MOMENT CRUCIAL/Va fi SPULBERAT Iohannis?
Decizia presedintelui Klaus Iohannis de a respinge Codul Fiscal - in absenta unei comunicari exemplare - risca sa devina piatra de moara a PNL in campania din 20016 si un moment de cotitura in cariera sa politica. Victor Ponta si PSD au intampinat gestul cu istericale gen Tsipras. Incurajat de modelul grecesc, premierul a intins un deget acuzator catre dusmanul din exterior: "Este o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor României pe care dl. Iohannis trebuie să o aplice cu orice risc (ceea ce nici măcar Traian Băsescu nu ar fi făcut vreodată)".
Norocul lui Iohannis ar putea fi insa tocmai tragedia Greciei, o tara aruncata in aer de iresponsabilii de la Syriza, criza urmarita si inteleasa perfect de orice roman cu minim discernament. Ponta propune, in esenta, sa traim ca grecii: taiem taxe, marim salarii, taiem de la investitii fara sa stim daca nu cumva tot acest dezmat ne va costa scump.
Marele risc este ca deficitul sa explodeze, sa sara de cele 3% asumate prin pactul de guvernanta fiscala. Pentru a consuma mai mult decat producem vom intinde mana dupa noi imprumuturi. Filmul asta l-am vazut si se termina prost. Apoi, dupa festinul grecesc incheiat cu o indigestie europeana nimeni nu mai are chef sa incurajeze traiul pe vatrai pe banii altora.
Bairamul propus de Ponta&PSD prin Codul Fiscal risca se genereze distorstiuni majore de sistem fara o minima prudenta in relaxarea taxelor. Altfel, tara intra in spirala populismului (care da mai mult ca tot vine campania) iar nota de plata o achita in final tot poporul, dar cu dobanzile si costurile suplimentare aferente. Politicienii nu dau din buzunar lor cand desfac larg baierile bugetului inainte de anul electoral. De vazut daca alegatorii, cetatenii romani au inteles costurile iresponsabilitatii, vazand cum s-a prabusit o tara ca Grecia. E usor sa-i dai poporului iluzia prosperitatii pentru cateva luni sau cativa ani, dar e mai greu s-o poti sustine pe termen lung. Cu cat minciuna se prelungeste mai mult, cu atat trezirea la realitate e mai dureroasa. Cel putin atat am invatat de la greci.
De notat ca pachetul de masuri in ansamblu din Codul Fiscal - anumite masuri pot fi adoptate punctual fara mari dezechilibre si sunt asteptate de mediul de afaceri - nu este sustinut nici de Comisie, nici de FMI, nici de BNR. Efectele unor masuri abrupte cum ar fi reducerea TVA la alimente la 9%, adica mai mult de jumate, sau reducerea TVA de la 24% la 19% trebuie masurate in timp inainte de adopta alte masuri de relaxare fiscala cu impact bugetar major sau macar etapizate.
Klaus Iohannis se mira in gura mare, in urma cu doua zile, la BNR, ca nu intelege "cum s-a strecurat aprecierea ca ar revolutiona finantele prin simpla reducere a unor impozite". E simplu, printr-o comunicare intensa din partea PSD. In contrapartida, PNL nu doar ca n-a avertizat asupra riscurilor, dar a si votat in Parlament la zece maini alaturi de PSD Codul Fiscal. Azi, liderii liberali sunt nevoiti sa spuna ce n-au fost in stare la momentul potrivit, in Parlament. Dimpotriva, cativa liberali cedeaza tentatiei populismului si tipa ca taxele trebuie sa scada, in loc sa repare ce se mai poate.
Asta i se poate reprosa presedintelui Iohannis: ca nu si-a justificat mai bine decizia de a intoarce Codul Fiscal printr-o ampla campanie de comunicare cel putin la fel de sustinuta. Dar si asta e dificil de realizat cand ai partener un partid cel putin la fel de populist ca PSD cand e vorba de adoptarea unor masuri economice.
De apreciat, in schimb, pozitia PMP, partidul fostului presedinte Traian Basescu. Acestia se puneau incolona lejer in corul populismului, dar n-au facut-o. Basescu stie ce inseamna sa iei decizii nepopulare, ce inseamna sa inoti impotriva curentului. Din minima solidaritate, PMP-ul lui Basescu a adoptat pozitia corecta, acuzand Guvernul Ponta ca impinge tara intr-o aventura de tip grecesc.
Respingerea Codului Fiscal nu va avea nici pe departe impactul taierii salariilor 25%. Nimeni nu simte la buzunar ceva, cum s-a intamplat in urma cu cinci ani. Dar in mod cert tema va fi exploatata politic de PSD cel putin cat Victor Ponta va fi prim-ministru. Acest om este dispus sa sacrifice tara pentru a se salva, arunca in lupta orice tema, compromite orice masuri (cum a facut si cu majorarea salariilor demnitarilor) pentru a castiga puncte si recupera terenul pierdut din cauza anchetei penale.
Cu sau fara Ponta, PSD va exploata la maxim aceasta tema in mod previzibil mai ales in campania electorala de anul viitor. Va fi probabil principala linie de atac impotriva lui Klaus Iohannis si PNL. Daca nu explica in mod convingator publicului de dimineata pana seara de ce a trebuit respins acest Cod Fiscal, si nu anumite masuri punctuale, opozitia isi va consolida reputatia de fanatici ai austeritatii, iar Klaus Iohannis se va trezi portretizat chiar mai rau decat Traian Basescu pe motiv ca mai e si neamt de-al Angelei Merkel.