Moș Fleoșc se dă la șefii UE după ce i-a fost arătat obrazul. Sau scrisoarea unui IDIOT DECREPIT către PROSTIA LUI DIN CAP
Tariceanu ii raspunde printr-o scrisoare deschisa lui Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene, care il criticase pentru atacurile la adresa sefei Inaltei Curti de Justitie. "Eu nu critic Comisia Europeana, eu critic un politician. Stiti, Comisia Europeana inseamna mult mai mult decat un politician", scrie Tariceanu.
Tariceanu afirma in scrisoare si ca Romania mai are multe probleme de rezolvat pana sa devina "cu adevarat un stat de drept" si face referire si la implicarea serviciilor de informatii in anchetele procurorilor.
Prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, a declarat, joi, in Comisia LIBE a PE, ca i-a spus "foarte clar" lui Calin Popescu-Tariceanu ca nu are voie sa il atace pe seful ICCJ, insa presedintele Senatului a facut acest lucru, transmite Mediafax. Timmermans a precizat ca i-a transmis sefului Senatului ca un astfel de gest este inacceptabil intr-un stat de drept.
"I-am spus foarte clar presedintelui Senatului: cred ca intr-un stat de drept nu ai voie sa-l ataci pe presedintele celei mai inalte curti de justitie a tarii. Asa ceva nu se face. Dar el a facut asta. Si i-am spus in fata ca nu faci asa ceva", le-a spus , joi, prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, membrilor Comisiei LIBE a Parlamentului European.
"Nu-mi place ca in prezent este o confruntare deschisa intre doua puteri ale statului, Parlament si sistemul judiciar, care se critica reciproc in public, in media. Asta nu e bine pentru niciuna dintre ele si sper ca toata lumea intelege acest lucru in Romania", a afirmat Timmermans.
Oficialul european a mai spus ca CE nu critica statele membre, ci pe politicienii acestora.
"Noi nu criticam tari, criticam politicieni. Stiti, tarile inseamna mult mai mult decat niste politicieni. Din fericire", a punctat Timmermans.
Scrisoarea integrala a lui Tariceanu:
"Stimate domnule Frans Timmermans,
Am fost informat despre declaratia pe care ati facut-o pe 25 iunie a.c. in fata membrilor Comisiei LIBE a Parlamentului European, referitor la intalnirea noastra, pe care am avut onoarea sa o gazduiesc la Senatul Romaniei.
Din cele spuse de dumneavoastra in fata comisiei LIBE, am retinut urmatorul paragraf: 'I-am spus foarte clar presedintelui Senatului: cred ca intr-un stat de drept nu ai voie sa-l ataci pe presedintele celei mai inalte curti de justitie a tarii. Asa ceva nu se face. Dar el a facut asta. Si i-am spus in fata ca nu faci asa ceva'.
Da, domnule prim-vicepresedinte, ati fi avut dreptate daca pozitia mea publica ar fi fost un atac la adresa Justitiei, dar nu a fost cazul!
Intr-un stat de drept, in tara dumneavoastra, Olanda, si in majoritatea covarsitoare a statelor membre ale UE, presedintele Senatului nu are voie sa atace Justitia. Totodata sunt nevoit sa va aduc la cunostinta ca Romania are mai multe probleme de rezolvat pentru a fi cu adevarat un stat de drept. Rezolvarea acestor probleme intra in competenta Parlamentului, iar eu imi folosesc toata influenta si prestigiul castigat dupa Revolutia din 1989 pentru ca Romania sa fie un stat de drept, dupa modelul democratiilor liberale din Europa.
Am convingerea ca omologul presedintelui ICCJ din Olanda nu ar fi asteptat ca presedintele Senatului sa-i ceara demisia pentru fapta sa, ci si-ar fi dat demisia de onoare imediat ce instanta de judecata competenta a decis definitiv si irevocabil achitarea persoanei parate de presedintele ICCJ, ceea ce a echivalat cu un denunt calomnios impotriva unui simplu cetatean. Forta de presiune si intimidare a acestui denunt calomnios, venit de la cel mai inalt nivel din Justitia romana, a angrenat un intreg lant de abuzuri si proceduri ilegale ale unor procurori de la DNA si judecatori, care au dus la privarea de libertate a unui cetatean roman nevinovat pe o durata de 191 de zile. Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii - CSM - a incercat sa salveze ce se mai poate salva si i-a cerut scuze public persoanei incarcerate pe nedrept timp de 191 de zile.
Am convingerea ca in Olanda serviciile secrete nu participa la derularea anchetei pana la finalizarea actului de Justitie, asa cum a declarat public un general activ din Serviciul Roman de Informatii ca se intampla in Romania.
Am convingerea ca in Olanda serviciile secrete nu si-au infiltrat ofiteri acoperiti in Justitie si in Ministerul Public ca in Romania, asa cum reclama asociatiile profesionale ale magistratilor cu care am avut de curand intalniri in numele Senatului, pentru o informare reciproca, pentru un dialog direct si pentru ca sa actionam impreuna pentru a face din Romania un stat de drept.
Am convingerea ca in Olanda prezumtia de nevinovatie este respectata in timp ce in Romania ea este anulata de procurori prin scurgerile premeditate de informatii din dosarele aflate in faza de instrumentare. Aceasta situatie induce o presiune publica inacceptabila asupra judecatorilor.
Am convingerea ca in Olanda procurorii nu ancheteaza oportunitatea deciziilor politice luate de membri ai Guvernului sau de parlamentari, asa cum se intampla in Romania.
Am convingerea ca omologul CSM din Olanda nu activeaza in sfera politicii pentru sustinerea unor forte si persoane politice, asa cum se intampla in Romania. Stiu toate acestea si din intalnirile directe pe care le-am avut cu membri ai CSM si cu asociatiile profesionale ale magistratilor.
Ar mai fi multe lucruri de spus si, sincer, credeam ca aparatul de lucru al Comisiei Europene la Bucuresti va furnizeaza informatii mai complete si mai relevante privind realitatile romanesti. Acest neajuns poate fi depasit oricand, fie prin ameliorarea informarii dumneavoastra, fie prin contacte directe mai dese.
Doresc sa-mi inchei scrisoarea parafrazand o alta afirmatie pe care ati facut-o in fata comisiei LIBE a Parlamentului European. Ati spus:"Noi nu criticam tari, criticam politicieni. Stiti, tarile inseamna mult mai mult decat niste politicieni". Iar eu spun: eu nu critic Comisia Europeana, eu critic un politician. Stiti, Comisia Europeana inseamna mult mai mult decat un politician."