Moody's: CEE se confruntă cu dificultăţile structurale şi instituţionale, în special în Ungaria, Polonia şi România

Moody's: CEE se confruntă cu dificultăţile structurale şi instituţionale, în special în Ungaria, Polonia şi România

Perspectiva stabilă atribuită ratingurilor suverane din Europa Centrală şi de Est (CEE) reflectă creşterea economică încă solidă dar care încetineşte, şi profilul datoriei, care în general sprijină calificativele, comparativ cu dificultăţile structurale şi instituţionale şi cu înăsprirea condiţiilor de finanţare pe plan global, apreciază agenţia de evaluare Moody's Investors Service într-un raport publicat joi.

În condiţiile în care avansul economiei va încetini anul viitor, veniturile din taxe se vor reduce şi poziţiile bugetare vor începe să se deterioreze uşor, în special pentru că unele cheltuieli vor fi dificil de derulat. Alegerile parlamentare din Polonia şi cele prezidenţiale din România riscă să relaxeze politica fiscală şi să adâncească şi mai mult deficitul.

Totuşi, ritmul de creştere va continua să sprijine o nouă reducere a nivelului datoriei în toate cele opt state din CEE cu excepţia României, al cărei deficit fiscal rămâne peste limita de stabilizare a datoriei. Ca rezultat, Moody's anticipează că indicatorii fiscali vor sprijini în general evaluarea agenţiei privind soliditatea fiscală a ţărilor din CEE.

Unele slăbiciuni privind statul de drept şi independenţa instituţională, alături de tensiunile cu instituţiile UE şi avansul partidelor antisistem, vor spori riscurile şi şi incertitudinile politice, în special în Ungaria, Polonia şi România. Aceste tensiuni nu au încă impact asupra încrederii consumatorilor sau a oamenilor de afaceri, dar au dus la o deteriorare a evaluării Moody's privind soliditatea instituţională în regiune.

"Ne aşteptăm ca Europa Centrală şi de Est să înregistreze o creştere anuală robustă dar lentă, sprijinită de cererea internă solidă, în contextul reducerii ritmului pe plan european şi a tensiunilor comerciale globale", afirmă analistul Olivier Chemla, vicepreşedinte al Moody's şi coautor al raportului.

În 2019, PIB-ul CEE ar urma să înregistreze o creştere de 3,7% dar performanţa economică va fi diferite în rândul statelor din regiune, de la un avans de 2,5% în Croaţia la 4,3% în Slovacia. Creşterea semnificativă a salariilor şi nivelul record scăzut al şomajului vor continua să fie motorul de creştere al consumului privat. Totuşi, încetinirea expansiunii zonei euro şi o normalizare graduală a politicilor monetare încep să afecteze condiţiile macro-economice în CEE.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”