Moment-cheie în alegerile din SUA: Prima întâlnire faţă în faţă între Donald Trump şi Kamala Harris. Reguli pentru dezbatere
Fostul preşedinte Donald Trump şi vicepreşedintele Kamala Harris se vor confrunta marţi seara în prima lor dezbatere pentru alegerile din 2024, la ABC News. Cu doar câteva săptămâni înainte de ziua alegerilor, dezbaterea este o ocazie crucială pentru ambii candidaţi de a încerca să influenţeze votanţii indecişi în cursa din noiembrie, care se anunţă foarte strânsă, scrie Digi24 .
Dezbaterea este o şansă pentru Kamala Harris - care a devenit candidatul democrat după ce preşedintele Joe Biden a părăsit cursa în urma prestaţiei sale slabe la dezbaterea din iunie - şi Trump de a-şi explica politicile cu privire la probleme-cheie. Este prima dată când cei doi se vor întâlni față în față.
Dezbaterea găzduită de ABC News va avea loc în Philadelphia, la National Constitution Center (Centrul Constituţiei Naţionale), marţi, 10 septembrie, la ora locală 21.00 (miercuri, ora 4:00, ora României), potrivit News.ro.
Prezentatorul şi editorul şef al emisiunii „World News Tonight”, David Muir, şi prezentatoarea ABC News Live „Prime”, Linsey Davis, vor fi moderatori.
Atât Harris, cât şi Trump au acceptat regulile dezbaterii, care includ faptul că microfoanele lor vor fi închise atunci când timpul aparţine altui candidat.
Asul din mâneca lui Trump
Însă dezbaterile prezidenţiale americane nu sunt câştigate pe politică, scrie corespondenta specială a BBC în SUA, Katty Kay, care a urmărit şase alegeri prezidenţiale americane şi spune că nu a văzut niciodată o dezbatere în care un candidat să iasă învingător doar pentru că a făcut o propunere politică remarcabilă.
Desigur, moderatorii ABC News de la dezbaterea de marţi le vor adresa lui Donald Trump şi Kamala Harris întrebări serioase despre reduceri de taxe şi politică externă. Însă telespectatorii se concentrează întotdeauna asupra momentelor în care un candidat are o replică care îi sare în ochi, îşi enervează cumva adversarul sau, pur şi simplu, pare mai stăpân pe situaţie.
Acesta este probabil motivul pentru care, potrivit unui consilier al lui Trump, fostul preşedinte nu şi-a petrecut timpul de pregătire perfecţionând politicile pe care le va susţine. În schimb, el „a pus la punct teatralitatea prestaţiei sale”. Iar dacă există un lucru pe care Donald Trump îl înţelege bine, atunci acesta este publicul de televiziune.
Pentru Kamala Harris, acest lucru reprezintă o problemă. Este greu să devii un interpret de clasă mondială în câteva săptămâni, iar ea nu a avut prea mult timp de repetiţii pentru acest spectacol. Donald Trump a fost pe scena unei dezbateri prezidenţiale de cinci ori. Pentru Harris, acesta este debutul său.
Cum s-a pregătit Kamala Harris
Spre deosebire de adversarul său, Kamala Harris şi-a petrecut ultima săptămână refugiată într-un hotel din Pennsylvania, cufundată în cărţi de politică - dar echipa sa a încercat, de asemenea, să o pregătească pentru a câştiga şi bătălia vizuală.
Se pare că echipa lui Harris a construit o scenă TV fictivă - complet echipată cu un podium de dezbatere şi iluminare adecvată. Consilieri de top sunt în picioare şi joacă rolul lui Donald Trump (unul dintre ei ar fi îmbrăcat chiar în costumele groase şi cravatele roşii - obiecte vestimentare specifice lui Trump). Toate acestea sunt menite să o facă pe Kamala Harris să se simtă confortabil cu teatrul.
De asemenea, au revăzut ore întregi de înregistrări video de la toate dezbaterile lui Trump, pentru a vedea care sunt piesele care funcţionează bine împotriva lui şi care nu funcţionează.
Dacă vicepreşedinta spera la o explozie de veşti bune de ultim moment pentru a potoli orice teamă de scenă, nu a avut parte de ea. Un sondaj New York Times din această săptămână i-a zguduit pe democraţi. Sondajul a arătat o cursă umăr la umăr între cei doi candidaţi, dar o parte considerabilă a alegătorilor au declarat că nu cred că ştiu suficient despre Kamala Harris.
Un strateg democrat a trimis un mesaj pentru a spune că sunt nervoşi cu privire la dezbatere, deoarece au simţit că Harris a fost timidă într-un interviu recent pentru CNN. Întrebaţi oricare dintre republicanii pe care Trump i-a demolat în dezbaterile primare din 2016 şi vă vor spune cu siguranţă că „ezitarea” nu este o strategie câştigătoare împotriva lui, spune corespondenta BBC.
Întrucât publicul american ştie mult mai multe despre Trump decât despre Kamala Harris, miza pentru aceasta pare mai mare marţi seara.
O abordare pe care ar putea să o adopte în încercarea de a câştiga această dezbatere va fi să facă tot posibilul pentru a se asigura că Donald Trump o pierde.
Echipa ei vrea să îl zdruncine, să îl facă să fie cea mai „trumpistă” versiune a sa. Ei speră că, dacă telespectatorii îl vor vedea comportându-se urât, aşa cum a făcut într-o dezbatere din 2020 împotriva lui Joe Biden, acest lucru îl va costa sprijinul.
Tocmai de aceea, Harris ar putea folosi cuvinte declanşatoare precum „vechi/bătrân” (idei vechi, poveste veche) şi „mic/limitat” (gândire limitată, convingeri limitate) ca modalitate de a-l înţepa, pe baza faptului că Trump este conştient că este candidatul mai în vârstă, iar referirile la mărime par să-l irite.
Dar va fi dificil să-l determine să facă întreruperi nepoliticoase în această dezbatere, deoarece microfoanele candidaţilor vor fi dezactivate atunci când nu este rândul lor să vorbească.
„Până când nu vom vedea ce se întâmplă pe scenă, este greu de stabilit cum arată o victorie pentru oricare dintre candidaţi. Dezbaterile sunt imprevizibile. Întrebaţi-l pe Joe Biden”, conchide corespondenta BBC.
Regulile convenite penru dezbatere:
- Dezbaterea va dura 90 de minute, cu două pauze publicitare.
- Cei doi moderatori aşezaţi vor fi singurii care vor pune întrebări.
- Marţi, 3 septembrie, a avut loc o tragere la sorţi virtuală pentru a stabili locul pe podium şi ordinea declaraţiilor finale; fostul preşedinte Donald Trump a câştigat tragerea la sorţi şi a ales să aleagă ordinea declaraţiilor. Fostul preşedinte va oferi declaraţia de încheiere, iar vicepreşedintele Harris a selectat poziţia podiumului pe ecran (stânga scenei).
- Candidaţii vor fi prezentaţi de moderatori.
- Candidaţii intră, în momentul prezentării, din părţi opuse ale scenei; partidul în exerciţiu va fi prezentat primul.
- Nu există declaraţii introductive; declaraţiile finale vor dura două minute pentru fiecare candidat.
- Candidaţii vor sta în spatele unui prezidiu pe durata dezbaterii.
- Recuzita sau notiţele scrise în prealabil nu sunt permise pe scenă.
- Niciun subiect sau întrebare nu va fi împărtăşit în prealabil cu echipele de campanie sau candidaţii.
- Candidaţii vor primi un pix, un bloc de hârtie şi o sticlă cu apă.
- Candidaţii vor avea la dispoziţie două minute pentru răspunsuri la întrebări, două minute pentru replici şi un minut suplimentar pentru întrebări suplimentare, clarificări sau răspunsuri.
- Microfoanele candidaţilor vor fi active doar pentru candidatul căruia îi vine rândul să vorbească şi vor fi închise atunci când timpul aparţine celuilalt candidat.
- Candidaţilor nu li se va permite să îşi pună întrebări unii altora.
- Personalul de campanie nu poate interacţiona cu candidaţii în timpul pauzelor publicitare.
- Moderatorii vor încerca să pună în aplicare acordurile de timp şi să asigure o discuţie civilizată.
- Nu va exista public în sală.