Moment istoric: mostrele de rocă de pe asteroidul Bennu vor fi arătate omenirii VIDEO
NASA va prezenta mostrele de praf aduse de pe asteroidul Bennu de către misiunea Osiris Rex. Mare parte din ele vor fi analizate de generațiile viitoare, când vor exista aparate de analiză și mai performante.
Capsula care a ajuns pe Terra pe 24 septembrie are mai multe containere ce a trebuit a fi deschise meticulos, pentru ca materialul adus de la sute de milioane de kilometri, de pe asteroidul Bennu, să nu fie contaminat.
"Am plâns ca un bebeluș în elicopter când am auzit că parașuta s-a deschis și că ne apropiem pentru o aterizare ușoară", a declarat investigatorul principal al Osiris-Rex, Dante Lauretta.
Analizele au fost făcute la Johnston Space Center al NASA, în Houston. Imediat după ce a ajuns pe Terra, capsula cu mostrele a fost ținută pentru scurt timp într-o cameră sterilă la o bază militară din statul Utah.
Sonda NASA atinge asteroidul Bennu captura video
Doar o mică parte dintre mostre vor fi studiate în SUA sau oferite laboratoarelor de cercetare din alte părți ale lumii, restul mostrelor fiind păstrat pentru a fi analizat de generațiile viitoare, când vor exista aparate de analiză și mai performante.
NASA dorește să afle mai multe despre obiect, pentru că acesta are șanse minime de a ne lovi planeta în următorii 300 de ani.
Studiul asteroizilor ar putea să permită oamenilor de știință să înțeleagă mai bine formarea sistemului solar și modul în care Pământul a devenit locuibil. Asteroizii precum Bennu ar fi putut aduce pe Pământ compușii care au permis ulterior nașterea vieții, sunt de părere unii cercetători.
Ce este Bennu
Bennu, descoperit în 1999, este un corp ceresc valoros fiindcă se estimează că mineralogia și compoziția chimică au rămas neschimbate față de începuturi.
Numele Bennu a fost dat asteroidului în 2013, de un copil de nouă ani din North Carolina, care a câștigat concursul denumit „Name that Asteroid!”. Bennu era, la vechii egipteni, un zeu al soarelui, creației și renașterii.
Sursa: adevarul.ro