Momentul în care ucrainenii distrug cu drone un convoi de tancuri. Reacția bloggerilor militari ruși VIDEO
O înregistrare surprinde o coloană de 11 tancuri luată la țintă și distrusă de forțele ucrainene cu ajutorul dronelor FPV, relatează Daily Mail. Bloggerii militari ruși s-au plâns de incompetența tactică a comandanților ruși care trimit și acum convoaie de tancuri, făcându-le ținte ușoare pentru drone, au apreciat analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW)..
Convoi de tancuri în estul Ucrainei FOTO Captură Video
Atacurile au avut loc în apropiere de satul Novomihailivka din regiunea estică Donețk, aflată sub control rusesc.
Au fost distruse trei tancuri T-72 alături de cinci blindate amfibii și un vehicul de infanterie.
Au urmat alte două blindate amfibii modernizate [MTLBM] pe șenile, una dintre ele fiind țintită cu o rachetă ghidate antitanc.
Camerele dronelor folosite în atac, dar și celor care survolau câmpul de luptă au surprins loviturile precise asupra convoiului care manevra în apropierea liniei frontului.
Siluetele negre ale tancurilor se văd traversând un câmp de luptă, după care apar învăluite de fum și de explozii.
„Coloana [rusă] a fost reperată în jurul orei 12:50. La ora 15:20 convoiul era distrus”, a scris canalul de Telegram Beluga din Ucraina.
Numărul pierderilor în personal militar nu este limpede, însă imaginile au stârnit reacții furioase pe canalele rusești pro-război.
„Cum vă puteți permite să pierdeți atât de mult echipament într-o zi, atât de mulți oameni? Prostie și incompetență crasă. Forțele armate [rusești] NU au vreo mare protecție împotriva dronelor inamice. Tot ceea ce instalează a fost de mult timp depășit și nu acoperă noile frecvențe ale inamicului. Problema necesită măsuri de urgență”, a comentat Romanov Light.
Trupele rusești continuă să se adune în grupuri mari pentru a ataca pozițiile ucrainene, în ciuda faptului că astfel devin o țintă facilă pentru drone, au comentat bloggerii militari ruși, potrivit raportului Institutului pentru Studii de Război (ISW).
În ultimele săptămâni, aceștia s-au mai plâns, dar nemulțumirile privind tacticile rusești par să fie în creștere.
Comentariile lor evidențiază felul în care, pe fondul unui impas pe câmpul de luptă în care niciuna din armate nu obține progrese decisive, dronele comerciale ieftine sunt desfășurate într-un mod extrem de eficient pentru a distruge un volum însemnat de echipament.
Bloggerii militari ruși au fost o sursă importantă de informații independente despre armata rusă, ei nesfiindu-se să critice ceea ce ei evaluează a fi erori tactice ale comandanților.
În ultimele săptămâni, Rusia a încercat să profite de stocurile scăzute de muniție ucrainene și de sprijinul tot mai scăzut al Occidentului pentru a lansa atacuri menite să străpungă apărarea Ucrainei, dar fără prea mult succes, acestea soldându-se cu pierderi importante de soldați.
Ucraina a apelat la drone pentru a supraveghea câmpul de luptă și ținti echipamente, atenuând astfel avantajele Rusiei în materie de forță de luptă și echipament și făcând foarte dificil tipul de atac masiv necesar pentru a trece de apărări.
Strategia de război propusă de Zalujnîi
Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, într-un editorial publicat joi de CNN, a argumentat că Ucraina ar putea obține un avantaj în fața Rusiei prin inovație pe câmpul de luptă și noi tehnologii.
El a enumerat trei obiective majore asupra cărora ar trebui să se concentreze eforturile ucrainen în 2024: un sistem prin care să fie furnizate forțelor armate mijloace de înaltă tehnologie, o nouă filozofie de instruire și de purtare a războiului care să țină seama de constrângerile în ceea ce privește mijloacele și modalitatea în care acestea pot fi desfășurate, precum și stăpânirea noilor capacități de luptă cât mai curând posibil.
„Pesemne că prioritatea numărul unu [în ceea ce privește noi mijloace de luptă care să creeze un avantaj Ucrainei-n.red]...este stăpânirea unui întreg arsenal de vehicule fără pilot și alte mijloace tehnologice (relativ) ieftine, moderne și foarte eficiente. Deja astfel de mijloace permit comandanților să monitorizeze situația de pe câmpul de luptă în timp real, ziua și noaptea, în toate condițiile meteorologice.
Acestea oferă informații în timp real, permițând ajustarea focului 24 de ore din 24, fără pauză - oferindu-ne capacitatea de a lansa lovituri de mare precizie împotriva țintelor inamice în poziții înaintate și în adâncime.
Noile operațiuni ar putea include crearea de câmpuri digitale, controlul radio-electronic al mediului sau o operațiune combinată cu drone de atac și mijloace cibernetice.
Astfel de operațiuni vor fi coordonate și desfășurate în cadrul unui concept și al unui plan unitar.
Obiectivul nu va fi întotdeauna axat exclusiv pe luptă. Acesta ar putea urmări diminuarea capacităților economice ale inamicului, izolarea sau uzura acestuia.
Operațiunile pot avea și obiective psihologice.
Acestea fiind spuse, pentru moment, prioritatea rămâne îmbunătățirea situației pe câmpul de luptă”, a scris Zalujnîi, care ar urma să fie demis de Volodimir Zelenski.
Sursa: adevarul.ro