reuters.

După invazia sa ilegală şi nejustificată în Ucraina, Rusia face obiectul mai multor sancţiuni occidentale, statele blocului comunitar împreună cu cele din G7 blocând accesul Moscovei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură calificată de Moscova drept „furt".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…