Momente suprarealiste la Seul, unde baloane cu gunoi lansate de Coreea de Nord au aterizat pe complexul prezidențial sud-coreean
Baloane încărcate cu deșeuri trimise de Coreea de Nord au aterizat miercuri, 24 iulie, pe complexul prezidențial sud-coreean, au declarat pentru AFP responsabili ai securității, care au mobilizat echipe de intervenție chimică. Este pentru prima dată când sediul președinției sud-coreene, situat în centrul Seulului și protejat de zeci de soldați și de o zonă de interdicție aeriană, este lovit direct de unul dintre miile de baloane cu gunoaie lansate de Phenian începând din luna mai, în cadrul unui război de propagandă între cele două țări, scrie Le Figaro .
„Echipa de intervenție în caz de război chimic, biologic și radiologic a recuperat în siguranță baloanele de gunoi”, a declarat pentru AFP serviciul prezidențial de securitate.
„După investigație, rezultatele au confirmat că nu a existat niciun pericol sau contaminare a obiectului”, a adăugat acesta. Statul Major interarme sud-coreean avertizase cu privire la o nouă lansare de baloane nord-coreene, iar autoritățile de la Seul lansaseră o alertă miercuri dimineață. „Dacă găsiți baloane care au căzut la sol, nu le atingeți și anunțați cea mai apropiată unitate militară sau cel mai apropiat post de poliție”, au avertizat acestea.
Propagandă transmisă prin difuzoare
Aceasta a fost cea de-a zecea lansare de baloane de către Coreea de Nord către Sud în acest an, pe care regimul comunist a prezentat-o drept represalii pentru trimiterea de baloane încărcate cu propagandă de către militanții sud-coreeni.
În replică, Coreea de Sud a reluat duminică difuzarea de propagandă „la scară largă” prin difuzoare de-a lungul frontierei, vizând Nordul. De asemenea, Seulul a suspendat complet un acord militar menit să reducă tensiunile și a reluat exercițiile cu foc real pe insulele de la frontieră și în apropierea zonei demilitarizate care împarte peninsula coreeană. Difuzarea propagandei exasperează Phenianul, care a amenințat deja că va lansa atacuri de artilerie împotriva difuzoarelor din Sud.
Din punct de vedere tehnic, cele două Corei sunt încă în război, deoarece războiul dintre ele din 1950 până în 1953 s-a încheiat printr-un armistițiu și nu printr-un tratat de pace.