Moldova spune că se va alătura majorității sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Moldova spune că se va alătura majorității sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Conform viceprim-ministrului moldovean și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, în viitorul apropiat Chișinăul va prezenta detaliile noilor decizii.

Nicolae Popescu. Foto: https://mfa.gov.md/ro/content/nicu-popescu

Nicolae Popescu. Foto: https://mfa.gov.md/ro/content/nicu-popescu

Moldova intenționează să se alăture majorității măsurilor restrictive pe care UE le-a introdus împotriva Rusiei în viitorul apropiat. Vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, a anunțat vineri acest lucru jurnaliștilor.

"Nivelul nostru de aderare la sancțiunile UE [împotriva Federației Ruse] va crește semnificativ în viitorul apropiat. <...> În aceste zile reevaluăm o serie de decizii luate și vom prezenta detaliile în viitorul apropiat", a spus el ca răspuns la întrebarea ce i-a fost adresată despre motivele nealinierii la toate restricțiile UE introduse împotriva Rusiei.

Potrivit acestuia, anterior Chișinăul și Bruxelles-ul au convenit că Moldova nu va adera imediat la măsurile restrictive. Acest mecanism este în prezent în curs de revizuire, se elaborează noi reglementări pentru instituții, a explicat Popescu.

Anterior, Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a spus că Chișinăul nu se alătură sancțiunilor occidentale, deoarece acestea vor lovi republica în sine mai mult decât Rusia. Totodată, ea a subliniat că băncile și transportatorii aerieni din Republica Moldova respectă aceste sancțiuni, iar guvernul nu va ajuta Federația Rusă să le ocolească în ceea ce privește comerțul. Potrivit acesteia, principalul interes comercial al Moldovei în Rusia se rezumă la cumpărarea de gaze ieftine.

Moldova a semnat un acord de asociere cu UE în 2014, asumându-și o serie de obligații. În special, Chișinăul ar trebui să alinieze legile locale cu standardele UE și să-și coordoneze politica externă. În schimb, republica a primit un regim simplificat de vize și asistență financiară din partea UE și a fost creată o zonă de liber schimb.

Anul trecut, Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, au depus o cerere pentru statutul de candidat la UE, care a fost aprobată pentru Chișinău și Kiev.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...