Moldovenii din Occident ar putea salva Republica Moldova. Rezultatele la referendumul privind integrarea în UE după numărarea a a 98,33% de procese verbale

Moldovenii din Occident ar putea salva Republica Moldova. Rezultatele la referendumul privind integrarea în UE după numărarea a a 98,33% de procese verbale

Datele actualizate constant de Comisia Electorală Centrală pe siteul său sugerează că votul alegătorilor din diaspora schimbă rezultatele inițiale, dar nu este limpede cât de decisivă va fi schimbarea.

După numărarea a 98,33% de procese verbale, pentru opțiunea „DA” au votat 50,03% (730.832 de voturi), dintre alegători. iar pentru „NU” – 49.97% (730.088 de voturi). Numărătoarea sugerea că opțiunile pentru „DA” au o ușoară tendință de creștere, reflectând probabil venirea rezultatelor din diaspora occidentală.

Peste 1,55 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova au votat duminică /FOTO:Arhiva

Peste 1,55 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova au votat duminică /FOTO:Arhiva

Rezultatele parțiale la prezidențiale, după numărarea a 98,29% din procesele verbale ale secțiilor de votare, sugerează inevitabilitatea turului II la scrutinul prezidențial care ar urma să aibă loc pe 3 noiembrie.

Atunci, moldovenii vor avea de ales între Maia Sandu și candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo.

Actualmente, Sandu conduce cu 41,92% din voturi, urmată de Stoianoglo (26,35%). Pe locul trei se află Renato Usatîi cu 13,73%. Clasamentul este completat de Irina Vlah (5.46%) și Victoria Furtună (4,52%).

Peste 1,55 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova au votat duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE a țării, o prezență record de peste 51,5%. Comparativ, la alegerile prezidențiale din 2020, prezența la vot a fost, în primul tur, de 48,54%.

Conform datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, 54,5% dintre votanți au fost femei și 45,4% au fost bărbați.

Din totalul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au participat la vot peste 46,45%. Pentru alegerile din acest an au fost deschise 1.988 de secții de votare în țară, inclusiv 30 în Zona de Securitate pentru moldovenii stabiliți în stânga Nistrului. Peste hotare au fost deschise 234 de secții de votare, iar unii moldoveni încă votează la această oră, conform TV8.md. Comparativ, la alegerile din noiembrie 2020, prezența în primul tur a fost de 48,54% în primul tur și de 52,78% în turul doi, confom alegeri.md.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „E cea mai sigură bancă. Nu are cum să intre în faliment” / Gigi Becali a dezvăluit unde își ține banii

2 BREAKING Maia Sandu, victorie zdrobitoare în Republica Moldova

3 O creatoare OnlyFans s-a culcat cu 158 de bărbați în două săptămâni. Mama sa îi face curățenie în dormitor după filmări

4 LIVE Lovitură de teatru pentru Rusia la Chișinău! Voturile din Diaspora schimbă rezultatele referendumului! / Maia Sandu conduce cu 41,8% în primul tur …

5 Francis Fukuyama / „Putin a folosit tactica «salamului». Singura opțiune de victorie e ca armata ucraineană să ocupe Moscova și să-l detroneze”