Moise Guran: E GROASĂ, fraților, când șefa DNA face APEL la POPOR!
A fost Codruța Kovesi la Interviurile EuropFM. Supăratăăăă! Nu-i vorba, mie tot timpul mi se pare că doamna Kovesi ori vine de la o înmormântare ori se duce la una, dar de data asta, vorbind cu Anca Grădinaru despre perspectiva ca însăși Curtea Constituțională să scape sute de corupți, mi s-a părut că doamna Kovesi clocotește. De la un moment dat nici n-a mai pus altfel problema, s-a adresat direct cetățenilor căci da, de acum nu prea mai pare a fi altă cale.
Senatoarea Jipa, cea care l-a dat cu mir pe Dan Șova să-i ajute și lui Dumnezeu la imunitate, a bătut din picior și în final și-a dat demisia din partid, reproșându-le colegilor că merită de 12 ani să ajungă și ea judecător la Curtea Constituțională. Peste două luni se schimbă trei judecători și doi dintre ei vor fi numiți de actualii parlamentari.
La Europa FM, Codruța Kovesi a explicat că abuzul funcționarului nu e nici pe departe o infracțiune măruntă, o greșeală făcută de un funcționar prost, ci o faptă gravă, făcută cu intenție, inclusiv la achizițiile publice trucate, cum ar fi de exemplu cele din sănătate.
Am selecționat în cinci minute esența declarațiilor de la Europa FM în înregistrarea de mai jos.
Mi-am dat seama după formularea procurorului șef al DNA că a încercat o replică nenominală la campania de dezinformare pe care o face fostul președinte Traian Băsescu pe toate posturile de televiziune, fără nici cea mai mică jenă că lumea s-ar putea prinde că Băsescu vrea de fapt să o scape pe Elena Udrea de dosarul Gala Bute.
Confuzia pe care o introduce fostul președinte este între infracțiunea din culpă, care da, presupune o greșeală, și intenția indirectă, cea în care un Piedone de exemplu știe că dacă dă un aviz fără respectarea normelor de incendiu pot muri oameni exact într-un incendiu. Totuși, dacă publicul poate fi păcălit cu o astfel de confuzie, relativ tehnică, între intenția indirectă și culpă, te aștepți ca la judecătorii Curții Constituționale lucrurile să stea altfel. Mie de exemplu mi-a fost destul de clar, și probabil că și celor de la DNA le-a fost, atunci când l-am văzut pe ditamai Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale, reluând la televizor aceeași argumentație ca și a lui Traian Băsescu (omul care l-a și trimis la CCR) că aici nu mai e vorba de confuzie, e vorba de un aranjament ticălos. Și mai stau să văd și cu Daniel Morar care-i treaba. Curtea se pronunță pe 24 mai, dar există informații că la dezbaterea din 5 mai au existat 4 voturi pentru dezincriminarea abuzului și 4 împotriva. Așadar DNA-ul atârnă într-adevăr într-un fir de ață și de aici furia doamnei Kovesi.
Oricum, în cele mai multe cazuri de abuzuri, cum sunt achizițiile publice, gen Gala Bute, sau în Trofeul Calității al lui Adrian Năstase, sau în fraudele electorale, pentru care a fost condamnat definitiv Dragnea, intenția este directă. Dar știți cum e, urma scapă turma… Invocând prostia funcționarilor, acest careu de politruci, precum și cozile lor din CCR vor scăpa și de pușcărie și de pedepse cu suspendare.
Codruța Kovesi nici n-a polemizat cu ei, nici nu prea îi dă voie statutul de magistrat, dar a făcut un apel foarte direct la cetățeni… Dacă societatea asta vrea, asta vom face… Le dăm drumul tuturor, îi albim și îi scăpăm de despăgubirile pe care ar trebui să le dea înapoi statului.
Corelând presiunile pe care le face Liviu Dragnea asupra guvernului Cioloș, la fel, pentru modificarea statutului funcționarilor, dar înn același sens, cu bătaia de picior a senatoarei Jipa care ori va ajunge ea, ori va ajunge altul ca ea din această vară la Curtea Constituțională, mai că-mi vine să zic că bătălia pare pierdută.
Marțea neagră din 2013 e aici. Atunci parlamentarii au avut prostia să facă un heirup de o zi în care să modifice mai multe legi penale în același timp, încercând să-și dezincrimineze fiecare ce fapte de corupție avea. Atunci lumea a ieșit în stradă, aveam alegeri, Ponta s-a dat plecat și a intervenit Crin Antonescu. Acum cineva deștept care a învățat din greșeliule de atunci, introduce una câte una, o dată pe săptămână în Parlament modificările, astfel încât să nu se panicheze poporul. Concomitent se acționează prin oamenii de la Curtea Constituțională și prin cei strecurați în guvern.
Pare o conspirație prea amplă, pare un plan gândit pe prea multe planuri. Kovesi s-a prins, dar n-are ce face, Cioloș și Raluca Prună s-au prins și ei și se agită cât pot, Iohannis doarme liniștit. Măcar la asta președintele doarme împreună cu poporul.
Îi va da după aceea un mesaj pe facebook… np!