Momentul în care Putin ar fi luat decizia să invadeze Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina la începutul lunii martie 2021, se arată într-un raport de investigație realizat de publicația online Viorstka, relatează RFE/RL și New Voice of Ukraine.
Înainte de invazie au existat multe speculații cu privire la decizia lui Putin FOTO ARHIVĂ
Potrivit raportului, bazat pe interviuri cu surse apropiate de guvernul de la Kremlin, Putin a luat decizia de a invada Ucraina după ce autoritățile ucrainene au confiscat activele și portalurile media controlate de politicianul ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk, în februarie 2021.
Din punctul de vedere al lui Putin, Medvedciuk și canalele sale de televiziune ucrainene erau „ca o punte și speranță de a rezolva cumva situația prin metode politice”. Medvedciuk a avut și el un rol pentru că îi vorbea în mod constant despre popularitatea de care se bucură și despre sentimentele pro-rusești din Ucraina.
„El i-a spus povești, a cheltuit banii pe care i-a primit pentru organizarea opoziției politice și nu a crezut că cineva îl va verifica vreodată”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului.
„A vorbit despre loialitatea (ucraineană) față de Rusia, înșelându-l efectiv pe Putin”.
Principalul susținător al invaziei a fost un apropiat al lui Putin, miliardarul Iuri Kovalciuk, au afirmat sursele citate în raport.
Un moment optim
Potrivit publicației Vyorstka, Kovalciuk l-a convins pe Putin că era momentul optim pentru a lansa invazia, deoarece Europa era paralizată de diviziuni interne.
Una dintre surse a dezvăluit publicației că Putin intenționa să includă o amenințare deschisă cu agresiunea armată la adresa Ucrainei în articolul său „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, publicat în iulie 2021, dar a renunțat în ultimul moment.
O altă sursă apropiată de administrația președintelui a dezvăluit că, în timpul reuniunii Clubului de discuții Valdai, în octombrie 2021, unul dintre oficialii de securitate ruși a confirmat în discuții private că Rusia urmărește schimbarea de regim în Ucraina. În decembrie 2021, sugerează o altă sursă, oficiali ruși de rang înalt a fost luată în considerare problema împărțirii Ucrainei între marile corporații: Statul rus sau corporațiile apropiate Kremlinului și-ar asuma fiecare responsabilitatea pentru dezvoltarea unei regiuni ucrainene.
Șoigu a susținut decizia
Publicația Vyorstka mai citează o persoană pe care a numit-o un „vechi prieten al lui Putin”, care a spus că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a susținut planul lui Putin, deoarece avea certitudinea că operațiunea militară va fi una rapidă, într-o manieră similară cu anexarea Crimeei ucrainene în 2014.
„El credea că Putin știa ceva ce el nu știa și, de fapt, nu se gândea că va fi un lucru mult mai serios decât anexarea Crimeei”, ar fi spus acesta.
„Putin a crezut sincer că regimul de la Kiev poate fi înlocuit rapid”, se arată în articol.
Mulți reprezentanți ai puterii nu au fost de acord, dar „ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu s-a opus - chiar s-a bucurat de decizia lui Putin”.
Un fost oficial de la Kremlin a declarat că aproape toți din elita politică și militară a Rusiei sunt împotriva războiului din Ucraina.
Potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite, până la jumătatea lunii aprilie, cel puțin 8.500 de civili ucraineni au fost uciși și peste 14.000 de civili au fost răniți de la declanșarea invaziei, în februarie 2022.
Sursa: adevarul.ro