Moldova speră să primească gaze din Azerbaidjan prin România
Partidul de guvernământ din Republica Moldova consideră că gazul din România către Moldova poate fi furnizat prin gazoductul Iași-Ungheni, care a fost construit cu ajutorul UE în 2014.
Foto: Arhiva Adevărul
Moldova se așteaptă să primească gaze din Azerbaidjan prin România, grație unui acord semnat de compania petrolieră azeră SOCAR și româna Romgaz SA, a anunțat vineri președintele Parlamentului Republicii Moldova, șeful Partidului Acțiune și Solidaritate, la guvernare, Igor Grosu, la TVR Moldova .
"În cadrul acestui acord, gazul din Azerbaidjan va trece prin Turcia către gazoductul Transbalcanic și în România. Acest lucru va permite Moldovei să-l cumpere. Vom folosi această sursă suplimentară de gaz", a spus Grosu. Potrivit acestuia, gazul din România în Moldova poate fi furnizat prin gazoductul Iași-Ungheni, lung de 43,2 km, care a fost construit cu ajutorul UE încă din 2014 și nu a fost folosit în toți acești ani. Grosu a precizat că republica, dacă prețul este favorabil, îl va putea pompa în depozitele subterane ale țărilor vecine, întrucât nu are propriile sale depozite de gaz.
Capacitatea de debit a gazoductului din România este de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, în timp ce republica, împreună cu Transnistria nerecunoscută, consumă până la 3 miliarde de metri cubi din acest combustibil.
Marea majoritate a moldovenilor - 67,2% - consideră că președintele Maia Sandu trebuie să meargă la Moscova pentru a negocia cu conducerea rusă prețuri favorabile la gaze pentru țară. Acestea sunt datele unui sondaj de opinie publică realizat în ianuarie cu ajutorul companiei sociologice din UE, CBS-Research.
În Moldova, de-a lungul anului, tarifele la gaze pentru consumatori au crescut de șapte ori, pentru energie electrică - de trei ori, pentru alimentarea cu apă - de două ori. Vara trecută, la Chișinău și în alte orașe au început proteste antiguvernamentale în masă, ai căror participanți cer demisia lui Sandu și a guvernului Nataliei Gavrilița. Participanții lor acuză autoritățile că nu pot face față creșterii prețurilor, o inflație record în ultimii 20 de ani, care s-a ridicat la 34% pe bază anuală.
Conducerea țării a fost criticată pentru refuzul de a negocia prețuri mai bune la gaz cu Rusia și pentru „declarațiile militariste” pe fundalul conflictului ucrainean și pentru presiunea politică asupra reprezentanților opoziției.
Sursa: adevarul.ro