Moș Pârț, făcut MUCI de șeful ALDE european! Citiți și voi ce răspuns a dat scrisorii ofuscate trimise de moș Bășinică

Moș Pârț, făcut MUCI de șeful ALDE european! Citiți și voi ce răspuns a dat scrisorii ofuscate trimise de moș Bășinică

Moș Pârț, făcut MUCI de șeful ALDE european! Citiți și voi ce răspuns a dat scrisorii ofuscate trimise de moș Bășinică. Liderii grupului ALDE din Parlamentul European au raspuns rapid scrisorii trimise de Calin Popescu Tariceanu, avertizandu-l ca Romania se afla la o rascruce si are de ales intre calea iliberala si respectarea standardelor Uniunii Europene, asa cum s-a angajat inainte de aderare.

Intr-o scrisoare obtinuta pe surse de Ziare.com , Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, precizeaza de la bun inceput ca rezolutia referitoare la Romania a fost adoptata si cu voturile a doua treimi dintre europarlamentarii grupului ALDE european si se arata surprins de faptul ca Tariceanu s-a plans ca rezolutia a fost adoptata "fara consultari", in baza unor informatii "distorsionate".

Guy Verhofstadt spune ca adevarul este opus, rezolutia fiind adoptata dupa o comunicare consistenta intre Parlamentul European si Guvernul Roman, precum si intre grupul ALDE din PE si partidul condus de Calin Popescu Tariceanu. In plus, el reaminteste ca s-au purtat discutii despre statul de drept din Romania cu premierul Dancila, cu europarlamentarii Norica Nicolai si Renate Weber, si chiar cu Calin Popescu Tariceanu, care s-a adresat personal grupului ALDE in data de 25 septembrie.

"In permanenta mesajul nostru a fost acelasi: Romania e la o rascruce. Sunt cateva reforme legislative in desfasurare sau incheiate care genereaza preocupare cu privire la mentinerea echilibrului puterilor si a statului de drept", subliniaza Guy Verhofstadt, reamintind ca aceleasi temeri au fost exprimate si de Comisia de la Venetia sau de expertii GRECO.

In scrisoarea-raspuns, liderul grupului ALDE european face trimitere la modificarea legilor Justitiei, care "risca sa submineze independenta sistemului judiciar", la reforma codurilor penale, care a fost respinsa in buna parte de CCR ca fiind neconstitutionala, la incercarile de "dezincriminare a unor fapte de coruptie comise de oficiali aflati in functie", la protocoalele semnate de SRI, dar si la inasprirea legii finantarii ONG-urilor, care "restrictioneaza dreptul la libera asociere".

"De la aceasta rascruce, guvernul poate alege sa mearga pe calea iliberala, folosind actuala majoritate parlamentara" sau, dimpotriva, "poate alege calea respectarii recomandarilor Comisiei de la Venetia, implementand reformele in concordanta cu acestea", se mai arata in document.

"Alegand a doua cale, guvernul poate fortifica vitalitatea, coerenta si stabilitatea societatii romanesti, si poate intari locul ei in interiorul UE si, in cazul vostru, in familia ALDE", subliniaza Guy Verhofstadt.

Liderul grupului europarlamentarilor ALDE mai spune ca rezolutia adoptata de PE "incurajeaza" guvernul de la Bucuresti sa adopte a doua cale, in conformitate cu angajamentele luate de Romania in 2006, inaintea aderarii la UE.

"Cand ne vom intalni in aceasta saptamana, la Bucuresti, sper sa aud de la tine raspunsul la intrebarea pe care o tot pun inca de la prima noastra intalnire pe aceasta tema, avuta in acest an: Veti implementa in totalitate recomandarile Comisiei de la Venetia si ii veti cere sprijinul, astfel incat reformele mentionate sa fie puse in deplin acord cu normele statului de drept si principiile Uniunii Europene?

Pentru ca totul depinde acum de raspunsul vostru. Asa cum am spus si la dezbaterile din sedinta plenara de pe 3 octombrie: Nu urmati calea iliberala! Nu in numele vostru si cu siguranta nu in numele nostru!", se arata la finalul scrisorii, semnate de Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European si de prim vicepresedintele grupului, Sophie In't Veld.

Partidul ALDE condus de Calin Popescu Tariceanu este singurul care face parte acum din familia ALDE europeana, insa negocieri se poarta si cu USR. Dupa atacurile repetate asupra justitiei care au avut loc la Bucuresti, urma sa se discute la Congresul ALDE de la Madrid o posibila sanctionare, chiar cu excluderea, a partidului condus de Tariceanu.

Acesta nu s-a mai dus la Congres, desi isi anuntate participarea, pentru ca DNA a cerut ridicarea imunitatii sale parlamentare intr-un nou dosar, in care Senatul ar putea da votul saptamana viitoare.

*** Călin Popescu Tăriceanu a transmis o scrisoare către liderii ALDE european, în care critică în termeni duri votarea rezoluției referitoare la statul de drept din România în Parlamentul European. Tăriceanu își atacă și colegii din ALDE, dar și Parlamentul și Comisia Europeană. ”Ca liberali, suntem foarte îngrijorați să vedem că grupul ALDE și Parlamentul European în ansamblu se dedau unei practici de acuzare publică ce nouă, românilor, ne aduce aminte de trecutul totalitarist (…). Suntem deja obișnuiți cu Comisia Europeană, care tratează unele state membre drept vinovate, dar suntem neplăcut surprinși să vedem că Parlamentul European urmează acest tip de proceduri”, scrie Tăriceanu.

 Redăm mai jos un fragment din scrisoare, publicat de Digi24:

”Regretăm profund că grupul ALDE nu s-a consultat cu noi sub nicio formă instituțională atunci când s-a poziționat față de Rezoluția Parlamentului European referitoare la statul de drept în România, din 13 noiembrie 2018. Respectiva rezoluție se bazează aproape în întregime pe relatări deformate ale chestiunii în discuție, furnizate de părți interesate, mai precis pe „comunicări”, „schimburi de vederi”, „opinii”, „relatări”, „dezbateri despre amenințarea la adresa statului de drept în România” și „repetate proteste de masă”.

Chiar dacă rezoluția afirmă că UE pleacă de la prezumția unei încrederi reciproce că statele membre acționează în conformitate cu democrația, statul de drept și drepturile fundamentale, o asemenea prezumție lipsește total din textul documentului. Nu este menționată nici măcar o poziție a ramurilor executivă, legislativă sau judiciară ale Guvernului român. Rezoluția în ansamblul său pornește de la o neîncredere profundă în autoritățile române și de la o prezumție de vinovăție în legătură cu oficialii români.

Ca liberali, suntem foarte îngrijorați să vedem că grupul ALDE și Parlamentul European în ansamblu se dedau unei practici de acuzare publică ce nouă, românilor, ne aduce aminte de trecutul totalitarist. Nimic nu e mai puțin liberal și mai străin de tradiția politică europeană decât o Adunare reprezentativă care se angajează în acțiuni acuzatoare la adresa unora dintre membrii ei. Suntem deja obișnuiți cu Comisia Europeană, care tratează unele state membre drept vinovate, dar suntem neplăcut surprinși să vedem că Parlamentul European urmează acest tip de proceduri, menite să dividă și să submineze încrederea reciprocă, pe care, altminteri, are datoria să o realizeze între cetățenii tuturor țărilor pe care le reprezintă.

Cu toate acestea, apreciem că unii membri ai grupului ALDE au votat împotriva rezoluției și sperăm că modul lor critic și echilibrat de a gândi va deveni în viitor un model de comportament pentru toate partidele liberale membre și pentru europarlamentari independenți”.

Scrisoarea este semnată de Călin Popescu Tăriceanu în calitate de lider al ALDE, dar și de președinte al Senatului.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...