Moldovenii din Rusia vor sa revină acasa de frica războiului

Moldovenii din Rusia vor sa revină acasa de frica războiului

Speriați că vor fi atrași în războiul rus din Ucraina, mai mulți moldoveni aflați în Federația Rusă vor să revină acasă, potrivit șefului diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu.

Bărbații din Rusia au început să iasă din țară, după anunțul privind mobilizarea parțială FOTO Arhiă

Bărbații din Rusia au început să iasă din țară, după anunțul privind mobilizarea parțială FOTO Arhiă

După ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat despre mobilizarea parțială, ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a înregistrat un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova care vor să revină acasă din Rusia pentru ca ,,nu doresc să fie atrași în război”, potrivit ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care însă nu a venit cu o cifră în acest sens.

,, În ultimele două săptămâni, am înregistrat un număr sporit de cetățeni ai Republicii Moldova care doresc să revină în Republica Moldova din Federația Rusă. Acum aproximativ zece zile am anunțat că vom menține pe perioada weekendului deschis Consulatul nostru din Moscova, pentru a face față acestui număr sporit de titluri de călătorie. Cetățenii Republicii Moldova, indiferent de unde se află, nu vor să fie atrași în acest război”, a notat oficialul.

Potrivit lui Nicu Popescu, nu sunt cifre, deocamdată, cu privire la înrolarea moldovenilor în armata rusă.

„Evident situația este mai complicată pentru cei ce dețin și cetățenia Federației Ruse și se află în Rusia, ei sunt obligați să se conformeze cadrului legislativ din țara în care se află, inclusiv în ceea ce ține de mobilizare. La această etapă, nu avem date agregate pe care le putem anunța public referitor la recrutare, dar aici vreau să amintesc că este ilegal pentru cetățenii Republicii Moldova să fie angajați în mercenariat”, a mai declarat Nicu Popescu.

Am încercat să aflăm câți cetățeni ai Republicii Moldova au revenit din Rusia, însă reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au declarat că nu dețin astfel de date : ,, Nu avem așa date, fiindcă nu avem frontiera comună cu Rusia și nici rute directe din Rusia”, a declarat ofițerul de presă al IGPF, Raisa Novițchi, pentru Adevărul.

În data de 21 septembrie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat o mobilizare partială în țară, într-un mesaj video înregistrat cu o zi mai devreme.

El a susținut că „Vestul vrea să distrugă țara”, iar scopul Rusiei este de a elibera de neonaziști Donbasul și teritoriile Herson, Zaporojie. „Politica intimidării împotriva rușilor devine tot mai mare”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a confirmat, într-o intervenție întregistrată, că mobilizarea parțială îi va implica pe cei care au experiență militară. Aproximativ 300.000 de astfel de persoane vor fi chemate sub arme.

Rusii încearcă să fugă de război

Prin urmare, rușii au căutat modalități de a fugi din țară. Potrivit datelor Googke Trends, căutarea pentru a fugi din țară a devenit foarte populară în Rusia după 20 septembrie după ce presa rusă a informat că președintele rus Vladimir Putin intenționează să decreteze mobilizarea generală.

Căutările au explodat pe Google Rusia pentru expresii precum „mobilizare”, „cum poți pleca din Rusia”, „cum poți pleca din Rusia 2022”, „adresarea lui Putin”, „cum poți scăpa de armată”.

Parlamentul Rusiei a adoptat și o lege ce înăsprește pedepsele pentru o serie de infracțiuni, precum dezertarea, deteriorarea proprietăților militare și nesubordonarea, dacă acestea sunt comise în timpul mobilizării militare sau în situații de luptă, transmite REUTERS.

Legea, adoptata de camera inferioară a parlamentului, Duma, survine pe fondul dezbaterilor din Rusia cu privire la o posibilă mobilizare generală – un demers ce ar putea duce la escaladarea semnificativă a conflictului din Ucraina.

Noua lege introduce pentru prima dată în codul penal noțiunile de „mobilizare”, „lege marțială” și „perioadă de război”, notează Interfax.

Modificările aduse Codului penal al Federației Ruse introduc o serie de articole noi, în special „predarea voluntară”. Cei care se predau riscă între trei și zece ani de închisoare, asta dacă nu există și indicii de înaltă trădare.

Potrivit proiectului, plecarea neautorizată dintr-o unitate militară în perioade de mobilizare și de lege marțială va fi pedepsită mai aspru: pentru o absență de la două la 10 zile – o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, și nu de până la un an, cum era înainte; absența de la 10 zile la o lună – până la șapte ani de închisoare; părăsirea unității pentru o perioadă mai mare de o lună – de la 5 la 10 ani într-o colonie penitenciară.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”