Moon Jae In şi Kim Jong Un au convenit la summitul lor istoric asupra denuclearizării complete a Peninsulei Coreene

Moon Jae In şi Kim Jong Un au convenit la summitul lor istoric asupra denuclearizării complete a Peninsulei Coreene

Preşedintele sud-coreean Moon Jae In şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au convenit vineri, în cadrul unui summit istoric, că ţările lor vor lucra împreună pentru a obţine o denuclearizare "completă" a Peninsulei Coreene.

Acordul face parte din declaraţia comună transmisă după întrevederea celor doi lideri în satul Panmunjom, locul unde a fost semnat armistiţiul între cele două părţi după războiul din 1950-1953, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap.

"Coreea de Sud şi Coreea de Nord şi-au afirmat obiectivul comun de a obţine o denuclearizare completă a Peninsulei Coreene", se arată în declaraţia semnată de cei doi lideri.

Moon Jae In şi Kim Jong Un împărtăşesc opinia că măsurile recente adoptate de Phenian sunt "extrem de semnificative" şi "importante" pentru eforturile de denuclearizare şi au convenit ca fiecare să-şi respecte obligaţiile care îi revin în privinţa acestei chestiuni, se mai menţionează în document.

Cele două Corei au convenit de asemenea să atragă sprijin şi cooperare din partea comunităţii internaţionale în favoarea denuclearizării Peninsulei Coreene.

Acordul în problema nucleară vine în contextul în care Coreea de Nord şi SUA ar urma să organizeze un summit fără precedent fie în mai, fie la începutul lui iunie. Chestiunea denuclearizării va fi cel mai probabil unul din principalele subiecte de pe agenda de discuţii dintre Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump.

Moon Jae In şi Kim Jong Un au participat vineri la un summit istoric, după o strângere de mână cu un puternic caracter simbolic la Linia de demarcaţie militară care divizează Peninsula Coreeană.

Kim Jong Un s-a declarat "copleşit de emoţie" după ce a trecut linia de demarcaţie, devenind primul lider nord-coreean care calcă pe teritoriul sud-coreean de la Războiul din Coreea (1950-1953).

La invitaţia neaşteptată a liderului nord-coreean, cei doi şefi de stat au dat scurt mâna de partea nord-coreeană a frontierei, după care s-au deplasat pe jos la Casa Păcii, structură de sticlă şi beton situată în partea de sud a satului Panmunjom, locul unde a fost semnat armistiţiul.

"Am venit aici hotărât să transmit un semnal de pornire, la pragul unei noi istorii", a spus, în debutul întâlnirii, Kim Jong Un, a cărui ţară este acuzată de abuzuri generalizate asupra drepturilor omului.

Arsenalul atomic nord-coreean s-a aflat în centrul discuţiilor, iar Moon şi-a exprimat speranţa la începutul întrevederii că va fi încheiat "un acord ambiţios pentru a oferi întregului popor coreean şi oamenilor care vor pacea un mare cadou".

Kim a fost însoţit de Kim Yo Jong, sora sa şi cel mai apropiat consilier, precum şi de responsabilul său pentru relaţiile intercoreene. Moon a fost flancat de şeful serviciilor de informaţii sud-coreene şi de şeful său de cabinet.

Această reuniune ilustrează spectaculosul dezgheţ diplomatic care se produce în peninsulă de când Kim a surprins întreaga lume când a anunţat la 1 ianuarie că ţara sa va participa la Jocurile Olimpice de iarnă organizate în Coreea de Sud. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...