Momentul în care o rachetă rusească lovește spitalul de copii din Kiev. Afirmațiile Rusiei, contrazise de experți VIDEO

Momentul în care o rachetă rusească lovește spitalul de copii din Kiev. Afirmațiile Rusiei, contrazise de experți VIDEO

Serviciul ucrainean de Securitate a identificat racheta care a lovit spitalul de copii Ohmatdit din Kiev drept o rachetă de croazieră Kh-101 lansată din aer. Portalul UNITED24 Media a publicat o înregistrare a momentului atacului, în timp ce mai mulți experți contrazic declarațiile Moscovei cum că instituția medicală nu a fost distrusă de o rachetă rusească.

Atacul rusesc cu rachete din 8 iulie s-a soldat cu cel puțin 37 de morți FOTO EPA-EFE

Atacul rusesc cu rachete din 8 iulie s-a soldat cu cel puțin 37 de morți FOTO EPA-EFE

Experții în război și arme contestă afirmațiile Ministerului rus al Apărării cum că nu ar fi atacat unitatea medicală. Lovitura, soldată cu cel puțin 41 de morți și peste 100 de răniți a stârnit indignare în Ucraina și la nivel internațional.

De altfel Serviciul de Securitate al Ucrainei a identificat racheta drept o rachetă de croazieră Kh-101 lansată de aer și a publicat imagini cu fragmente ale acesteia.

image

Spitalul a fost lovit ca parte a unui baraj de rachete lansat luni de Rusia.

image

„Declarațiile reprezentanților regimului de la Kiev cu privire la o presupusă lovitură intenționată cu rachete a Rusiei asupra țintelor civile sunt absolut neadevărate”, a postat Ministerul Apărării din Moscova o declarație pentru Telegram după ce au început să apară imagini.

Ministerul rus al Apărării a subliniat că fotografiile și înregistrările video ale atacului arată o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană care ar fi căzut peste spitalul de copii Ohmatdit din Kiev.

Analiștii de război au citat pe rețelele de socializate dovezile vizuale disponibile, pentru a argumenta împotriva afirmațiilor Rusiei.

„MOD face gaslighting (manipulare psihologică menită să facă pe cineva să se îndoiască de propria percepție a realității)", a comentat Dara Massicot, analist la Carnegie Endowment for International Peace, într-o postare pe X, însoțită de o filmare a atacului publicată de portalul United24 Media.

Massicot a adăugat că alte rachete rusești au lovit o uzină militară din apropiere.

Analiștii au apreciat că arma nu era o rachetă de apărare aeriană și nici o rachetă rusească avariată care să fi fost deviată de la curs. Racheta rusă nu a suferit nicio deteriorare vizibilă și nu prezentat semne că ar fi fost interceptată.

Fabian Hoffman, cercetător doctoral în cadrul Proiectului nuclear din Oslo, a stabilit, pe baza fotografiilor și înregistrărilor video că racheta era intactă, că evacuarea era normală, apropiindu-se într-un unghi abrupt.

„Zborul pare complet controlat", a subliniat el pe platforma X.

În plus, el a contestat evaluările conform cărora ar fi fost vorba de o rachetă sol-aer ucraineană, remarcând caracteristici precum motorul turbofan vizibil, aripile lungi din secțiunea mediană și botul tocit, indicând o rachetă de croazieră, spre deosebire de un interceptor.

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Moscova a lansat un atac aerian asupra mai multor orașe din Ucraina, dimineața, în timpul orelor de vârf, ucigând cel puțin 37 de persoane și rănind alte 170, relatează CNN.

Operațiunile de căutare și salvare au continuat marți, după ce bombardamentul la scară largă a lovit zone din capitală, precum și din Dnipro, Krivi Rih, Sloviansk și Kramatorsk.

Bilanțul morților include 27 de persoane, printre care patru copii, la Kiev, a anunțat marți Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina într-o actualizare, după ce trupul unui băiat a fost găsit sub dărâmături în districtul Sevcenkivski din capitala ucraineană. Două persoane au fost ucise și cel puțin alte 16 au fost rănite în atacul asupra spitalului Okhmatdit din Kiev.

Cel mai important centru medical pentru copiii cu boli grave

Instituția este cel mai mare centru medical pentru copii din Ucraina și a avut un rol esențial în tratarea copiilor cu boli grave din întreaga țară. În fiecare an, aproximativ 7 000 de intervenții chirurgicale - inclusiv tratamente pentru cancer și boli hematologice - sunt efectuate la spital, potrivit avocatului pentru drepturile omului din Ucraina, Dmitro Lubineț.

Două etaje ale spitalului au fost demolate, pe o suprafață de 400 de metri pătrați, a transmis serviciul de urgență, în timp ce ministrul sănătății din Ucraina, Viktor Liașko, a declarat că unitățile de terapie intensivă, departamentele de oncologie și unitățile chirurgicale au fost avariate.

Peste 600 de pacienți au fost evacuați, iar peste 100 au fost transferați în alte unități medicale, a precizat ministrul ucrainean, potrivit agenției de presă Ukrinform.

„Sarcina cheie este să scoatem oamenii din dărâmături și să oferim asistență celor la care putem ajunge, după ce i-am scos pe primii", a precizat acesta într-o postare pe Telegram.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii