
Momentul în care forțele ucrainene bombardează un buncăr în care se adăposteau „ofițeri ruși de rang înalt”
Forțele aeriene ale Ucrainei au lovit luni, 31 martie, un buncăr din orașul ucrainean Herson, în care se adăposteau militari ruși, cu ajutorul unui avion MiG-29 modificat și echipat cu muniție americană.
Raidul a dus la scăderea numărului de „ofițeri de rang înalt împreună cu echipamentul. Asemenea lovituri privează forțele inamice de un control clar și, de asemenea, demoralizează semnificativ unitatea militară”, a glumit un blogger ucrainean, potrivit Forbes.
Atacul aerian este ultimul dintr-o lungă serie de astfel de lovituri, în contextul în care Forțele Aeriene ale Ucrainei vin cu noi muniții și avioane.
„Forțele aeriene ucrainene au lovit un post de comandă subteran al rușilor. Ținând cont că acest gen de fortificații relativ sofisticate sunt destinate ștabilor și nu răcanilor, putem presupune fără teama de a greși că în interior se aflau niște ofițeri de rang înalt în momentul exploziei”, a comentat respectiva înregistare de pe X/Twitter un utilizator pro-ucrainean.
Este probabil ca fiecare dintre cele aproximativ 100 de avioane de luptă din inventarul Ucrainei – un amestec âde MiG-uri și Sukhoi-uri ex-sovietice, F-16 produse de compania Lockheed Martin care au aparținut Olandei sau Danemarcei, precum și Mirage 2000 ex-franceze – să fie echipat pentru bombardamente de precizie, folosind o gamă largă de bombe planante ghidate prin satelit și inerțial: GBU-39 și GBU-62 americane, Hammer franceze și, posibil, chiar un nou model ucrainean.
Bomba GBU-62 care a distrus buncărul rusesc din Herson, deși este fabricată în SUA, doar Ucraina o deține. În februarie 2022, fosta administrație Biden a echipat vechile avioane MiG și Suhoi cu bombe precise, care combină o bombă convențională de 226 de kilograme cu aripile noii GBU-39 și cu kitul de ghidare al muniției americane Joint Direct Attack Munition, care nu planează.
Așadar, bomba GBU-62, care valorează 50.000 de dolari, permite MiG-urilor Ucrainene să facă ceea ce a făcut Rusia cu rachetele balistice Iskander, care valorează aproape 3 milioane de dolari.
Sursa: adevarul.ro