Monede vechi de peste 1.000 de ani, aparținând vikingilor, descoperite în Danemarca
Aproximativ 300 de monede de argint, datând din anul 980, au fost descoperite de căutătorii de comori, cu ajutorul detectoarelor de metale. Comoara era îngropată în apropiere de castelul viking Fyrkat (Danemarca).
Sursa foto: Nordjyske Museer
"Un tezaur ca acesta este foarte rar", a declarat Lars Christian Norbach, directorul Muzeului Iutlandei de Nord, unde artefactele vor fi expuse, relatează The Guardian.
Cercetătorii spun că monedele ar proveni din două comori vikinge îngropate la câțiva metri distanță, datând din perioada 980.
Cele două comori au fost găsite în același câmp la mai puțin de 50 de metri distanță și ambele conțin un număr mare de monede mici de argint și bijuterii din argint sparte, care probabil au servit ca mijloc de plată în greutate.
Deși inițial au fost îngropate una lângă cealaltă, din cauza lucrărilor agricole, comorile au fost împrăștiate pe o suprafață mare de teren. Ambele comori conțin un amestec de monede daneze, germane și arabe.
Mai ales monedele daneze bătute sub regele Harald, în anii 970-980 au stârnit interesul istoricilor. Monedele târzii ale regelui Harald au inscripționată crucea pe o parte ca semn al încreștinării danezilor.
Pe lângă monede au fost descoperite și două piese de argint ce cântăresc aproximativ 70 de grame, părți ale unei bijuterii.
Artefactele vor fi expuse public începând cu luna iulie la Muzeul de Istorie Aalborg. Persoana care a făcut descoperirea va primi despăgubiri a căror valoare nu a fost făcută publică.
Sursa: adevarul.ro