Momente de panică la o scufundare anterioară a submersibilului Titan. Probleme tehnice la 4.000 de metri adâncime

Momente de panică la o scufundare anterioară a submersibilului Titan. Probleme tehnice la 4.000 de metri adâncime

Noi mărturii cutremurătoare ies la iveală din timpul aventurilor anterioare ale submersibilului Titan.

Submersibilul Titan FOTO Profimedia

Submersibilul Titan FOTO Profimedia

Într-o expediție anterioară, echipajul a trecut prin momente de panică atunci când pilotul a observat că unul dintre propulsoarele submersibilului fusese montat invers.

La acel moment, vasul se afla deja la aproximativ 4.000 de metri adâncime și în apropierea epavei Titanicului. „Nu știu ce se întâmplă...”, poate fi auzit pilotul în timp ce încearcă să accelereze și observă că forța propulsoarelor nu poartă submersibilul înainte, ci îl fac să se învârtă la 360 de grade. „Mă învârt?”, întreabă el la un moment dat, iar răspunsul afirmativ din partea unei pasagere care plătise 250.000 de dolari pentru această expediție vine imediat.

Ea spune, apoi, că la acel moment, submarinul se afla deja în „câmpul de rămășițe” al Titanicului, o zonă mare între locul în care se află cele două jumătăți ale vasului – prova și pupa.

„Unul dintre propulsoare este montat invers. Tot ce pot să fac acum este să mă învârt în cerc”. Din această cauză, el încearcă să ia legătura cu vasul de control de la suprafață pentru a raporta problema. La suprafață, însă, ajutorul nu vine foarte repede – CEO-ul Stockton Rush încearcă să-și aducă aminte cum se manevrează maneta Logitech cu care era controlat submersibilului. La un moment dat, el recunoaște că „nu-și mai aduce aminte” care erau controalele și cere ajutor prin telefon pentru a „reconfigura” maneta.

După mai multe încercări eșuate, pilotul reușește, într-un final să găsească soluția (întoarce maneta la 90 de grade) și să continue expediția. Din noroc pur, ei reușesc să ajungă la epava Titanicului, dar așa cum a dovedit tragedia din această săptămână, expedițiile OceanGate erau un dezastru care aștepta să se întâmple, în condițiile în care măsurile de siguranță erau aproape inexistente, iar conducerea companiei vedea siguranța clienților săi ca pe ceva secundar.

Minisubmersibilul Titan, dispărut de duminică în Atlanticul de Nord, a suferit o „implozie catastrofală” în adâncurile oceanului, a anunțat joi Paza de Coastă a SUA. Cele cinci persoane care au urcat la bord sunt considerate decedate. Conform unei noi informații, un sistem militar ultrasecret de detectare acustică a înregistrat un zgomot puternic în apropierea locului descoperirii rămășițelor.

OceanGate Expeditions , o companie privată care folosește submersibile pentru expediții la mare adâncime, a postat recent pe rețelele de socializare că una dintre expedițiile sale este „în curs”. Compania, care nu a comentat informațiile despre dispariție, percepe oaspeților 250.000 de dolari pe loc în expediția sa de 8 zile pentru a vedea epava. Aceasta prezintă călătoria cu submersibilul său din fibră de carbon drept „o șansă de a ieși din viața de zi cu zi și de a descoperi ceva cu adevărat extraordinar”.

Epava Titanicului

Epava Titanicului

Celebra epavă a Titanicului se află la 3.800 de metri adâncime, pe fundul Atlanticului. Se află la aproximativ 600 km (370 mile) în largul coastei Newfoundland, Canada.

Vasul de pasager i, care a fost cea mai mare navă a vremii, a lovit un iceberg în timpul călătoriei inaugurale de la Southampton la New York în 1912. Din cei 2.200 de pasageri și membri ai echipajului aflați la bord, peste 1.500 au murit.

Titanicul a fost explorat pe scară largă de când epava a fost descoperită în 1985.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!