Moldovenii din străinătate votează masiv. Prezența la vot a diasporei, mult mai mare față de prezidențialele anterioare

Moldovenii din străinătate votează masiv. Prezența la vot a diasporei, mult mai mare față de prezidențialele anterioare

Peste 198.000 de moldoveni aflați în străinătate și-au exercitat dreptul de vot până la ora 19:00, numărul depășind deja pe cel de la scrutinul prezidențial din 2020, când au fost înregistrate în total peste 149 de mii de voturi, potrivit datelor CEC.

Aproape 200.000 de moldoveni au votat în străinătate până la ora 19:00. FOTO: Facebook

Aproape 200.000 de moldoveni au votat în străinătate până la ora 19:00. FOTO: Facebook

,,În continuare se votează masiv la unele secții de votare din Belgia, Germania, Marea Britanie, România, Federația Rusă”, a declarat șefa Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman, în timpul briefing-ului de la ora 19:00.

Potrivit președintei CEC, cel mai activ s-a votat în cele două secții de votare deschise la Moscova, unde și-au exercitat dreptul de vot peste 3230 și, respectiv, 3140 de moldoveni.

Pe locul doi este București, unde peste 2460 de alegători au participat la dublul scrutin. Capitala României este urmată de localitatea Padova din Italia, cu peste 2450 de alegători și orașul italian Brescia, cu circa 2400 de voturi.

Mai aproape de Europa

În preajma mai multor secții de votare din străinătate s-au format rânduri imense de oameni, iar mulți dintre ei susțin că și-au votul pentru ca țara lor să ,,mai aproape de Europa”.

,,Hai, Diaspora, la vot că secția de votare e goală! Amintiți-vă cu câți bani și în ce condiții ați venit în Europa cu 20 ani în urmă pentru un trai mai ușor pentru copiii voștri! Acum nu uitați și de viitorul nepoților și nu permiteți să se întoarcă roata să vă repete soarta; asigurați-le cerul senin de asupra capului!”, a îndemnat moldoveanca Inga Sîrbu pe Facebook.

,,Astăzi deja nu mai este de glumit! Astăzi ieșim și votam! Bravo diaspora, deja Italia, Germania, Anglia ne dau exemplu și stau la cozi pentru un vot către viitor! Hai și în țară, hai tineretul. Acum este momentul nostru! De mâine glumim, dar cu un picior mai aproape de Europa! Ieșim masiv la vot, hai că se poate!”, a scris un alt internaut pe aceeași rețea socială.

Aduși organizat la votul din Rusia

Cozi imense sunt și la cele două secții de votare deschise la Moscova, iar premierul Dorin Recean a afirmat că electoratul moldovean a fost transportat organizat, fiind remunerat pentru vot.

„Vedem o organizare a transportului electoratului la Moscova. Am atenționat autoritățile ruse că este ilegal să întreprinzi astfel de acțiuni”, a declarat prim-ministrul moldovean.

Zilele trecute, Ministerul moldovean al Afacerilor Externe (MAE) a avertizat că în Rusia ar urma să aibă loc transportarea organizată a alegătorilor moldoveni pentru a crea impresia unor aglomerații la secțiile de vot din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova.

,,Diaspora, jos pălăria!”

Maia Sandu, care aspiră la un nou mandat prezidențial, a apreciat mobilizarea mare a diasporei printr-un scurt mesaj publicat pe internet.

,,Diaspora, jos pălăria!”, a notat candidatul PAS la alegerile prezidențiale.

Iar reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE)au menționat că: ,,Mobilizarea diasporei reflectă dorința de a contribui la viitorul țării, chiar dacă locuiesc în afara granițelor. Autoritățile au făcut eforturi pentru a facilita accesul la vot prin deschiderea unui număr mai mare de secții de votare în străinătate.Diaspora continuă să demonstreze un nivel crescut de implicare și participare, exprimându-și opiniile prin vot în diverse țări”.

Atât pentru referendumul republican constituțional, cât și pentru alegerile prezidențiale sunt deschise în data de 20 octombrie 234 de secții de votare în străinătate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „E cea mai sigură bancă. Nu are cum să intre în faliment” / Gigi Becali a dezvăluit unde își ține banii

2 AUDIO Nelu Tãtaru, victima unei răfuieli locale? Stenograme care dau de gândit...

3 Foarte interesante amănunte...

4 17 octombrie, a doua cea mai sângeroasă zi pentru Rusia de la începutul invaziei în Ucraina

5 Povestea din spatele uriașului „cimitir” de mașini Tesla. Sute de vehicule electrice zac pline de praf într-un port