Moise Guran, dezvăluiri INCENDIARE: RĂZBOIUL lui Cioloș cu LUPII TRANZIȚIEI abia a ÎNCEPUT!
Surse apropiate unui partid politic (care au ţinut să aflu eu, ca să ştiţi şi dumneavoastră) susţin că acum vreo două săptămâni, cam pe când promitea Dacian Cioloş o reevaluare a miniştrilor după Paşte, la Palatul Victoria a avut loc o întâlnire între premier şi liderii celor două mari partide din Parlament. Cioloş le-a prezentat un proiect de reformă a administraţiei, iar acest lucru este important pentru a înţelege lanţul slăbiciunilor din guvern. Dar şi de ce cred eu că premierul trebuie să taie urgent acest lanţ cu orice risc, chiar şi cu cel al căderii propriului guvern.
Demisia ministrului Sănătăţii a fost un soi de telenovelă. Susţinut de puternicul Vasile Dâncu (despre care zic oamenii răutăcioşi că ar fi viitorul lider al PSD) ministrul Achimaş Cadariu nu a avut nicio intenţie să demisioneze. De altfel joia trecută, la Cluj, Dâncu spunea că ministrul nu va demisiona şi că Cioloş îl susţine, pentru ca a doua zi premierul să trimită Corpul de Control la ministerul Sănătăţii, iar luni dimineaţa să îi şi ceară demisia.
A fost primul gest de frondă pe care Dacian Cioloş l-a făcut la adresa celui mai mare partid din Parlament şi eu sper să nu fie şi ultimul. Pentru binele nostru, al tuturor. Asta și pentru că Vasile Dâncu stă pe un buget de 8 miliarde de lei, bani de investiţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, o invenţie a lui Liviu Dragnea, din perioada în care era pe funcţia lui Dâncu. Aparatul lui Dragnea e tot acolo, la ministerul Administraţiei, iar de când a plecat PSD-ul de la guvernare investiţiile respective cam bat pasul pe loc. Nu ştiu dacă e vina lui Dâncu sau a secretarilor de stat lăsaţi în urmă de Dragnea, dar astfel de scamatorii cu bani de investiţii care stau degeaba în trezorerie eu am mai văzut.
(Aici aș putea să descriu un scenariu cu realocarea lor pe niște proiecte de campanie, un scenariu de toamnă ce implică și căderea guvernului Cioloș până atunci dar, uite, încă nu mă hazardez : ) )
În acelaşi timp, proiectul de reformă în administraţie pregătit de Cioloş nu are nicio şansă să treacă de un Parlament dominat de PSD. Spun sursele că la întâlnirea cu premierul a participat Dragnea însuşi, care n-a părut deloc interesat de reforma administraţiei, ci de eliminarea incompatibilităţilor pentru aleşii penali, precum şi de dezincriminarea abuzului în serviciu, care cică blochează administraţia. Poate ați auzit ideea și la Traian Băsescu. Da, e de rău. Cred că și în PNL această inițiativă (despre care scria și Tapalagă vineri) își va găsi destui susținători.
Dragnea ştie că dezincriminarea abuzului l-ar scăpa şi pe el de condamnare şi îşi asumă, se pare, jobul de lider al celui mai penal partid din România. Dar nodul gordian din guvernul Cioloş tot ministerul Administraţiei este, cel condus de vicepremierul Vasile Dâncu, un tehnocrat cam duplicitar pe care, personal, îl suspectez de o agendă mai puţin tehnocrată şi mai mult politică.
E timpul ca Cioloş să taie acest nod. Parlamentul penal îşi va vedea de agenda lui, acolo probabil se va duce o bătălie între societate şi aceşti lupi ai tranziţiei, dar, dacă vrea să lase totuşi ceva în urma lui, guvernul Cioloş trebuie să se concentreze pe Administraţie, Sănătate şi Învăţământ. Sunt trei domenii care au nevoie urgentă de reforme serioase, iar nu de jocul de glezne făcut de Dâncu, Achimaş Cadariu şi Adrian Curaj. Acest an nu trebuie pierdut, faptul că e electoral ne ajută, nu ne încurcă, ne dă prilejul unor dezbateri serioase şi a unor angajamente pentru viitoarele guverne politice de după 2016.
Premierul trebuie să-şi facă curajul de a merge mai departe, chiar dacă o eventuală îndepărtare a lui Dâncu sau o forţare a reformelor prin ordonanţă sau prin asumarea răspunderii i-ar putea aduce o moţiune de cenzură. Sănătatea sau Educaţia nu sunt lucruri despre ei. Sunt despre noi şi probabil societatea nu va rămâne impasibilă la o astfel de răfuială.