Mongolia: Locurile din grădinițele publice sunt trase la sorți

Mongolia: Locurile din grădinițele publice sunt trase la sorți

În Mongolia, creșterea explozivă a numărului de nașteri a determinat o aglomerare a grădinițelor și a cauzat numeroase probleme pentru educatori. Situația este atât de gravă, încât părinții trebuie să câștige o tragere la sorți pentru a putea să își școlarizeze copiii în sistemul public de învățământ, altfel se văd nevoiți să apeleze la costisitoarele școli private, dacă dispun de mijloace financiare adecvate, informează AFP.

În capitala țării, Ulaanbaatar, locurile din grădinițele de stat sunt distribuite cu ajutorul hazardului, grație unui sistem bazat pe o loterie online. Părinții care nu câștigă sunt foarte supărați.

"Ne gândeam că vom câștiga tragerea la sorți și ne pregăteam să cumpărăm rechizitele școlare pentru fiul meu", a spus Sukhbaatariin Boldbaatar, un tânăr tătic de 27 de ani. "Însă am primit un SMS prin care ni s-a spus că nu am fost aleși. Pe moment, m-am întrebat cum se poate ca viitorul unui copil de doi ani să fie stabilit doar cu ajutorul hazardului", a adăugat el.

Fiul lui face parte din cei 22.000 de copii care au participat la loterie: doar 12.600 au fost în final selecționați. Ceilalți trebuie să rămână acasă sau să fie înscriși la școli private, inaccesibile pentru familiile cu venituri modeste, așa cum este și cazul familiei lui Boldbaatar, aflat în prezent în șomaj.

Grădinițele publice din Ulaanbaatar nu mai au locuri decât pentru jumătate dintre cei 146.000 de copii cu vârste cuprinse între doi și cinci ani din capitala mongolă, potrivit Biroului municipal pentru educație.

Această problemă se explică, potrivit experților, printr-o lipsă de planificare pe termen lung.

Cele mai multe dintre școlile publice au fost construite în epoca comunistă. Foarte puține școli au fost amenajate după tranziția la democrație din 1990. Rezultatul: sălile de clasă sunt în prezent arhipline, educatorii, învățătorii și profesorii sunt surmenați, iar resursele didactice sunt utilizate la nivel maximal.

60 de elevi în clasă

Obosiți să predea în aceste condiții extreme, profesorii din școlile mongole au făcut grevă între 21 și 26 septembrie.

"Am fost nevoiți să ne obișnuim să lucrăm cu peste 60 de elevi în fiecare clasă", a dezvăluit pentru AFP Tsergiin Bayalag, un educator la grădinița cu numărul 122 din Ulaanbaatar.

Stabilimentul are în prezent 660 de copii, reprezentând dublul capacității sale teoretice.

"Sarcina de muncă suplimentară nu îi afectează doar pe profesori. Bucătarii trebuie să prepare și ei de două ori mai multă mâncare. Vreau ca Guvernul să plătească un salariu decent profesorilor", a declarat Tsergiin Bayalag.

Aglomerația din clase favorizează și difuzarea microbilor și a gripei, iar spitalelor le este dificil să administreze în mod eficient fluxul constant de pacienți foarte tineri.

În fața acestei situații, părinții bogați nici nu se mai obosesc să participe la tragerea la sorți și își înscriu copiii direct în sistemul de învățământ privat. Cei cu venituri modeste își păstrează copiii acasă, întrucât grădinița nu este obligatorie în Mongolia.

Rata natalității a explodat în ultimii 10 ani în Mongolia, crescând de la 18,4 nașteri la 1.000 de locuitori în 2006 la 25,4 nașteri la 1.000 de locuitori în 2016, potrivit statisticilor guvernamentale. Această creștere se explică parțial prin faptul că generația născută în timpul unui precedent "baby boom" din anii 1980 a ajuns acum la vârsta la care a început să procreeze.

Măsuri insuficiente

Iar în Ulaanbaatar, unde trăiesc deja jumătate din totalul de 3 milioane de mongoli, afluxul foștilor păstori nomazi, provenind din câmpiile mongole, rămași acum fără locuri de muncă, accentuează această problemă.

Batkhuyagiin Batjargal, directorul executiv al asociației Alianța mongolă pentru educație, consideră că această criză reprezintă în special rezultatul politicii guvernamentale.

"Au existat suficient de multe semnale în trecut, însă măsurile luate au fost insuficiente", a declarat el.

Nașterile din Mongolia au explodat cu ocazia "Anului porcului de aur", în 2007, întrucât bebelușii născuți în acea perioadă ar urma să aibă parte de prosperitate, potrivit calendarului mongol. Însă de atunci au fost luate prea puține măsuri pentru a face față acestui aflux previzibil de nou-născuți.

Municipalitatea din Ulaanbaatar construiește noi școli în cartierele defavorizate. Însă Mongolia este afectată de datorii, fapt ce limitează puternic nivelul cheltuielilor publice.

Școlile primare nu fac obiectul unei trageri la sorți, întrucât Constituția țării garantează educația gratuită pentru toți copiii începând de la vârsta de șase ani. Ele sunt însă la fel de aglomerate ca grădinițele.

La școala primară numărul 65, Lkhagvasurengiin Oyunchimeg are 44 de elevi în clasă, însă nicio sală nu este disponibilă pentru a oferi meditații.

"Uneori, împreună cu elevii, ne mutăm pe holuri", a explicat învățătoarea mongolă. "Însă holul nu este un loc adaptat pentru a studia și copiii își pierd foarte ușor atenția", a adăugat ea.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”