Monarhia română și britanică, legătură de familie. Admirație, afecțiune, respect - din 1874 încoace

Monarhia română și britanică, legătură de familie. Admirație, afecțiune, respect - din 1874 încoace

După moartea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, Casa Regală a României a prezentat o trecere în revistă a legăturilor dintre Familiile Regale română și britanică, din 1874 încoace.

Principele de Wales a vizitat Familia Regala Palatul Elisabeta 30 martie 2017 foto c Daniel Angelescu Casa MSR 9 jpg

Regele Charles al III-lea alături de Principesa Margareta FOTO Casa Regală a României


În cei 156 de ani de existență a Familiei Regale a României, legătura cu Familia Regală a Marii Britanii a fost constantă, bazată pe admirație, afecțiune și respect, atât în dimensiunea sa oficială, cât și în cea privată, de familie. Este o legătură trainică, întinsă de-a lungul secolelor XIX, XX și XXI, cuprinzând cinci generații.

Carol I și Elisabeta efectuează prima lor vizită la Londra pe 7/19 august 1874, un moment important pentru relațiile tânărului stat român cu puterile vest-europene.

Principesa Louise a Marii Britanii vine să-i viziteze la hotel încă din prima zi și scuză față de suveranii români pe mama sa, Regina Victoria, care se pregătea de plecare în Scoția și nu îi putea saluta. Suveranii sunt primiți cu căldură și prietenie de Albert, Principele de Wales, și de Ducele și Ducesa de Edinburg, părinții Mariei, viitoarea regină a României, pe atunci încă nenăscută”, aflăm de pe portalul romaniaregala.ro.

Cuplul princiar român petrece trei săptămâni la Saint Leonard, aproape de Hastings, pentru o cură de băi de mare. Pe 6 septembrie, Carol I și Elisabeta au vizitat Oxford, iar Elisabeta s-a arătat complet încântată de universitate și de clădirile ei impozante.

1880 Relatii diplomatice Romania UK Regele Carol Regina Victoria FOTO romaniaregala.ro

Regele Carol I și Regina Victoria FOTO Romaniaregala.ro


Carol I vizitează și arsenalul militar de la Woolwich și o fabrică de torpile, a cărei producții este ținută strict secret.

„În seara de 7 septembrie 1874, Lordul Primar al Londrei oferă, la Guildhall, un dineu pentru Carol I și Elisabeta, care iau parte în mijlocul a 400 de invitați. Suveranii români părăsesc Londra și Marea Britanie după o lună, pe 8/20 septembrie 1874”, mai scrie romaniaregala.ro .

Prima vizită a Familiei Regale britanice în România

În ziua de 22 septembrie 1888 începe vizita lui Albert Edward, Principe de Wales. Moștenitorul Reginei Victoria a fost întâmpinat cu tot fastul.

Primirea oficială a avut loc la București, iar în cursul după-amiezii suveranii și musafirul au mers la Sinaia. Seara a avut loc un dineu oficial în Sufrageria regală, la care au luat parte treizeci de persoane. El merge în localitatea Bușteni și vizitează fabrica de hârtie, apoi se deplasează la Poiana Stânii, pe Valea Peleșului, la Mânăstirea Sinaia și la Batalionul de vânători de munte, unde asistă la un exercițiu militar”, mai aflăm de pe româniaregala.ro .

În 1890, Regina Elisabeta a României pleacă în vizită la Regina Victoria, la Castelul Balmoral, în Scoția, în septembrie, iar în 1892 Regele Carol I a făcut o vizită de stat la Londra și Windsor, în cadrul căreia Regina Victoria i-a conferit Ordinul Jartierei.

În 11 ianuarie 1901 moare Regina Victoria a Marii Britanii și Irlandei, bunica Principesei Maria. Principele Moștenitor Ferdinand pleacă în Anglia pentru a reprezenta pe Regele Carol I la funeraliile de la Castelul Windsor.

Anul următor, Principele Moștenitor Ferdinand și Principesa Moștenitoare Maria iau parte Încoronarea Regelui Edward al VII-lea, la Londra, la 9 august, reprezentând Regatul României.

În 22 iunie 1911, Ferdinand și Maria îl reprezintă pe Regele Carol I la Încoronarea Regelui George al V-lea al Marii Britanii și Irlandei.

În 1919. Regina Maria vizitează Marea Britanie pentru câteva săptămâni.

În 1922, Ducele de York, viitorul Rege George al VI-lea, a venit la Încoronarea de la Alba Iulia, din 15 octombrie. A fost prima și singura vizită în România a Regelui George al VI-lea (tatăl Reginei Elisabeta a II-a).

Regele Ferdinand și Regina Maria, primiți de Regele George al V-lea și de Regina Mary

În 1924, la 7 mai începe una dintre cele mai importante pagini de politică externă a domniei lui Ferdinand I, care efectuează o vizită de stat în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, însoțit de Regina Maria.

Suveranii sunt primiți cu toate onorurile, militare și civile la Londra de către Regele George al V-lea și de Regina Mary. În capitala Angliei, suveranii au luat parte la o ceremonie religioasă la Westminster Abbey, au locuit la Palatul Buckingham și au fost invitați de onoare la fastuosul banchet oficial pe care îl dă, la vizitele de stat, Lordul Primar în străvechea Guildhall. Ea a avut loc la 13 mai și a numărat 850 de invitați”, mai scrie site-ul romaniaregala.ro .

King Ferdinand of Romania and King George V London 1924 FOTO Romaniaregala.ro

Regele Ferdinand și Regele George al V-lea FOTO Romaniaregala.ro


În 1936, Regele Carol al II-lea merge la Londra la funeraliile Regelui George al V-lea (care a murit pe 21 ianuarie), însoțit de ministrul de Externe, Nicolae Titulescu.

Prima vizită la Londra a Principelui Moștenitor Mihai

În 1937, Principele Moștenitor Mihai vizitează Londra pentru prima oară, reprezentând România și pe suveran (Carol al II-lea) la încoronarea Regelui George al VI-lea. Regele Mihai a revenit la Londra în vizite oficiale timp de nouă decenii consecutive, din 1937 până în 2012, cu precădere în timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a.

În 1938, Regele Carol al II-lea a vizitat oficial Londra, invitat de Regele George al VI-lea. A luat parte la vizită Principele Moștenitor Mihai. În decursul acestei vizite, Regele Carol al II-lea a fost distins cu Ordinul Jartierei, iar Principele Mihai cu Marea Cruce a Ordinului Regal Victorian.

principele philip si regele mihai s au nascut in acelasi an si au copilarit impreuna jpg

Principele Philip și Regele Mihai I au copilărit împreună FOTO Romaniaregala.ro


În 1938, George, Ducele de Kent și Marina, Ducesa de Kent, au venit în România la funeraliile Reginei Maria. Ei au mers cu Regele Carol al II-lea în Trenul Regal, de la București la Curtea de Argeș.

În 12 noiembrie 1947, Regele Mihai a plecat la Londra, însoțit de Regina-mamă Elena, pentru a participa la căsătoria Principesei Elisabeta, moștenitoarea tronului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Reluarea legăturilor după Revoluția Română din 1989

În perioada 1990-2017, Principele de Wales și Principesa Moștenitoare Margareta s-au întâlnesc aproape în fiecare an, în Marea Britanie sau în România.

Ducele de Edinburgh a vizitat Bucureștiul în anul 1991, iar în anii următori au venit în țara noastră Principesa Anne și Andrew, Ducele de York.

Principele Harry a fost, de asemenea, prezent în Transilvania, însoțind pe tatăl său, Principele de Wales, într-o vizită privată. Tot într-o vizită privată a venit, în România, în anii trecuți, Edward, Ducele de Kent.

Regele Mihai Regina Elisabeta II Buckigham Palace 2002 FOTO Romaniaregala ro jpg

Regina Elisabeta și Regele Mihai FOTO Romaniaregala.ro


În 1996, Principele de Wales găzduiește la Palatul St James’s din Londra o seară dedicată Fundației Principesa Margareta a României, la care participă 200 de invitați. Iau parte Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu și Regina Anne-Marie a elenilor.

Principele de Wales a făcut prima sa vizită oficială la București în anul 1997. Vizita din martie 2017 va fi a doua sa vizită oficială în țara noastră. În acești douăzeci de ani, Principele de Wales a vizitat privat România aproape in fiecare an”, a mai scris romaniaregala.ro .

Principesa Margareta la Palatul Buckingham

Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au fost primiți de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham, la Castelul Windsor și la Ascot de mai multe ori în ultimele decenii.

În 1998, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu iau parte la aniversarea Principelui de Wales la împlinirea vârstei de 50 de ani, la reședința sa de la Highgrove.

În 2001, Principele de Wales găzduiește la Highgrove un dineu cu ocazia aniversării Regelui Mihai I la împlinirea vârstei de 80 de ani, chiar pe 25 octombrie. Iau parte 60 de membri ai Familiilor Regale europene. Sunt prezenți Regele Mihai, Regina Ana, Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, Principesele Elena, Irina, Sofia și Maria.

Familia Regala Romana Regina Elisabeta II Buckigham Palace 2002 FOTO Romaniaregala ro jpg

Familia Regală Română alături de Regina Elisabeta FOTO Romaniaregala.ro


În 2002, Regele Mihai și Regina Ana iau parte la funeraliile Reginei-mamă a Marii Britanii. În același an, în noiembrie, Regele Mihai, însoțit de Regina Ana, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu face a doua vizită regală NATO la Londra, unde sunt primiți de suverana britanică la Palatul Buckingham.

În 2005, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu iau parte la căsătoria Principelui de Wales cu Ducesa de Cornwall, la Castelul Windsor, iar în 2007, cei doi iau parte la Nunta de Diamant a Reginei Elisabeta a II-a și a Ducelui de Edinburgh.

În noiembrie 2008, Regele Mihai, Regina Ana, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au participat, la Palatul Buckingham, la sărbătorirea Principelui de Wales, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani.

În 2011, Regele Mihai, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu iau parte la căsătoria Principelui William, Duce de Cambridge, cu Ducesa de Cambridge. Și tot în acest an, Principesa Margareta și Principele Radu iau parte, la Castelul Windsor, la aniversarea Ducelui de Edinburg, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.

Principele Charles si Principesa Margareta St James Palace FOTO Romaniaregala ro jpg

Principele Charles și Principesa Margareta FOTO Romaniaregala.ro


În 2012, Regele Mihai, însoțit de Principesa Moștenitoare și de Principele Radu, ia parte la Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a, la Londra, Windsor și Ascot în lunile mai și iunie. În același an, Regele Mihai este sărbătorit în noiembrie la Guildhall și la Royal Savoy Chapel la Londra.

Principele Edward, Conte de Wessex, și Contesa de Wessex au vizitat România în iunie 2013.

În februarie 2016, Principele Radu vizitează Marea Britanie în compania Președintelui Parlamentului Republicii Moldova. În luna mai, Principele de Wales se întâlnește la Palatul Elisabeta cu Custodele Coroanei și cu Principele Radu. În luna iulie, Custodele Coroanei și Principele Radu sunt primiți de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham.

Anul următor, Principele de Wales vizitează oficial România în luna martie și se întâlnește cu Custodele Coroanei la București. Revine la Palatul Elisabeta în luna mai.

2022525 Principele de Wales PE Regina Margareta Principele Radu ANG5130 jpeg

Prințul Charles și Principesa Margareta FOTO Romaniaregala.ro

Tot în 2018, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au efectuat o vizită în Marea Britanie, în luna decembrie. Cu această ocazie, cuplul regal a fost primit de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham și s-a întâlnit cu Principele de Wales la Clarence House.

Regele Charles al III-lea, pe atunci încă Principe de Wales, a vizitat Familia Regală Română la Palatul Elisabeta în București, în ziua de 25 mai 2022.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!