Monarhul care a influențat decisiv afecțiunea Regelui Charles pentru România. „I-a sădit în suflet dragostea pentru ea”

Monarhul care a influențat decisiv afecțiunea Regelui Charles pentru România. „I-a sădit în suflet dragostea pentru ea”

Consilier al Casei Majestății Sale Custodele Coroanei și un reputat istoric și critic de artă, Adrian Buga a vorbit, într-un interviu pentru „Adevărul”, despre curiozitatea și apoi despre dragostea pentru România, insuflate actualului Rege Charles de către Regele Mihai încă din anii '70-'80.

Regele Charles, primul monarh britanic care vizitează România FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Regele Charles, primul monarh britanic care vizitează România FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Adrian Buga a vorbit, pe parcursul interviului pentru „Adevărul”, și despre motivele speciale pentru care Regele Charles, care va sosi pe 2 iunie într-o vizită istorică în țara noastră, este atât de atașat de România.

Licențiat al Universității Naționale de Artă din București, acolo unde a obținut și doctoratul, Adrian Buga (45 de ani) și-a dedicat întreaga carieră de până acum artiștilor români uitați și recuperării obiectelor de artă care au aparținut Familiei Regale a României. Este expert atestat al Ministerului Culturii. Cercetător și autor de referință în domeniu istoriei artei, Adrian Buga a publicat numeroase studii și cărți de specialitate. La îndemnul Majestății Sale Regina Ana, a publicat albumul Colecția de Artă Contemporană. În 2009, Adrian Buga a primit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.

Adrian Buga, un apreciat istoric și critic de artă FOTO Mircea Lăcătuș

Adrian Buga, un apreciat istoric și critic de artă FOTO Mircea Lăcătuș

Care ar fi, în opinia dumneavoastră, principalele motive pentru care Regele Charles este atât de atașat de România de mai multe decenii?

Regele Charles al III-lea este atașat de România și prin relația personală pe care a avut-o cu Regele Mihai I al României. Pot să vă mărturisesc că emoția transmisă de Suveranul Marii Britanii, atunci când vorbește de țara noastră, mi se pare ruptă din emoția și iubirea pe care Regele Mihai le avea în glasul său când vorbea despre patria sa. Sunt convins că regele Mihai a avut o influență asupra viitorului monarh, vorbind de anii 1970-1980, sădind în sufletul său, la început, curiozitatea și apoi dragostea pentru țara noastră. Să nu uităm că, imediat cum a început Revoluția din România, viitorul monarh a fost printre primii oameni care l-au sunat pe Regele Mihai pentru a-i oferi ajutorul.

Regele Charles al III-lea este un om care iubește România , care este fericit pe glia noastră și care este unul dintre cei mai buni „ambasadori” ai acestui loc sfânt. Această iubire a Sa cuprinde și ideea României monarhice moștenită de la Regele Mihai I, acea monarhie trainică, românească, a satului, a pământului nostru, a oamenilor. Consider că ambii monarhi, Regele Mihai și Regele Charles, au înțeles la ce se referea Lucian Blaga în „Elogiu satului românesc”, când spunea: „A trăi la sat înseamnă a trăi în zariște cosmică și în conștiinţa unui destin emanat din veșnicie”.

Începând cu 2 iunie, Regele Charles al III-lea va face o vizită istorică în România, fiind pentru prima dată când țara noastră este vizitată de un monarh britanic. Cât de importantă este această vizită în contextul în care Regele Charles are descendenți români, apreciază mult țara noastră și are proprietăți în România?

Vizita unui monarh în România , mai ales a Regelui Charles al III-lea, este un eveniment extraordinar, atât din punct de vedere istoric, cât și din perspectiva geopolitică a zonei în care țara noastră se găsește în momentul actual. Țara noastră, la fel ca în trecutul ei din timpul regelui Carol I, a fost și este factor de stabilitate într-o zonă extrem de instabilă.

România este țara pe care Majestatea Sa o vede cu căldură în ochii Săi, cu bucurie deplină și cu dragoste pusă în fiecare cuvânt rostit. Despre țara noastră, Suveranul Marii Britanii a afirmat că este locul unde timpul nu mai curge, pământul este sfânt pentru oamenii ei, iar peisajele atemporale sunt rupte parcă dintr-un trecut idilic al planetei. Regele este un prieten declarat al României.

Adrian Buga (foto dreapta) a fost decorat de Regele Mihai FOTO arhiva personală

Adrian Buga (foto dreapta) a fost decorat de Regele Mihai FOTO arhiva personală

Cum vedeți viitorul relațiilor româno-britanice în actualul context, luând în calcul și marele atașament al Regelui Charles pentru România?

Contextul relațiilor româno-britanice este favorabil tării noastre. Menționez atât relațiile sociale, culturale, cât și pe cele politice între cele două țări, iar tradiția relațiilor comune din timpul Reginei Maria a României, cea care era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, este cunoscută de opinia publică de la noi. Trebuie menționat că o mică parte a clasei politice din țara noastră s-a împotrivit, în trecut, vizitelor actualului Rege Charles în România. Monarhia, atât cea istorică din România, cât și cea prezentă în Marea Britanie sperie politicienii de la noi. Dincolo de micile incidente provocate, cunoscute public sau nu, Regele Charles al III-lea păstrează în suflet țara noastră, iar vizita Sa în România o să deschidă o nouă eră în relațiile româno-britanice. Consider că vizita Sa o să fie un moment istoric pentru întreaga lume, fie că vorbim despre țări monarhice sau că vorbim despre republici, România o să simtă iar spiritul monarhic pe pământul ei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane